Roaderea unghiilor: ce este onicofagia și ce soluții există pentru cei care au acest obicei

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 20 februarie 2023, 09:50 / Actualizat: 28 februarie 2023, 17:55

Obiceiul de a roade unghiilor începe de obicei în copilărie. Din păcate, poate continua până la vârsta adultă, iar efectele secundare sunt mai mult decât estetice. Roaderea repetată a unghiilor poate face ca pielea din jurul unghiilor să fie dureroasă. De asemenea, poate deteriora țesutul care face unghiile să crească, rezultând unghii cu aspect anormal. Dermatologii recomandă soluții pentru a scăpa de roaderea unghiilor.

Reclamă

Roaderea cronică de unghii te poate lăsa vulnerabilă la infecții pe măsură ce treci bacterii și virusuri dăunători din gură la degete și de la unghii la față și gură.

Roaderea unghiilor: ce este onicofagia și ce soluții există

Există mai multe discuții legate de cauzele onicofagiei, termenul medical pentru roaderea unghiilor. De cele mai multe ori acest comportament este asociat cu anxietatea, dar alte studii spun că de fapt nu aceasta este cauza. Se mai spune că roaderea unghiilor apare în cazul plictiselii sau atunci când oamenii lucrează cu atenție asupra unei probleme.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a scăpa de obiceiul de a roade unghiile, dermatologii vă recomandă au câteva soluții cât se poate de practice.

Păstrează unghiile tăiate scurt

A avea unghiile mai scurte scade riscul de situații în care îți poți roade unghiile. Este mai puțin tentant și dacă acestea sunt tăiate mici, nu prea mai ai ce să rozi.

Reclamă

Aplică ojă cu gust amar pe unghii

Disponibilă fără prescripție medicală, această formulă sigură, dar cu un gust îngrozitor, descurajează mulți oameni să își roadă unghiile.

Manichiură făcută de specialişti

Cheltuirea banilor pentru a menține unghiile atrăgătoare te poate face să te gândești de două ori înainte de a mai roade unghiile. De asemenea, poți acoperi unghiile cu bandă adezivă sau autocolante sau poartă mască pentru a te feri mai ușor de această tentaţie.

Înlocuiește obiceiul de a roade unghiile cu un obicei bun

Când ești tentată să îți rozi unghiile încearcă să te joci cu o minge de stres sau fă orice altceva ce te poate distrage de la acest obicei pentru a ţine mâinile ocupate şi departe de gură. 

Reclamă

Identifică factorii declanșatori

Pot fi declanșatori fizici, cum ar fi prezența unghiilor, sau alţi declanșatori, cum ar fi plictiseala, stresul sau anxietatea. Înțelegând ce te face să ajungi să-ți rozi unghiile, îți poți da seama cum să eviți aceste situații și să concepi un plan pentru a opri acest obicei.

Pentru unii oameni, roaderea unghiilor poate fi un semn al unei probleme psihologice sau emoționale mai grave. Dacă ai încercat în mod repetat să renunți și problema persistă, consultă un medic. Dacă îți rozi unghiile și dezvolți o infecție a pielii sau a unghiilor, consultă un dermatolog.

Doctorul Mihail Pautov alături de Elena Popa, medic specialist dermato-venerologie și estetică medicală au oferit în emisiunea Medicool soluții pentru persoanele care au obiceiul de a-și roade unghiile.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este blefaroplastia. De ce îți poate oferi un aspect mai tânăr
Ce este blefaroplastia. De ce îți poate oferi un aspect mai tânăr
Ce este blefaroplastia. De ce îți poate oferi un aspect mai tânăr
Reclamă
PARTENERI
icon