Multe persoane sunt de părere că atunci când consumă într-un timp foarte scurt alimentele căzute pe jos, nu au șanse să se infecteze cu diferiți agenți patogeni. Cristina Știrbu, studentă la medicină, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 1, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește despre regula de 5 secunde.
Cristina Știrbu a examinat cu ajutorul unui microscop câteva alimente rămase pe podeaua platoului MediCOOL diferite intervale de timp și a discutat împreună cu Mihail Pautov despre imaginile surprinse de pe suprafața acestora.
Regula de 5 secunde
În cadrul platoului MediCOOL a fost realizat un experiment simplu cu ajutorul unui microscop pentru a vedea cât de mulți agenți patogeni se pot strânge pe suprafețele alimentelor, în funcție de timpul cât au fost lăsate pe podea. Camera utilizată a mărit imaginea de 4 ori.
Alimentele folosite au fost împărțite în trei grupuri: grup de control, alimente care au stat pe jos o secundă, alimente care au rămas pe jos 5 secunde și alimente care au fost lăsate 7 secunde pe podea. Pentru experiment, s-au folosit: felii de măr, felii de banană și felii de șuncă.
Felia de măr de control vs. felia ținută pe jos 5 secunde
Pentru a examina felia de măr de control și a stabili cât de adevărată este regula de 5 secunde, microscopul a fost lipit de suprafața acesteia. I s-a putut observa structura, însă fără a i se distinge detaliile. Aceasta a fost curată. În cazul feliei de măr lăsate pe jos 5 secunde, s-a descoperit că a fost contaminată cu foarte multe bacterii.
-La miscroscop, de câte ori ar trebui să se mărească imaginea pentru a se vedea bacterii sau ouă de paraziți?
-De minim 40 de ori.
Felia de banană de control vs. felia de banană ținută pe jos o secundă
În cazul feliei de banană de control de control s-a observat o scamă, care cel mai probabil a fost contaminată prin tăiere. Practic, există posibilitatea ca atunci când tai cu un cuțit curat, să contaminezi alimentele. În schimb, banana, care a căzut pe jos o secundă a avut o suprafață foarte contaminată cu microbi.
Felia de șuncă de control vs. felia șuncă ținută pe jos 7 secunde
Cu ajutorul microscopului s-a analizat structura feliei de șuncă de control, care s-a menținut curată. Atunci când a fost lăsată pe podea timp de 7 secunde, aceasta a acumulat o cantitate foarte mare de agenți patogeni.
Cât de mult contează diferența dintre timpi
Unul dintre cele mai dezbătute aspecte asociate măsurilor de igienă este dacă timpii cât sunt lăsate pe podea alimentele pot conta în cazul contaminării. Din acest motiv, regula de 5 secunde este foarte populară.
-Este o diferență între timpi: 5 secunde, o secundă, 7 secunde?
-Se poate spune destul de sigur că nu. Mai mult de atât, nu se poate trage o limită clară între ce este patogen, deci dăunător, și ce este nepatogen.
-Dacă mănânci un aliment de pe podea, ce risc ai să te îmbolnăvești?
-Cred că afectează în funcție de imunitatea și de răspunsul fiecărei persoane. Depinde foarte mult și în ce stadiu te afli. Nu ești mereu la fel de pregătit să te lupți împotriva unui microorganism.
,,Din păcate, dacă a căzut un aliment pe jos, zic să-l aruncăm și să luăm altceva.”
– Cristina Știrbu, studentă la medicină
,,Regula de 5 secunde este un mit fals.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.