Înțepăturile și durerile în piept îngrijorează multe persoane deoarece, de obicei, acestea se gândesc că sunt cauzate de inimă. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 12, din sezonul 5 MediCOOL. Află în ce măsură te poate durea inima.
Ștefan Busnatu a explicat cum se recunoaște o durere la inimă, cum identifici un infarct miocardic și ce se recomandă să faci în acest caz. De asemenea, a descris ce este un junghi intercostal și cum se diferențiază acesta de durerile de inimă.
În ce măsură te poate durea inima
Inima poate cauza dureri și înțepături deoarece, la fel ca alte organe din corp, este vascularizată și inervată. Inima poate să sugereze o senzație de strângere sau de apăsare. Formele sub care se simte disconfortul la acest organ variază.
-Ce poate indica o durere de inimă?
-Este foarte important să se diferențieze înțepătura de apăsarea sau strângerea pe care o simți de cele mai multe ori în spatele sternului, al osului central sau al cutiei toracice. În cazul elementelor asociate inimii, deseori, înțepăturile sunt relaționate cu palpitațiile.
Când te întrebi în ce măsură te poate durea inima, gândește-te că de cele mai multe ori când apar bătăi neregulate și inima iese din ritm, acestea se resimt ca înțepături. Durerea toracică, durerea de inimă care ar putea indica un infact durează peste 20 de minute. Aceasta nu cedează la nicio modificare a poziției corpului sau la manevre respiratorii, indiferent ce măsuri se iau.
,,În principiul clasic, durerea de inimă se simte ca o apăsare la nivel toracic, o apăsare de peste 20 de minute.”
– Ștefan Busnatu, medic cardiolog
Care este diferența între o durere de inimă și un junghi intercostal?
-Cum se face diferența dintre o durere de inimă și o durere la nivel de nervi intercostali? De exemplu, la sală, în urma unei mișcări greșite poate apărea o durere în partea dreaptă constantă, ce poate dura mai mult de 20 de minute. Se poate ca la schimbarea poziției, aceasta să se diminueze.
-Înainte de a diferenția tipurile de durere, este indicată identificarea factorilor de risc deoarece aceștia sunt importanți. Dacă nu fumezi, nu ești hipertensivi, nu ai colesterolul crescut în sânge, nu ești supraponderal sau obez, în general, nu ar trebui să te gândești direct la o boală de inimă.
Când se stabilește în ce măsură te poate durea inima, se iau în considerare caracterele durerii. Dacă durerea se accentuează când tragi aer în piept puternic, dacă în apnee dispare sau dacă are tendința să se accentueze când faci mișcări ale cutiei toracice, de regulă, nu sugerează o durere de inimă.
,,Atunci tragem o concluzie. Dacă durerea ține mai mult de 20-30 de minute și orice ai face, se menține, în principiu, este un semnal de alarmă, cu cât se asociază cu un status de fumător sau cu un tată care a făcut infarct la 40 de ani.”
– Ștefan Busnatu, medic cardiolog
Ce faci când apare un infarct miocardic
După ce afli în ce măsură te poate durea inima, când se întâmplă un infarct, cel mai important lucru este să iei legătura cu linia primară de îngrijire. În mod normal, toate persoanele ar trebui să aibă o comunicare cu medicul de familie. Medicul de familie ar trebui să cunoască ce profil de risc cardiovascular ai și să-ți ghideze următorii pași.
,,Sună la ambulanță, mergi la urgență pentru că sunt șanse destul de mari să fie un infarct. Acolo te țin sub observație. Văd peste 1-4 ore ce se întâmplă.”
– Ștefan Busnatu, medic cardiolog
,,Dacă nu răspunde medicul de familie, e bine să sunăm la 112 și să cerem ajutorul.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Dacă te întrebi în ce măsură te poate durea inima, ia în calcul că în condițiile în care durerea se prelungește, este foarte important să suni la 112. Dacă se produce un infarct de miocard și apare înfundarea completă a vasului de sânge trebuie avut în vedere că dacă se reușește în 12 ore, de la debutul durerii să se desfunde vasul respectiv și se montează un stent în acel loc, se reia fluxul de sânge.
Atunci sunt șansele cele mai mari ca mușchiul afectat să se recupereze și să fie păstrat. Dacă apare infarctul și trece fereastra de 12 ore, chiar dacă se desfundă vasul există șanse foarte mari ca zona respectivă să fie pierdută.
-Unii oameni pot să încurce durerea de inimă cu junghiul intercostal. Ce este un junghi intercostal?
-Junghiul intercostal clasic se simte ca un pumnal înfipt între coaste. Se manifestă ca o tăietură pe care o simți când tragi aer în piept. Îți limitează de cele mai multe ori respirația și se asociază cu o întindere la nivel muscular între coaste. Acea întindere generează tot disconfortul pe care îl simți ca o secerare.
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.