Există mai multe mituri care circulă despre incontinența urinară, de aceea este important să urmezi sfaturilor medicilor pentru a obține informații adevărate. Silviu Iștoc, medic ginecolog, a fost invitatul lui Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor de fitness, și Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 5, din sezonul 7, la MediCOOL. Află mituri despre incontinența urinară.
Silviu Iștoc a explicat care dintre aceste mituri legate de incontinența urinară sunt adevărate, a discutat despre această problemă de sănătate frecventă, a oferit sfaturi pentru a-i gestiona simptomele și a argumentat de ce persoanele afectate au nevoie de sfatul medicului.
Mituri despre incontinența urinară
Termenul de incontinență urinară denumește pierderea involuntară a urinei. Aceasta problemă de sănătate se întâlnește frecvent atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Lăsată netratată, poate afecta stilul de viață al unei persoane și relațiile cu cei din jur.
La nivel mondial 400 de milioane de persoane suferă de incontinență urinară. Există foarte multe mituri privitoare la aceasta, de aceea se recomandă să cauți explicațiile specialiștilor pentru a evita dezinformarea.
Primul mit: Incontinența urinară este o boală
Fals. Incontinența urinară nu este o boală. Aceasta apare ca o manifestare a unei boli sau a unei tulburări, cum ar fi: infecții urinare recurente, litiază vezicală sau slăbirea mijloacelor de susținere a vezicii.
Al doilea mit: Incontinența urinară nu poate fi tratată.
Fals. Persoanele care suferă de incontinență au la dispoziție opțiuni și diverse remedii care pot ajuta la gestionarea sau chiar la eliminarea simptomelor sale.
Rezultatele depind de stadiul în care se implementează un tratament. Dacă medicul alege un tratament chirugical, este rezervat stadiilor avansate. Însă, în stadiile incipiente, se recomandă tratament medicamentos sau anumite exerciții. Efectul apare gradual.
Este foarte important ca în timpul tratamentului să se folosească produse de igienă intimă, special concepute pentru incontinența urinară. Lipsa unei metode de gestionare a simptomelor se regăsește în categoria de mituri despre incontinența urinară care nu sunt adevărate.
Al treilea mit: Incontinența urinară este rezultatul unei igiene intime neadecvate
Influența igienei asupra riscul de incontinență urinară poate fi dificil de stabilit. Este foarte greu ca o pacientă care se confruntă cu incontinență urinară, să-și mențină o igienă intimă adecvată. Urina intră în contact cu pielea și mucoasele, ceea ce poate provoca un efect dăunător.
Folosirea produselor de igienă intimă ocupă un rol major în gestionarea simptomelor acestei afecțiuni. Ele au nevoie să fie special concepute pentru urină. Ele conferă în același timp siguranță și discreție. Acestea oferă siguranță pentru că mențin urina în interior, în timp ce o scot din contactul cu pielea. În același timp, asigură discreție pentru că mirosul specific al acestei afecțiuni nu se mai emană în exterior și rămâne prins în straturile tamponului.
Al patrulea mit: Incontinența urinară poate afecta pe absolut oricine, indiferent de: sex, vârstă sau stil de viață
Adevărat. Deși oamenii se confruntă de cele mai multe ori la vârsta a treia cu incontinența urinară, oricine oricând, indiferent de stilul de viață sau sex, o poate dezvolta.
,,De obicei, oamenii suferă în liniște de incontinență urinară și nu apelează la medic. Apelați la medic atunci când vă confruntați cu aceasta pentru că există remedii.”
– Silviu Iștoc, medic ginecolog
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.