Antena

Ce este varicocelul, boala care afectează unul din cinci bărbați. Ce simptome are și cum se tratează

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 23 februarie 2025, 07:15

Varicocelul este o dilatare anormală a venelor din jurul unui testicul, asemănătoare cu venele varicoase de pe picioare. Deși afectează mulți bărbați, majoritatea nu au simptome, însă varicocelul rămâne o cauză frecventă de infertilitate masculină. Citește despre complicațiile pe care le poate cauza și despre opțiunile de tratament.

Reclamă

Între 15% și 20% dintre bărbați au varicocel, dar mulți dintre ei nu îl vor observa niciodată pe parcursul vieții sau nu le va cauza probleme. Această afecțiune poate apărea la orice vârstă.

În multe cazuri, varicocelul este prezent chiar de la naștere. Adesea, se observă în adolescență, când fluxul de sânge către organele genitale crește odată cu pubertatea. Uneori, poate afecta creșterea testiculelor, potrivit centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cauzele varicocelului

Venele din corp transportă sângele fără oxigen din organe înapoi la inimă. În mod normal, acestea au valve care asigură fluxul sangvin în direcția corectă. Varicocelul are drept cauză o funcționare defectuoasă a valvelor din venele testiculare. Atunci când acestea nu funcționează corespunzător, gravitația face ca sângele să stagneze și să dilate vena respectivă. 

Motivul exact al dilatării venelor testiculare nu este cunoscut. Unii bărbați au o predispoziție genetică pentru varicocel. O slăbiciune congenitală a pereților venoși sau a valvelor venoase poate favoriza acumularea sângelui și dilatarea. 

Reclamă

Varicocelul apare mai frecvent pe partea stângă, iar motivul este anatomia venei testiculare stângi. Aceasta se varsă în vena renală stângă într-un unghi drept care poate încetini drenajul sângelui și favoriza stagnarea lui. 

O altă cauză a varicocelului poate fi creșterea presiunii venoase în abdomen, inclusiv în venele din jurul testiculelor, ceea ce îngreunează circulația normală a sângelui. Presiunea crescută poate fi cauzată de:

  • statul prelungit în picioare;
  • efortul fizic intens;
  • ridicarea unor greutăți. 

Ce simptome are varicocelul

Dilatarea anormală a venelor apare de obicei la un singur testicul, cel mai adesea la cel stâng, din cauza particularităților anatomice ale sistemului venos de pe această parte a corpului. Mai rar, poate apărea și pe partea dreaptă sau chiar pe ambele părți. 

Reclamă

Varicocelul poate să nu fie vizibil sau poate avea aspectul unei umflături la nivelul scrotului. Varicele mai mari pot arăta ca un mănunchi de vene răsucite, descrise ca un „sac cu viermi” sau ca firele de spaghete.

În funcție de dimensiune, varicocelul are patru grade:

  • gradul 0 sau varicocelul subclinic: nu este palpabil, poate fi observat doar la ecografie; 
  • gradul I sau varicocelul mic: poate fi simțit la palpare doar în timpul manevrei Valsalva (expirarea forțată a aerului, cu buzele și nasul blocate);
  • gradul II sau varicocelul mediu: este palpabil și fără manevra Valsalva;
  • gradul III sau varicocelul mare: provoacă o deformare vizibilă a scrotului; 

La majoritatea bărbaților, varicocelul nu provoacă disconfort sau alte simptome deranjante. Atunci când este simptomatic, poate cauza:

  • Durere surdă la nivelul testiculului sau o senzație de disconfort în scrot, care se atenuează adesea în poziție orizontală;
  • Micșorarea testiculelor (atrofie testiculară);
  • Incapacitatea de a obține o sarcină după cel puțin un an de încercări. 

Ce complicații poate da varicocelul

Pentru a funcționa optim, testiculele trebuie să fie cu aproximativ 3°C mai reci decât temperatura corpului. Sângele cald care stagnează în venele dilatate de la nivelul scrotului supraîncălzește testiculele, ceea ce afectează producția de spermatozoizi și de testosteron. Aceste complicații pot fi și consecința efectului de compresie a varicocelului asupra testiculului. 

O altă teorie susține că ele sunt cauzate de expunerea testiculului la diverse substanțe chimice secretate de glanda suprarenală, aflate în vecinătatea venei testiculare. Aceste substanțe ajung în circulația sangvină, iar dacă sângele din zona glandei suprarenale se întoarce anormal către testicul din cauza varicocelului, el poate fi expus la compuși care îi afectează funcția.

Varicocelele mari prezintă un risc mai crescut de complicații. Acestea pot cauza două probleme principale:

Infertilitate

Varicocelul este cauza a aproximativ 40% din cazurile de infertilitate masculină. În unele cazuri, varicocelul poate provoca azoospermie, mai exact lipsa completă a spermatozoizilor în lichidul seminal, conform Johns Hopkins Medicine

Cu toate acestea, aproximativ 80% dintre bărbații cu varicocel pot concepe copii fără nicio intervenție medicală.

Dezechilibru hormonal

Varicocelul afectează aproape întotdeauna producția de testosteron a testiculului afectat. Cu toate acestea, mulți bărbați vor menține niveluri satisfăcătoare de testosteron pe parcursul vieții, fără tratament. 

În cazuri rare, varicocelul scade sever nivelul de testosteron, ceea ce poate duce la:

  • pierderea masei musculare și creșterea grăsimii corporale, în special abdominale;
  • atrofie testiculară;
  • reducerea densității osoase (osteoporoză);
  • lipsă de energie;
  • oboseală;
  • dificultăți de concentrare și memorie
  • anxietate;
  • depresie;
  • pierderea părului și subțierea pielii.

Varicocelul nu provoacă în mod direct disfuncție erectilă, dar contribuie la apariția acesteia prin reducerea nivelului de testosteron, care duce la scăderea libidoului și dificultăți în menținerea erecției. Totodată, disconfortul și durerea pot afecta viața sexuală a bărbaților. 

Cum se tratează varicocelul

Nu toți bărbații care au varicocel necesită un tratament. Dacă nu cauzează probleme semnificative, se recomandă doar supravegherea periodică prin controale anuale și adoptarea unor măsuri pentru a preveni agravarea lui. Acestea includ:

  • Evitarea statului prelungit în picioare sau pe scaun:
  • Evitarea activităților care cresc presiunea abdominală, cum ar fi ridicarea greutăților mari;
  • Activitate fizică moderată, care poate îmbunătăți circulația sângelui;
  • Purtarea unui suspensor medical pentru a reduce disconfortul, mai ales în timpul activităților fizice;
  • Controlul greutății, deoarece kilogramele în exces cresc presiunea intraabdominală și afectează circulația sângelui în venele testiculare;
  • Evitarea expunerii testiculelor la căldură excesivă pentru a preveni problemele de fertilitate. Băile fierbinți, saunele și purtarea unor pantaloni foarte strâmți nu sunt indicate.

Tratamentul varicocelului se recomandă doar în cazurile în care provoacă durere persistentă, infertilitate confirmată prin analize sau simptome cauzate de scăderea nivelului de testosteron. Durerea poate fi tratată temporar prin aplicarea de comprese reci și administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene pecum ibuprofen și naproxen. 

Dacă durerea persistă și nu răspunde la tratamentele conservatoare, se recomandă alte tipuri de tratamente. Opțiunile pot fi:

Intervenții minim invazive

Embolizarea percutană este un tratament minim invaziv care se realizează prin introducerea unui cateter printr-o venă de la nivel inghinal și eliberarea unor agenți sclerozanți care blochează venele afectate. Fluxul de sânge se redirecționează prin vene sănătoase.

Embolizarea implică o incizie mică și o recuperare foarte scurtă, însă dezavantajul său este că varicocelul are o rată mai mare de recidivă (reapariție), comparativ cu alte intervenții. 

Tratament chirurgical

Intervenția chirurgicală prin care varicocelul este reparat se numește varicocelectomie și poate fi:

  • Varicocelectomie microscopică. Chirurgul face o incizie mică în zona inghinală și folosește un microscop pentru a identifica și închide mai multe vene mici. Pentru că are un risc foarte mic de recidivă, această intervenție se consideră cea mai bună opțiune la ora actuală;
  • Varicocelectomie laparoscopică. Chirurgul face mici incizii în abdomen prin care introduce instrumente pentru a tăia și sigila venele dilatate, dar deasupra zonei inghinale. Sângele venos al testiculului este deviat prin alte căi venoase. Această intervenție are o rată mai mare de recidivă a varicocelului, comparativ cu varicocelectomia microchirurgicală.

Prin aceste intervenții, calitatea spermei poate fi îmbunătățită. De asemenea, nivelul testosteronului crește la majoritatea bărbaților. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semne de infertilitate la femei și bărbați. Ce probleme pot indica
Semne de infertilitate la femei și bărbați. Ce probleme pot indica
Semne de infertilitate la femei și bărbați. Ce probleme pot indica
Infertilitatea la bărbați: cauzele cele mai frecvente și simptomele lor
Infertilitatea la bărbați: cauzele cele mai frecvente și simptomele lor
Infertilitatea la bărbați: cauzele cele mai frecvente și simptomele lor
Reclamă
PARTENERI
icon