5 greșeli comune de evitat când iei suplimente. La ce trebuie să fii atent

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 8 iulie 2024, 07:18

Deși sunt considerate produse naturale și inofensive, suplimentele alimentare nu sunt lipsite de riscuri pentru sănătate. Când le iei fără o justificare sau în doze nepotrivite, ele îți pot face mai mult rău decât bine. Citește în continuare despre greșeli comune de evitat când iei suplimente. 

Reclamă

Alimentația este cea mai bună sursă de nutrienți, dar sunt situații în care aceasta nu ni-i poate asigura în cantitate optimă. Atunci când nu ai o alimentație variată și hrănitoare, suplimentele pot completa necesarul de nutrienți esențiali. 

De la vitamine, minerale și până la preparate din plante, industria suplimentelor alimentare a cunoscut o creștere fără precedent în ultimii ani. Dar cât de necesare ne sunt și ce riscuri implică administrarea lor? Nutriționistul american Anthea Levi detaliază pentru publicația Well+Good câteva greșeli comune de evitat când iei suplimente:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

1. Administrarea de suplimente care nu sunt necesare

Mulți oameni iau suplimente alimentare fără să consulte un medic sau un nutriționist și fără a verifica prin analize dacă în organism există, într-adevăr, o deficiență. Acest lucru poate duce la administrarea inutilă de suplimente sau în doze prea mari, care sunt periculoase uneori.

„Mulți oameni iau suplimente cu vitamina B12 «pentru energie», dar un supliment cu B12 îți va fi de ajutor doar dacă analizele de sânge indică o deficiență de vitamina B12. Din fericire, B12 este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că excesul va fi eliminat din corp prin urină. Așadar, suplimentarea inutilă cu B12 va însemna o cheltuială inutilă pentru tine”, spune nutriționistul.

Reclamă

Nu toate vitaminele pot fi eliminate din corp când se administrează în exces. De exemplu, vitamina D nu este solubilă în apă, iar suplimentarea fără motiv, în special în doze mari, poate duce la niveluri periculos de ridicate. Un studiu de caz publicat în 2022 în BMJ: Case Reports arăta că un bărbat a fost spitalizat timp de opt zile cu simptome foarte severe (inclusiv vărsături constante, diaree și sete excesivă) după ce a luat doze foarte mari de suplimente cu vitamina D.

Nutriționistul Anthea Levi recomandă să identifici motivul pentru care vrei să iei un supliment, punându-ți aceste întrebări:

  • Am un motiv clar și confirmat pentru a lua acest supliment?
  • A fost acest supliment recomandat sau verificat de medicul meu?
  • Dacă iei un nutrient anume, cum ar fi vitamina D sau fierul, pentru o deficiență: Mi-am verificat din nou nivelurile din sânge pentru a vedea cum le-a influențat acest supliment?
Reclamă

2. Administrarea unei doze inadecvate

Pe lista de greșeli comune de evitat când iei suplimente este și administrarea unei doze inadecvate. De exemplu, dacă iei 10 comprimate cu fibre furnizează 4 grame de fibre. Dar îți poți asigura aceeași cantitate din consumul unei linguri de semințe de chia. Acestea au avantajul că furnizează și o cantitate mică de calciu și de omega 3.

„Mulți oameni consumă suplimente fără să fie conștienți de doza pe care o iau sau dacă acea doză are vreun sens. Uneori este ridicol de mică, alteori este îngrijorător de mare. Odată ce ai certitudinea că un anumit supliment îți poate fi benefic, discută cu medicul tău despre doza corectă pentru tine”, recomandă nutriționistul.

3. Administrarea unei forme greșite

Același nutrient poate fi disponibil în forme diferite, iar cel mai bun exemplu în acest sens este magneziul. Ca supliment alimentar, el se comercializează sub mai multe forme: citrat de magneziu, glicinat de magneziu, oxid de magneziu, sulfat de magneziu, clorură de magneziu, etc. 

Glicinatul de magneziu poate fi util pentru relaxare și somn. În schimb, oxidul și citratul de magneziu acționează ca laxative. Așadar, ai grijă să alegi forma corectă a unui supliment pentru a obține rezultatele pe care le dorești.

Absorbția în organism și efectele secundare ale suplimentelor diferă și ele în funcție de forma sub care sunt administrate. „De exemplu, este cunoscut faptul că suplimentele cu fier provoacă disconfort gastrointestinal, dar unele studii arată că anumite forme de fier, cum ar fi bisglicinatul feros, sunt mai puțin susceptibile să provoace senzație de greață și constipație decât altele, cum ar fi sulfatul feros”, detaliază nutriționistul Anthea Levi.

4. Administrarea de suplimente care interacționează cu medicamentele

Numeroase suplimente alimentare pot interacționa cu tratamentele pe care le iei în paralel, iar aceasta este poate cea mai gravă greșeală legată de administrarea de suplimente.

Iată câteva exemple de interacțiuni:

  • Berberina administrată împreună cu medicamente pentru diabet și tensiune arterială poate duce la o scădere periculoasă a nivelului glicemiei și a tensiunii arteriale;
  • Calciul și fierul pot afecta absorbția levotiroxinei, un medicament utilizat în tratamentul bolilor tiroidiene;
  • Sunătoarea poate reduce eficacitatea mai multor medicamente prescrise pe scară largă, cum ar fi statinele, antidepresivele și contraceptivele orale.

Dacă urmezi orice tip de tratament, discută cu medicul înaite de a lua suplimente alimentare pentru a evita astfel de interacțiuni periculoase. 

5. Administrarea unui nutrient din mai multe surse

O altă greșeală foarte comună este să iei același nutrient din mai multe suplimente, fără să-ți dai seama. Acest lucru se poate întâmpla dacă iei mai multe tipuri de suplimente. „De exemplu, dacă iei un supliment pentru păr, piele și unghii care conține biotină, plus un complex de vitamine B pentru energie scăzută, plus un supliment prenatal în același timp, înseamnă că primești aceleași vitamine B din trei surse diferite”, atenționează nutriționistul. 

Pentru a evita aceste greșeli comune, nu lua suplimente fără o justificare clară și fără recomandarea unui medic sau nutriționist. Automedicația poate duce la administrarea unor doze inadecvate sau la interacțiuni periculoase cu alte medicamente. Doar astfel poți reduce riscurile asociate și te poți bucura de efectele benefice ale suplimentelor alimentare. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Metode de tratament pentru diaree și rău de mișcare. Mihail Pautov spune ce poți face pentru a ameliora simptomele în vacanță
Metode de tratament pentru diaree și rău de mișcare. Mihail Pautov spune ce poți face pentru a ameliora simptomele în vacanță
Metode de tratament pentru diaree și rău de mișcare. Mihail Pautov spune ce poți face pentru a ameliora simptomele în vacanță
De ce apar ridurile. Medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov vorbesc despre metode de ameliorare a acestor semne de îmbătrânire
De ce apar ridurile. Medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov vorbesc despre metode de ameliorare a acestor semne de îmbătrânire
De ce apar ridurile. Medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov vorbesc despre metode de ameliorare a acestor semne de îmbătrânire
Cum poți dormi când este caniculă. Poți avea un somn odihnitor
Cum poți dormi când este caniculă. Poți avea un somn odihnitor
Cum poți dormi când este caniculă. Poți avea un somn odihnitor
Reclamă
PARTENERI
icon