Antena

5 suplimente care afectează rinichii

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 11 mai 2024, 07:52

Pentru că sunt derivate din surse naturale, suplimentele alimentare sunt considerate adesea inofensive. Cu toate acestea, ele nu sunt lipsite de riscuri. Unele vitamine, minerale și extracte din plante pot avea efecte adverse asupra rinichilor. Citește în continuare despre 5 suplimente care afectează rinichii. 

Reclamă

Când alimentația nu ne asigură necesarul de nutrienți, suplimentele alimentare pot corecta anumite deficiențe, contribuind astfel la menținerea sănătății. Însă, doar pentru să sunt naturale, nu înseamnă că sunt inofensive. 

5 suplimente care afectează rinichii

Unele suplimente pot interacționa cu medicamentele pe care le iei, iar altele pot agrava afecțiuni preexistente. De asemenea, există suplimente care au efecte adverse periculoase când sunt administrate în doze mai mari. Sunt motive suficiente pentru care ar trebui să te informezi și să fii precaut atunci când iei suplimente alimentare. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Discută întotdeauna cu medicul înainte de a lua orice supliment, cu atât mai mult dacă ai probleme renale sau alte afecțiuni. Unele vitamine, minerale și extracte naturale îți pot afecta rinichii, mai ales când le administrezi în doze mai mari. 

1. Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant cu numeroase roluri importante în organism, dar ea poate avea efecte adverse când este administrată în doze mari. Mai multe studii citate de Harvard Health Publishing au demonstrat că vitamina C favorizează formarea pietrelor la rinichi, cel puțin la bărbați. 

Reclamă

Excesul de vitamina C este excretat în urină sub formă de oxalaţi și se poate combina cu calciul pentru a forma cristale de oxalat de calciu. Calculii renali formați din oxalat de calciu sunt cei mai întâlniți.

Există suficiente dovezi pentru a recomanda bărbaților, cel puțin, să nu ia suplimente de vitamina C în doze mari, mai ales dacă au avut în trecut pietre de oxalat de calciu, potrivit dr. Gary C. Curhan, de la Harvard School of Public Health.

Doza zilnică  de vitamina C recomandată este de 90 de miligrame pentru bărbați și 75 de miligrame pentru femei. Majoritatea oamenilor reușesc să-și asigure din alimentație aceste cantități. 

Reclamă

2. Vitamina D

Suplimentele cu vitamina D sunt alte suplimente care afectează rinichii dacă le iei în doze mari. Pe lângă rolul său important pentru sănătatea oaselor, vitamina D a câștigat popularitate în ultimii ani ca remediu pentru imunitate. 

Numită și vitamina soarelui, pentru că este sintetizată în piele prin expunerea la razele ultraviolete, vitamina D este implicată în absorbția calciului. Dozele mari pot crește nivelul acestui mineral în sânge, provocând hipercalcemie. Această  afecțiune poate favoriza formarea pietrelor la rinichi.

În formele severe, hipercalcemia poate deteriora rinichii, iar unele persoane pot dezvolta insuficiență renală, potrivit unor studii de caz. Această complicație a fost observată la doze de peste 10.000 de UI (unități internaționale) pe zi administrate în absența unei deficiențe de vitamina D.

3. Suplimente care afectează rinichii: calciul

Dozele mari de calciu au același efect nociv asupra rinichilor, cu atât mai mult dacă sunt asociate cu vitamina C. Excesul de calciu din sânge reduce capacitatea rinichilor de a filtra și elimina substanțele reziduale. Când calciul se acumulează în țesutul renal, el poate deteriora rinichii până la stadiul de insuficiență renală. Hipercalcemia crește, de asemenea, riscul de formare a pietrelor la rinichi. Acestea, la rândul lor, favorizează infecțiile tractului urinar.

Calciul din alimente nu prezintă aceleași riscuri ca suplimentele cu calciu, deoarece organismul este capabil să regleze absorbția lui.

Pentru a compensa acest potențial efect advers al suplimentelor cu calciu, medicii recomandă administrarea în paralel de magneziu și vitamina B6. 

4. Potasiul

Acest mineral este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale, menținerea pH-ului sângelui și a fluidelor corporale, precum și pentru funcționarea normală a mușchilor. Este important să menținem un nivel adecvat în organism, însă nu ar trebui să iei zilnic suplimente cu potasiu decât dacă medicul ți le-a prescris, conform Harvard Health Publishing. Unul dintre motive este că poate provoca leziuni renale. 

Un aport prea mare de potasiu poate fi problematic mai ales pentru persoanele cu afecțiuni renale cum ar fi insuficiența renală cronică. De obicei, medicii le recomandă evitarea suplimentelor cu potasiu și reducerea consumului de alimente care conțin acest mineral.

5. Merișoarele

Comprimatele, pulberile și sucul de merișoare sunt cunoscute ca remedii împotriva infecțiilor de tract urinar. Efectul antibacterian se datorează unei substanțe chimice din compoziția merișoarelor, numite proantocianidine. 

Totodată, merișoarele sunt recomandate în litiaza renală, dar studiile susțin, de fapt, că ele cresc riscul de formare a pietrelor la rinichi. Aceste fructe sunt bogate în oxalați, compuși care se pot combina cu calciul pentru a forma calculi compuși din oxalat de calciu. Alte cercetări au arătat că sucul de merișoare scade pH-ul urinar, iar aciditatea crescută a urinei favorizează formarea pietrelor din oxalat de calciu și din acid uric. 

Dacă ai o predispoziție sau ai avut în trecut pietre la rinichi, este de preferat să limitezi consumul de merișoare, suc de merișoare, suplimente sau ceaiuri care le conțin pentru a reduce riscul de litiază renală.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele terapiei prin masaj. Cum poate îmbunătăți sănătatea fizică și mintală
Efectele terapiei prin masaj. Cum poate îmbunătăți sănătatea fizică și mintală
Efectele terapiei prin masaj. Cum poate îmbunătăți sănătatea fizică și mintală
Metode naturale de reducere a cortizolului. Cum poți gestiona acest hormon al stresului
Metode naturale de reducere a cortizolului. Cum poți gestiona acest hormon al stresului
Metode naturale de reducere a cortizolului. Cum poți gestiona acest hormon al stresului
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Reclamă
PARTENERI
icon