12 Mituri despre febră. Care sunt recomandările specialiștilor

Publicat: 10 august 2024, 08:26

Adevărul nr. 1 despre febră: nu este întodeauna dăunătoare pentru organism. De obicei, febra semnalează o afecțiune, o boală care mai include și alte simptome. Citește 12 mituri despre febră și află care sunt părerile specialiștilor.

Potrivit medicilor, există o mulțime de mituri în jurul febrei, inclusiv faptul că a avea febră este întotdeauna un lucru dăunător. Se poate descoperi adevărul din spatele acestor mituri.

12 Mituri despre febră

Mulți factori contribuie la convingerile părinților cu privire la modul în care se gestionează febra în cazul copiilor, spune medicul pediatru Anthea Rhodes de la Spitalul Regal de Copii din Melbourne, Australia, pentru ABC News. Unele din aceste convingeri vin din cultura lor sau din experiențe anterioare.

„Multe dintre aceste convingeri sunt foarte puternic susținute și transmise din generație în generație”, spune Dr. Rhodes.

Multe dintre aceste credințe se bazează pe mituri și neînțelegeri, potrivit unui sondaj recent condus de Dr. Rhodes și colegii săi. Ei au chestionat peste 2.000 de părinți, care au furnizat date despre 3.324 de copii, despre gestionarea febrei la copiii mici.

Câteva dintre aceste mituri pot fi analizate într-un mod puțin mai detaliat.

Mit: Orice febră este rea pentru copii

Realitate: Febra activează sistemul imunitar al organismului. Febra este unul dintre mecanismele de protecție ale corpului uman. Majoritatea febrelor au efecte benefice pentru copii, potrivit Parade.

Medicul pediatru Anthea Rhodes afirmă că febra este un semn că sistemul imunitar al copilului funcționează, de obicei pentru a lupta împotriva unei simple infecții virale.

„Febra în sine are un rol de jucat în ameliorarea stării de sănătate a copilului”, spune ea. „În majoritatea cazurilor, dacă un copil are febră, vor exista câteva indicii cu privire la ceea ce o cauzează. „Ar putea fi nasul care curge sau o durere în gât, o durere de burtă sau o tuse ușoară”.

• 37,8°C până la 39°C – Febră de grad scăzut: benefic (ajută organismul)

Se administrează paracetamol (de exemplu, Panadol) sau ibuprofen (de exemplu, Nurofen) pentru simptomele bolii (de exemplu, disconfort sau durere). Nu este necesară folosirea medicamentelor de reducere a febrei.

• 39°C până la 40°C – Febră moderată: benefică

• Peste 40°C – Febră mai mare: provoacă disconfort. Există un risc mai mare de infecție bacteriană.

Copilul trebuie consultat de un medic deoarece cauza febrei poate necesita tratament.

• Peste 42°C – Febră mare: febra în sine poate fi dăunătoare.

Mit: Febra provoacă leziuni ale creierului, sau febra peste 40°C este periculoasă

Realitate: Ideea că febra cauzează leziuni ale creierului este unul dintre aceste 12 mituri despre febră. Febra cauzată de infecții nu provoacă leziuni ale creierului. Doar temperaturile corpului de peste 42°C pot provoca leziuni ale creierului.  

Temperatura corpului crește atât de mult numai odată cu temperatura ridicată a mediului înconjurător, de exemplu, dacă un copil este închis într-o mașină închisă pe vreme caldă.

Mit: Oricine poate avea o convulsie febrilă (convulsie declanșată de febră)

Adevăr: Doar 4% dintre copii au o convulsie febrilă.

Convulsiile febrile au rareori vreo legătură cu cât de ridicată este febra; pot apărea la orice temperatură peste 38°C în puținele cazuri care apar la copii.

Mit: Convulsiile febrile sunt dăunătoare

Realitate: Convulsiile febrile sunt înfricoșător de privit, dar de obicei se opresc într-un interval de până la 5 minute. Nu provoacă daune permanente. Majoritatea copiilor care au avut convulsii febrile nu au mai multe șanse de a avea întârzieri de dezvoltare, dificultăți de învățare sau convulsii față de alții.

Mit: Toate febrele trebuie tratate cu medicamente pentru febră

Realitate: Febra necesită tratament numai dacă provoacă disconfort.

De obicei, asta înseamnă febră de 39°C sau mai mare. Febra este modalitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor.

Mit: Fără tratament, febra va continua să crească

Fapt: Se regăsește printre aceste 12 mituri despre febră și este greșit.

Creierul controlează temperatura corpului, practic acționează ca un termostat și nu va permite febrei cauzate de infecție să depășească aproximativ 40,6 °C.

Mit: Dacă febra este mare, cauza este gravă

Realitate: Dacă febra este mare, cauza poate fi sau nu gravă. În cazul în care copilul arată a fi foarte bolnav, este mai probabil ca factorul declanșator să fie grav.

Dr. Rhodes spune că 61% dintre părinți credeau că o temperatură foarte ridicată este întotdeauna un semn de boală severă.

„Copiii se pot simți foarte rău fără o febră deosebit de mare. Și, invers, pot avea o temperatură foarte mare și să nu fie foarte tare bolnavi.”

„Așa că încurajăm părinții să nu se concentreze asupra valorii în sine, ci mai degrabă doar asupra stării copilului, cât de rău se simte el sau arată a fi, să interpreteze aceste semne ca să ceară ajutor.”

Mit: Cu tratament, febra ar trebui să scadă la normal

Realitate: Ideea face parte dintre aceste 12 mituri despre febră. Odată cu tratamentul, febra scade de obicei cu doar 1,1° sau puțin mai mult.

Dr. Rhodes spune că părinții ar trebui să se concentreze pe tratarea simptomelor, nu a febrei.

Mit: Dacă febra nu scade, cauza este gravă

Realitate: Febra care nu răspunde la medicamentele pentru febră poate fi cauzată de virusuri sau bacterii. Infecțiile bacteriene sunt mai probabil să fie grave. Dacă medicamentul pentru febră funcționează sau nu, nu are legătură cu gravitatea infecției.

Mit: Numărul exact al temperaturii este foarte important

Realitate: Cum arată copilul tău (starea lui generală) este o modalitate mai bună de a-ți da seama dacă acesta este foarte bolnav.

Temperatura exactă indicată de termometru nu reprezintă întotdeauna cel mai bun indicator.

Mit: Temperaturile cuprinse între 37,1 °C și 37,8 °C sunt febre de grad scăzut

Realitate: Temperatura normală se schimbă pe parcursul zilei. Atinge vârful după-amiaza târziu. Seara un copil care are o temperatură de 37,5° poate fi perfect sănătos, potrivit Women’s and Children’s Hospital. O febră scăzută este considerată a fi cuprinsă între 37,8 °C și 39 °C.

Mit: Dacă un copil are febră este vital să scazi temperatura corpului prin răcire

Realitate: În general nu se recomandă răcirea forțată a corpului. Aceste este unul dintre cele 12 mituri despre febră.

Probabil cea mai mare neînțelegere pe care părinții intervievați în cadrul studiului au avut-o, este convingerea că ocupă un rol important întotdeauna scăderea temperaturii corpului unui copil dacă are febră, spune Dr. Rhodes.

Ea confirmă că este necesar doar să tratezi simptomele asociate febrei, cum ar fi disconfortul sau durerea, dar febra în sine nu devine periculoasă.

„Este important să păstrați copilul într-un loc confortabil dacă are febră, dar nu se recomandă răcirea corpului”, spune Dr. Rhodes. „Deci nu vă sfătuim să-i scoateți hainele pentru a le păstra la rece, să le puneți sub un duș cu apă rece sau să le dați medicamente doar pentru a-i scădea temperatura”.

Referitor la citirea temperaturii corpului: O valoare de 37°C este doar temperatura medie a gurii sau axilei. Temperatura corpului variază în mod normal de la un minim de 36,4 ° C dimineața la o un maxim de 37,5 ° C după-amiaza târziu.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
PARTENERI