O boală virală răspândită de țânțari în regiunile tropicale și subtropicale, febra Dengue produce tot mai multe îmbolnăviri la nivel mondial. În cazurile severe, ea provoacă hemoragii grave şi poate fi fatală. Află care sunt țările cu risc de răspândire ridicat, cum se manifestă și cum se tratează.
Numărul cazurilor de febră Dengue a crescut într-un ritm alarmant în ultimii cinci ani, potrivit unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Până la sfârşitul lunii aprilie 2024, au fost raportate 7,6 milioane de cazuri în 90 de ţări, inclusiv în regiuni din sudul Europei. Peste 16.000 dintre aceste cazuri au fost severe, iar 3.000 au fost fatale.
Dintre toate bolile virale transmise de țânțari, febra Dengue a înregistrat cea mai rapidă răspândire din lume. Având în vedere amploarea actuală a epidemiei, riscul potențial de răspândire pe plan internațional și complexitatea factorilor care influențează transmiterea, riscul general la nivel global este considerat ridicat de specialiștii OMS. Boala rămâne o amenințare globală pentru sănătatea publică, susțin aceștia.
Cum se transmite febra Dengue
Boala virală se transmite prin înțepăturile țânțarilor infectați, în special a speciilor Aedes aegypti și Aedes albopictus, aceleași care transmit și virusurile Zika, respectiv chikungunya. Spre deosebire de alte specii, aceștia atacă atât pe timpul nopții, cât și ziua.
Există patru tipuri diferite, dar strâns înrudite, de virus dengue: dengue-1, dengue-2, dengue-3 și dengue-4. Se estimează că până la 400 de milioane de oameni se infectează cu unul dintre aceste virusuri în fiecare an, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), din Statele Unite.
Țânțarii se infectează cu virusurile dengue atunci când înțeapă o persoană infectată. Ulterior, aceștia pot să transmită virusul altor persoane prin înțepături.
O gravidă infectată poate transmite virusul la făt în timpul sarcinii sau în apropierea nașterii. Febra Dengue este periculoasă uneori în sarcină. Ea poate provoca naștere prematură, greutate mică a bebelușului la naștere sau chiar decesul fătului.
Virusurile dengue au fost identificate în laptele matern. Cu toate acestea, datorită beneficiilor alăptării, femeile sunt încurajate să alăpteze chiar dacă există suspiciunea de febră Dengue.
În cazuri rare, virusurile se pot transmite prin transfuzii de sânge, transplanturi de organe sau ace nesterile. De asemenea, există unele dovezi care arată că se poate răspândi și prin contacte sexuale.
Ce simptome are febra Dengue
În majoritatea cazurilor, această infecție virală este asimptomatică sau provoacă o boală febrilă ușoară, potrivit OMS. Statisticile arată că una din patru persoane infectate se îmbolnăvește.
Dacă apar simptome, acestea debutează de obicei la 4-10 zile de la infectare și durează 2-7 zile. Manifestările pot include:
- febră ridicată (40°C);
- durere severă de cap;
- durere în spatele ochilor;
- dureri musculare și articulare;
- greață;
- vărsături;
- umflarea ganglionilor limfatici;
- erupții cutanate.
Frecvent, aceste simptome sunt puse pe seama altor boli care produc febră. În majoritatea cazurilor, ele dispar după o săptămână. Durerile articulare și musculare pot fi atât de severe, încât febra Dengue este cunoscută și sub numele de „febra oaselor rupte”.
O persoană poate fi infectată cu virusurile dengue de mai multe ori pe parcursul vieții. Când este infectată pentru a doua oară, prezintă un risc mai mare de a dezvolta simptome severe de febră Dengue.
Simptomele severe de febră Dengue apar la aproximativ una din patru persoane care se îmbolnăvesc. De obicei, ele se instalează la 24-48 de ore după ce febra a dispărut, devin severe în doar câteva ore și includ:
- durere abdominală severă;
- vărsături persistente;
- respirație rapidă;
- sângerări ale gingiilor sau nasului;
- oboseală;
- agitație;
- sânge în vărsături sau în scaun;
- sete extremă;
- piele palidă și rece;
- senzație de slăbiciune.
Formele severe de febră Dengue sunt considerate urgențe medicale. Persoanele cu aceste simptome severe trebuie să primească îngrijiri într-un timp cât mai scurt.
Zonele cu risc endemic
Aproape jumătate din populația lumii trăiește în regiuni cu risc de răspândire a febrei Dengue, conform CDC. Oricine locuiește sau călătorește în aceste zone este expus riscului de infectare. De aceea, este important ca, înainte de a călători, să cauți informații cu privire la riscurile sanitare din țara de destinație pentru a lua toate măsurile de protecție necesare.
Febra Dengue este răspândită pe toate continentele, câteva cazuri fiind raportate inclusiv în Europa. Dintre destinațiile turistice populare printre români, țările care au cazuri mai frecvente de febră Dengue includ:
Asia Africa America Oceania/Insulele Pacificului Bangladesh Kenya Bahamas Australia Cambodgia Tanzania Bolivia Fiji Indonezia Etiopia Brazilia Maldive Malaysia Chile Micronezia Nepal Columbia Insulele Solomon Filipine Costa Rica Sri Lanka Cuba Taiwan Republica Dominicană Thailanda Guatemala Vietnam Jamaica Panama Venezuela
În Europa, au fost raportate cazuri sporadice în Croația, Franța și pe insula Madeira a Portugaliei.
Cum se tratează febra Dengue
Nu există un tratament specific pentru această boală virală. Tratamentul se concentrează pe reducerea durerii și a febrei. În majoritatea cazurilor, febra Dengue poate fi tratată acasă. Paracetamolul este recomandat pentru controlul durerii. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum sunt ibuprofenul și aspirina, sunt contraindicate, deoarece pot crește riscul de hemoragii.
Odihna și hidratarea sunt importante în procesul de vindecare. Odihna suficientă ajută la conservarea energiei și la refacerea organismului, în timp ce consumul de lichide combate deshidratarea cauzată de febra ridicată.
În primele 24-48 de ore de la dispariția febrei, persoanele afectate trebuie să urmărească semnele de agravare a bolii, precum durerea abdominală severă, vărsăturile persistente (cel puțin 3 în 24 de ore), respirația rapidă sau sângerările gingivale și nazale.
Formele severe de boală necesită adesea spitalizare. Tratamentul în spital poate include administrarea de fluide intravenoase, transfuzii de sânge pentru a menține volumul de sânge circulant și monitorizarea atentă a evoluției bolii.
După recuperare, persoanele care au avut febră Dengue pot simți oboseală timp de câteva săptămâni.
Măsuri de prevenție
Până în prezent, există un singur vaccin aprobat împotriva febrei Dengue: Qdenga, un vaccin tetravalent, cu virus viu atenuat, care poate fi administrat adulților, adolescenților și copiilor cu vârsta peste 4 ani.
Vaccinul oferă un grad de protecție împotriva tuturor tipurilor de virus dengue. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății îl recomandă doar pentru grupa de vârstă 6 -16 ani din zonele cu transmitere ridicată. Mai multe vaccinuri sunt în curs de evaluare.
Toate cele patru tipuri de virus dengue se transmit în principal prin înțepăturile de țânțari. Măsuri de protecție împotriva acestora sunt singurele metode prin care poți reduce riscul de îmbolnăvire.
Iată ce poți face pentru a preveni infectarea cu virusurile dengue dacă vei călători în regiuni tropicale sau subtropicale:
- poartă haine care să acopere o suprafață cât mai mare de piele: mâneci lungi și pantaloni lungi, inclusiv în timpul zilei;
- folosește plase de țânțari dacă dormi în timpul zilei, ideal tratate cu insecticid;
- folosește plase la ferestre;
- aplică pe haine și pe zonele de piele neacoperite cu haine un repelent pentru țânțari (care conține DEET, Picaridin sau IR3535).
La revenirea în țară dintr-o zonă cu risc de febră Dengue, medicii recomandă să iei în continuare măsuri pentru prevenirea mușcăturilor de țânțari, timp de 3 săptămâni, chiar dacă nu ai simptome de boală. Acestea previn o posibilă răspândire a virusurilor dengue la țânțari care le-ar putea transmite altor persoane.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.