Variola maimuței se extinde în Europa. Germania a anunțat primul său caz

Publicat: 23 octombrie 2024, 12:17

Variola maimuței se extinde în Europa. Germania a anunțat primul său caz al unui pacient infectat cu noua variantă de mpox. În prezent, autoritățile țării consideră că riscul de a se răspândi în rândul populației se menține scăzut.

Bolnavul este un bărbat de 33 de ani care a fost internat la spital pentru a primi îngrijiri și tratament. Personalul medical îl ține în izolare, după ce a constatat că are varianta clada 1b a virusului mpox, pe care se presupune că a contractat-o dintr-o țară din Africa de est.

Variola maimuței se extinde în Europa

Variola maimuței, denumită și mpox, este o boală virală înrudită cu variola, conform Le Monde. În general, se împarte în două subtipuri principale: clada 1 și clada 2.

Pe lângă noul caz de mpox confirmat de Germania, au fost diagnosticate alte două cazuri în Norvegia, cu varianta clada 2. Clada 2 este o formă mai puțin severă a variolei maimuței decât clada 1b, potrivit Reuters.

Germania a identificat aproximativ 3800 de cazuri de infectări cu varianta clada 2b mpox începând cu mai 2022. Marea majoritatea a acestora au fost înregistrate în 2022. Majoritatea cazurilor nu produc forme severe ale bolii și până în prezent, nu a existat niciun caz mortal în Germania.

Pe 15 august 2024, mpox a început să circule în afara continentului african. Atunci a apărut primul caz al unei persoane infectate cu noua tulpină a virusului în Suedia, care a fost urmat de alte confirmări venite din țări de pe continentul asiatic.

Anul acesta, o nouă epidemie a izbucnit în Republica Democratică Congo. Pe lângă clada 1, care afectează de obicei copiii, a apărut o nouă tulpină în această țară, denumită clada 1b. Alte cazurile de infectări cu clada 1b au fost înregistrate în: Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda.

Numărul de cazuri la nivel global este în creștere

Măsurile de vaccinare și de informare aplicate în mai multe țări au susținut diminuarea numărului de cazuri la nivel mondial. În luna august a acestui an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat variola maimuței o urgență globală de sănătate publică, conform Mediafax.

În următoarea săptămână, Thailanda a raportat primul caz din Asia al noii variante, la un bărbat european în vârstă de 66 de ani. Acesta ajunsese în Bangkok dintr-o țară africană pe 14 august. Mai târziu, au fost confirmate cazuri în India și Thailanda.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat mpox o urgență de sănătate publică în luna august, pentru a doua oară în ultimii doi ani, după ce a apărut un focar de infecție virală în Republica Democrată Congo, potrivit The Independent. În 2021, au murit cel puțin 450 de persoane în acea zonă din cauza infectării cu acest virus.

Variola maimuței se poate lua de la animalele infectate și poate circula între oameni. De cele mai multe ori, poate cauza simptome, cum ar fi: dureri de spate, dureri de cap, febră, dureri musculare, mărirea ganglionilor limfatici și erupții cutanate dureroase sau erupții cutanate formate din vezicule.

În România, a fost realizat un plan de vaccinare destinat prevenirii mpox. Vaccinul se face în decurs de 28 de zile și este format din două doze.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
PARTENERI