OMS declară epidemia de mpox „o urgență globală de sănătate”. Boala e cunoscută și ca variola maimuței: cum se transmite și care sunt simptomele

Publicat: 15 august 2024, 17:46

OMS declară epidemia de mpox „o urgență globală de sănătate”. Organizația Mondială a Sănătății a declarat focarul de variola maimuței din Africa o urgență de sănătate publică de interes internaţional”.

OMS și-a convocat comitetul de urgență pe fondul îngrijorării că o tulpină mortală a virusului, clade Ib, a ajuns în patru țări din Africa. Aceste zone nu au fost afectate anterior de boală.

OMS declară epidemia de mpox „o urgență globală de sănătate”

„Comitetul de urgență s-a reunit și m-a informat că situația constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat acest sfat.”

„A fost unanim faptul că actualul focar de mpox, creșterea mpox, este un eveniment extraordinar”, a spus președintele comisiei, Dimie Ogoina. „Ceea ce avem în Africa este vârful aisbergului. Nu recunoaștem, sau nu avem imaginea completă a acestei povești a mpox.”

De la începutul anului, au fost raportate peste 17.000 de cazuri de mpox și peste 500 de decese în 13 țări din Africa, potrivit Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care clasifică focarul drept „eveniment cu risc foarte ridicat”. Cel mai mare număr de cazuri, peste 14.000, este în Republica Democrată Congo, care a raportat 96% din cazurile confirmate luna aceasta.

Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuțelor, este o boală virală care se poate răspândi cu ușurință între oameni și de la animalele infectate.

Se poate răspândi prin contact strâns, cum ar fi atingerea, sărutul sau sexul, precum și prin materiale contaminate precum cearșafuri, îmbrăcăminte și ace, potrivit OMS. Simptomele includ febră, o erupție cutanată dureroasă, dureri de cap, dureri musculare și de spate, energie scăzută și ganglioni limfatici măriți.

Variola maimuței are manifestări ușoare asupra oamenilor. Majoritatea celor infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament. Virusul raportat în Europa este varianta vest-africană. Aceasta este fatală pentru aproximativ 1 din 100 de persoane infectate.

Formele severe ale bolii pot aparea în grupurile vulnerabile, copiii de vârste mici, femeile însărcinate sau pacienți cu probleme de imunitate. În cazul lor organismul nu produce o reactie imunitară adecvată (persoane cu unele boli cronice, forme de cancer, persoane vârstnice).

Există vaccin în România pentru această boală

În Romania există un plan de vaccinare contra variolei maimuței. Vaccinul se administrează de personal medical, în spitalele cu secții de boli infecțioase pentru a preveni apariția și răspândirea bolii. Situațiile în care vaccinul se administrează sunt următoarele:

  • Contacților direcți ai persoanelor care au fost confirmate cu variola maimuței, în primele 4-14 zile de la expunere
  • Personalului medico-sanitar dacă a fost expus accidental virusului.

Vaccinul se administrează în două doze, la diferență de 28 de zile. Persoanele care s-au născut înainte de 1980 și care sunt vaccinate împotriva variolei maimuței, li se va administra o singură doză.

Vaccinul împotriva variolei maimuței nu se administrează femeilor însărcinate, copiilor, adolescentilor cu vârsta sub 18 ani.

Specialiștii recomandă să te adresezi medicului dacă ai simptome sau suspectezi că ești infectat cu variola maimuței. Identificarea persoanelor cu care ai intrat în contact este de asemenea de maximă importanță. Prin adoptarea măsurilor de prevenție, vaccinare și gestionarea eficientă a cazurilor diagnosticate se poate preveni răspândirea bolii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Variola maimuței se extinde în Europa. Germania a anunțat primul său caz
Variola maimuței se extinde în Europa. Germania a anunțat primul său caz
Organizația Mondială a Sănătății a aprobat un vaccin anti-mpox pentru adolescenți. Poate fi utilizat pentru cei cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani
Organizația Mondială a Sănătății a aprobat un vaccin anti-mpox pentru adolescenți. Poate fi utilizat pentru cei cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani
Organizația Mondială a Sănătății lansează un plan de combatere a febrei dengue. Acesta include măsuri împotriva mai multor boli cauzate de arbovirusuri
Organizația Mondială a Sănătății lansează un plan de combatere a febrei dengue. Acesta include măsuri împotriva mai multor boli cauzate de arbovirusuri
PARTENERI