Parodontoza, numită și boala gingiilor, este o infecție gravă a gingiilor care dăunează țesutului moale. Fără tratament, acesta poate distruge osul care susține dinții. Parodontoza poate cauza slăbirea dinților sau poate duce la pierderea dinților. Află care sunt cauzele paradontozei și ce sfaturi oferă stomalogii pentru tratarea ei.
Parodontoza este frecventă, dar în mare măsură poate fi prevenită. De obicei, este rezultatul unei igiene orale proaste. Periajul de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic și efectuarea periodică a controalelor stomatologice pot îmbunătăți considerabil șansele de succes în tratamentului parodontozei și, de asemenea, pot reduce șansele de a dezvolta această afecţiune.
Simptome ale parodontozei
Gingiile sănătoase sunt ferme și roz pal și se potrivesc perfect în jurul dinților. Semnele și simptomele parodontozei pot include:
- Gingii umflate;
- Gingii de culoarea roșie aprins, închis sau violet
- Gingii care se simt sensibile la atingere;
- Gingii care sângerează ușor;
- Periuța de dinți cu tentă roz după periaj;
- Scuipat sânge atunci când vă periați sau folosiți aţa dentară;
- Respiraţie urât mirositoare;
- Puroi între dinți și gingii;
- Slăbirea dinților sau pierderea dinților;
- Mestecare dureroasă;
- Noi spații se dezvoltă între dinți;
- Gingiile care se îndepărtează de dinți (se retrag), făcând dinții să pară mai lungi decât în mod normal;
- O schimbare a modului în care dinții se potrivesc atunci când muști.
Urmează programul recomandat de medicul dentist pentru controale regulate. Dacă observi orice simptom de parodontoză, fă o programare la medicul dentist cât mai curând posibil. Cu cât soliciți tratament mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de a inversa leziunile cauzate de parodontoză.
Care sunt cauzele paradontozei
În cele mai multe cazuri, dezvoltarea parodontozei începe cu placa. E o peliculă lipicioasă compusă în principal din bacterii. Dacă este lăsată netratată, iată cum placa poate evolua în cele din urmă la parodontoză:
Placa se formează pe dinți atunci când amidonul și zaharurile din alimente interacționează cu bacteriile care se găsesc în mod normal în gură. Periajul dinților de două ori pe zi și folosirea aței dentare o dată pe zi elimină placa, dar placa se reformează rapid.
Placa se poate întări sub linia gingiilor în tartru dacă rămâne pe dinți. Tartrul este mai greu de îndepărtat și este plin de bacterii. Cu cât placa și tartrul rămân mai mult pe dinți, cu atât pot face mai multe daune. Nu poți scăpa de tartru prin periaj și ață dentară. Ai nevoie de o curățare dentară profesională pentru a-l îndepărta.
Placa poate provoca gingivita, cea mai ușoară formă de boală a gingiilor. Gingivita este iritația și inflamația părții din țesutul gingiilor din jurul bazei dinților (gingiva). Gingivita poate fi inversată cu un tratament profesional și o bună îngrijire orală la domiciliu.
Inflamația continuă a gingiilor poate cauza parodontoză, determinând în cele din urmă să se dezvolte pungi între gingii și dinți care se umplu cu placă, tartru și bacterii. În timp, aceste buzunare devin mai adânci, umplându-se cu mai multe bacterii. Dacă nu sunt tratate, aceste infecții profunde provoacă o pierdere de țesut și oase și, în cele din urmă, poți pierde unul sau mai mulți dinți. De asemenea, inflamația cronică continuă poate pune o presiune asupra sistemului imunitar.
Factori de risc în apariţia paradontozei
Factorii care pot crește riscul de parodontoză includ:
- Gingivita;
- Obiceiuri proaste pentru sănătatea orală;
- Fumatul sau mestecatul tutunului;
- Modificări hormonale, cum ar fi cele legate de sarcină sau menopauză;
- Consumul de droguri recreative, cum ar fi fumatul de marijuana sau vapingul;
- Obezitatea;
- Nutriție inadecvată, inclusiv deficit de vitamina C;
- Genetica;
- Anumite medicamente care provoacă uscăciunea gurii sau modificări ale gingiilor;
- Condiții care provoacă scăderea imunității, cum ar fi leucemia, HIV/SIDA și tratamentul cancerului;
- Anumite boli, cum ar fi diabetul, artrita reumatoidă și boala Crohn.
Parodontoza poate provoca pierderea dinților. Bacteriile responsabile de parodontoză pot intra în sânge prin țesutul gingival, afectând posibil alte părți ale corpului. De exemplu, parodontoza este legată de bolile respiratorii, artrita reumatoidă, boala coronariană și problemele de control al zahărului din sânge în diabet.
Află de aici și cum îți poți repara dinții în doar 72 de ore.
Doctorul Mihail Pautov alături de medicul stomatolog Traian Comănescu au explicat în emisiunea Medicool cauzele paradontozei. Află mai multe din materialul video de mai jos.
Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.