Varicele pot afecta circulația sângelui și aspectul pielii, dacă sunt lăsate netratate. Toni Feodor, medic flebolog, a fost invitatul lui Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și al medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 5, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre semnele bolii venoase.
Toni Feodor a prezentat simptomele bolii venoase și a discutat despre metodele de tratament pentru această afecțiune. Carmen Brumă a explicat cum a reușit să-și rezolve permanent problema varicelor cu ajutorul unei intervenții cu laser.
Semnele bolii venoase
Boala venoasă poate avea simptome foarte vizibile la nivelul pielii, iar odată cu trecerea timpului, acestea pot avansa. Boala venoasă este o afecțiune care prezintă modificări de structură și de funcție a venelor pe termen lung.
În unele cazuri, persoanele afectate moștenesc varicele din copilărie, care inițial nu produc disconfort deoarece au dimensiuni reduse. Se întâmplă ca femeile să observe că în urma sarcinii, venele afectate încep să se mărească și să cauzeze simptome neplăcute, cum ar fi amorțeală sau senzație de furnicături la nivelul picioarelor. Aceste schimbări pot apărea chiar dacă nu acumulează multe kilograme în plus.
,,Am avut și în acest moment nu mai am. Sunt niște varice pe care eu mi le amintesc de când mă știu. Cred că le-am avut din copilărie, le-am moștenit, niște varice care nu mă deranjau, erau foarte mici în dimensiune. Ele au rămas la aproximativ 4-5 centimetri până după ce am născut, deși nu m-am îngrășat mult în timpul sarcinii. Am luat doar 10 kilograme. După sarcină am observat că aceste vene, care înainte nu mă deranjau deloc, au început să-și mărească dimensiunea și, mai mult, începeau să mă deranjeze, în sensul că simțeam ușoare amorțeli, ușoare furnicături. Atunci m-am dus și mi-am făcut, la sfatul medicului, o operație cu laser endovenos. După doi ani, varicele au reapărut, atât pe piciorul respectiv, cât și pe celălalt picior. Așa am ajuns la Toni.”
– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
Boala venoasă poate fi tratată prin intermediul unei operații cu laser endovenos. Această intervenție poate îndepărta semnele bolii venoase și poate da rezultate permanente. Intervenția cu laser endovenos se aplică pe safena mică, unde există un impediment. În această situație, vena o ocolește anatomic și se învecinează cu un nerv foarte important, denumit nerv sciatic.
Ce este scleroterapia
În momentul în care medicul face ablația cu laser, dacă nu se apropie foarte mult de locul unde se unesc cele două vene, rămâne un mic vârf. Acest mic segment de venă, care era bolnav și nu funcționa, poate crea o recidivă. O a doua intervenție cu laser poate fi riscantă, de aceea se recurge la cea mai puțin invazivă, mai precis la scleroterapie sub ghidaj ecografic. Astfel, se pot trata semnele bolii venoase.
,,Asta e scleroterapia, o artă. Este important ce cantitate de substanță introducem și în ce segmente dirijăm fluxul acesta de spumă.”
– Toni Feodor, medic flebolog
-În scleroterapie se îndepărtează venele?
-Venele nu se îndepărtează chirurgical în scleroterapie. Scleroterapia presupune injectare. Întâi se cateterizează pentru a ști exact harta venelor bolnave. Se cateterizează vena respectivă, sub ghidaj ecografic. Se intră cu un ac fin sau un cateter pe vena bolnavă și în aceasta se injectează o substanță sau o spumă. În realitate, această substanță acționează ca un detergent.
Venele și vasele de sânge afectate sunt bogate în grăsimi. În momentul în care se face scleroterapia, se deteriorează stratul de grăsimi al vasului și se expune colagenul de sub celulele endoteliale. Celulele endoteliale se sclerozează, mai precis produc o tromboză. După aceea, procesul inflamator duce la resorbție. Practic, acționează ca și cum l-ar distruge în interior.
Acest tip de intervenție are efecte similare laserului endovenos sau radiofrecvenței, dar este diferită. Radiofrecvența și laserul endovenos folosesc energia luminoasă, mai exact energia termică. Scleroterapia utilizează distrugerea prin elementul chimic și poate înlătura permanent semnele bolii venoase.
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.