Vaccinarea anti-HPV: cine poate face vaccinul care previne cancerul de col uterin

Publicat: 29 octombrie 2024, 07:46

Infecția cu HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală din lume. Unele tipuri de virus papiloma uman cresc riscul de cancer de col uterin, dar și de cancere anale, genitale și orofaringiene. Află cui i se recomandă vaccinarea anti-HPV și ce vaccinuri sunt disponibile în România. 

Virusul papiloma uman (prescurtat HPV) este, de fapt, un grup de peste 100 de virusuri înrudite care se transmit prin contacte sexuale vaginale, orale și anale neprotejate.

Cât de răspândită este infectarea cu virusul HPV

Aproape toate persoanele active sexual, indiferent de sex și de orientare, se infectează cu HPV într-un interval de câteva luni și până la câțiva ani de la începerea vieții sexuale, conform National Cancer Institute, instituție guvernamentală americană de cercetare a cancerului. 

În majoritatea cazurilor, sistemul imunitar reușește să elimine virusul din organism înainte să producă simptome și complicații. Dacă nu dispare de la sine, HPV provoacă, în cele mai multe cazuri, leziuni benigne precum negii genitali și anali. Câteva tipuri de virus sunt asociate cu anumite forme de cancer. 

Cel puțin 14 tipuri de HPV se asociază cu un risc crescut de cancer, potrivit Portalului European de Informații despre Vaccinare, o inițiativă a Uniunii Europene. Două dintre acestea, HPV 16 și HPV 18, sunt implicate în apariția a 70% dintre cancerele asociate virusului papiloma uman. Împreună cu alte cinci tipuri (31, 33, 45, 52 și 58), provoacă majoritatea cancerelor asociate cu HPV. 

Virusul papiloma uman este implicat în apariția mai multor tipuri de cancer:

  • cervical (de col uterin);
  • orofaringian;
  • penian;
  • anal;
  • vulvar.

Cine se poate vaccina anti-HPV

Folosirea prezervativului nu este 100% eficientă în prevenirea transmiterii virusului, deoarece HPV infectează uneori și pielea din jur, care nu este protejată. Vaccinarea anti-HPV pe scară largă ar putea preveni 90% dintre cancerele de col uterin până în 2030, potrivit specialiștilor. Aceasta se recomandă oricând în intervalul de vârstă 9-45 de ani, atât femeilor, cât și bărbaților. 

Totuși, vaccinul oferă cea mai mare protecție atunci când se administrează în intervalul de vârstă 9-12 ani, înainte de o posibilă expunere la virus. Serul anti-HPV are eficacitate maximă când se administrează înainte de orice contact cu virusul. La aceste vârste, răspunsul imun este cel mai bun.

Pentru majoritatea persoanelor cu vârste între 27 și 45 de ani, vaccinarea anti-HPV nu este recomandată de rutină. La aceste vârste, beneficiile imunizării prin vaccinare sunt reduse, deoarece se poate ca expunerea la HPV să fi avut loc deja. 

Numărul de doze necesare pentru o protecție completă diferă în funcție de vârstă. Dacă vaccinarea anti-HPV se face între 9 şi 15 ani, sunt necesare două doze, iar după vârsta de 15 ani, este nevoie de o a treia doză.

Ce vaccinuri anti-HPV există și cât costă în România

Țara noastră continuă să înregistreze cea mai ridicată incidență și mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană. De aceea, Ministerul Sănătății a reluat campania națională de prevenire a acestui tip de cancer începând cu anul 2020. 

Categoriile de persoane care beneficiază de vaccinarea anti-HPV gratuită sau compensată au fost extinse treptat, astfel: 

  • Fetele și băieții cu vârsta între 11 ani și 19 ani neîmpliniți pot primi vaccinul gratuit;
  • Femeile cu vârsta între 19 ani și 45 de ani beneficiază de o compensare de 50%.

Vaccinul care se administrează prin acest program național se numește Gardasil 9 și protejează împotriva a 9 tulpini: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 şi 58. Tipurile 6 și 11 provoacă majoritatea negilor genitali, iar celelalte se asociază cu mai multe forme de cancer. Protecția oferită de acest vaccin este de cel puțin 6 ani, potrivit producătorului său. 

Alte două vaccinuri anti-HPV aprobate în Europa, dar rareori disponibile în farmaciile din România sunt: 

  • Cervarix, care protejează doar împotriva subtipurilor 16 şi 18, dar pe o perioadă de 9 ani;
  • Gardasil (cunoscut în Europa sub numele de Silgard), care previne infecţiile determinate de tipurile HPV 6, 11, 16 și 18.

Gardasil 9 este preferat acestor două vaccinuri, deoarece oferă o protecție mai extinsă împotriva celor mai comune și periculoase tipuri de HPV. O doză costă aproximativ 650 de lei în farmacii. 

Pentru a beneficia de compensare, părinții au nevoie să completeze o cerere la medicul de familie pentru eliberarea unei rețete, conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). 

La ce ajută vaccinarea anti-HPV a băieților

Băieții și bărbații nu pot face cancer de col uterin, dar infecția cu HPV le poate cauza veruci genitale sau alte tipuri de cancer:

  • anal;
  • oral (limbă, gingii, glande salivare, cerul gurii, interiorul obrajilor, buze);
  • orofaringian (amigdale, partea din spate a limbii, palatul moale, pereții gâtului);
  • penian. 

Vaccinarea anti-HPV protejează băieții de infectarea cu virusul papiloma uman și poate preveni aceste afecțiuni. Pentru băieți și bărbați, nu există metode de screening de rutină pentru cancerele cauzate de HPV, cum ar fi testul Papanicolau în cazul femeilor. Vaccinarea este singura strategie disponibilă pentru a-i proteja de cancer.

Un alt beneficiu al vaccinării băieților este acela că reduce probabilitatea de a transmite partenerelor virusul HPV, ceea ce contribuie la prevenirea cancerului de col uterin la femei.

Vaccinarea băieților ocupă un rol important și pentru imunizarea de grup. Ea contribuie la creșterea ratei generale de imunizare în comunitate și reduce astfel circulația HPV. Imunitatea de grup protejează nu doar persoanele vaccinate, ci și pe cele care nu pot primi vaccinul, din motive medicale, de exemplu. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Analize pentru bolile cu transmitere sexuală. Cum se depistează
Analize pentru bolile cu transmitere sexuală. Cum se depistează
Vaccinul antigripal în sezonul 2023-2024. Preț, administrare, reacții adverse și alte informații utile
Vaccinul antigripal în sezonul 2023-2024. Preț, administrare, reacții adverse și alte informații utile
Ce boli poți să iei prin sărut. Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a săruta pe cineva
Ce boli poți să iei prin sărut. Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a săruta pe cineva
PARTENERI