Veruci: de câte tipuri sunt și cum se tratează

Publicat: 16 iulie 2023, 08:40

În sezonul cald, mersul la piscină și plimbările în picioarele goale ne expun riscului de a ne infecta cu virusul care provoacă veruci. Aceste mici excrescențe ale pielii, mai cunoscute ca negi în termeni populari, sunt formațiuni benigne, dar pot crea disconfort.

Verucile au afectat oamenii de mii de ani. Ele au fost descoperite pe o mumie  cu o vechime de circa 3.000 de ani, iar Shakespeare le-a menționat în scrierile sale. 

Cunoscute mai degrabă sub denumirea populară de negi, verucile sunt mai întâlnite la copii și adolescenți, dar pot afecta și adulții. Cert este că majoritatea oamenilor se confruntă cu ele la un moment dat pe parcursul vieții. 

Negii sunt formațiuni necanceroase, care au aspectul unor excrescențe, unice sau multiple, potrivit medicilor Serviciului Naţional de Sănătate britanic (NHS). De cele mai multe ori, se formează pe palme și picioare. Există mai mult tipuri de veruci, iar majoritatea sunt nedureroase. 

De ce apar verucile

Negii sunt cauzați de virusul papiloma uman, prescurtat HPV (engl.– Human Papilloma Virus). El este, de fapt, un grup de peste 150 de virusuri înrudite (numite tulpini) care provoacă infecții diferite, mai mult sau mai puțin severe: de la negi și papiloame, până la leziuni precanceroase care duc la cancer de col uterin, cancere orofaringiene, anal, penian, vaginal, etc.

HPV este un virus care supraviețuiește numai în interiorul unor celule numite celule epiteliale scuamoase. Acestea se găsesc pe suprafața pielii și pe mucoase. Tulpinile HPV care provoacă veruci perturbă producția de keratină, o proteină cu structură dură, în primul strat al pielii (epiderma). Această acumulare de keratină duce la formarea de excrescențe cu o textură aspră și o suprafață solzoasă.

Cum se transmit verucile

HPV se transmite de la o persoană la alta prin contactul apropiat cu pielea infectată. Virusul poate fi dobândit și indirect, prin atingerea unor obiecte contaminate, cum ar fi prosoapele, pantofii, podeaua din jurul piscinelor și bazinelor de înot. Mersul desculț în aceste zone sau în cele de vestiare crește riscul de infectare, mai ales dacă ai diverse leziuni pe talpă –  zgârieturi, tăieturi sau fisuri ale călcâielor. Te poți infecta mai ușor și dacă ai pielea umedă. 

Negii sunt contagioși atâta vreme cât sunt prezenți pe corp. Ei se pot înmulți chiar și pe corpul unei persoane afectate dacă aceasta:

  • zgârie sau lezează în alt mod o verucă;
  • își roade unghiile sau bagă degetele în gură, iar pe ele există negi;
  • se bărbierește pe față sau se epilează pe picioare cu lama și pe aceste zone există veruci.

Aceste manevre pot duce la ruperea și sângerarea unei veruci, iar virusul se răspândește mai ușor pe alte zone ale corpului în acest mod. De la momentul infectării, negii pot apărea în câteva săptămâni sau chiar luni.

Tipuri de veruci

Majoritatea negilor nu sunt contagioși, dar există câteva tipuri care sângerează și produc disconfort. În funcție de tulpina HPV care a infectat pielea, dar și de localizarea verucilor, ele sunt clasificate în 6 categorii. Fiecare dintre ele afectează zone diferite de pe corp și are un aspect distinct. 

Tipurile de veruci sunt:

Veruci comune

Verruca vulgaris sunt cele mai întâlnite tipuri de veruci. Ele apar mai frecvent pe degetele de la mâini și picioare, dar și pe genunchi. Negii comuni pot fi unici sau sub forma unor grupuri și au următoarele caracteristici:

  • sunt rotunzi sau ovali;
  • sunt tari și proeminenți;
  • au o suprafață aspră și neregulată, asemănătoare unei conopide;
  • au o dimensiune variabilă, de la mai puțin de un milimetru și până la un centimetru în diametru.

Verucile comune se pot răspândi pe alte zone ale corpului prin contactul direct, mai ales dacă sunt lezate.

Veruci plantare 

Acest tip de veruci se formează pe tălpi și provoacă durere din cauza presiunii exercitate de mers și de statul în picioare. Spre deosebire de alte tipuri de negi, cei plantari nu au aspectul unor excrescențe. Ei se formează în structura pielii.

Negii plantari au următoarele caracteristici:

  • sunt de culoare albă, adesea cu un punct negru (un vas de sânge) în centru;
  • sunt mai aplatizați decât verucile comune;
  • se întăresc precum o bătătură. 

Mai predispuși la astfel de veruci sunt sportivi precum gimnaștii, înotătorii sau jucătorii de polo pe apă, care merg desculți pe suprafețele din jurul bazinelor de înot și pot contracta cu ușurință virusul. 

Veruci periunghiale

Acest tip de negi apar sub și în jurul unghiilor de la mâini sau de la picioare. Verucile periunghiale au următoarele caracteristici:

  • au o suprafață aspră;
  • pot fi dureroase;
  • pot modifica forma unghiei dacă nu sunt tratate prompt.

Persoanele care obișnuiesc să-și roadă unghiile sunt mai predispuse la a dezvolta veruci periunghiale. 

Veruci genitale 

Negii genitali afectează cel mai frecvent adolescenții și adulții tineri, activi sexual. Tulpinile de HPV care îi provoacă sunt transmise prin contacte sexuale neprotejate cu persoane infectate. Aceste veruci apar pe sau în jurul organelor genitale și a zonei anale: la femei, pe vulvă, vagin, col uterin, zona perianală sau anală, iar la bărbați, pe scrot, penis, zona perianală sau anală.

Verucile genitale au următoarele caracteristici:

  • apar sub forma unor umflături de mici dimensiuni;
  • au culoarea pielii;
  • pot fi nedureroase sau pot să provoace mâncărime și disconfort;
  • uneori, provoacă sângerări;

Negii genitali pot să apară la câteva săptămâni sau luni după infectarea cu HPV. Unii sunt cauzați de anumite tulpini de virus care cresc riscul de a dezvolta leziuni precanceroase în zona genitală: cancer de col uterin, vaginal, vulvar, anal și penian.

Veruci plane 

Așa cum le spune și numele, aceste veruci au aspect turtit. Ele pot apărea în grup, în număr foarte mare.

Verucile plane au următoarele caracteristici:

  • apar în special pe mâini, față și picioare;
  • sunt de culoare gălbuie;
  • au o suprafață fină la atingere și formă rotundă;
  • sunt mici, nu depășesc 2-4 milimetri în diametru;
  • sunt comune în rândul copiilor.

Veruci filiforme

Acest tip de negi se formează de obicei pe față, în jurul ochilor, gurii și nasului, uneori și pe gât. 

Negii filiformi apar pe față – în jurul ochilor, gurii, nasului, dar și pe gât / Shutterstock

Verucile filiforme au următoarele caracteristici:

  • au o formă alungită, subțire, asemănătoare unui fir sau ac de păr;
  • au culoarea pielii;
  • cresc rapid în dimensiune; 
  • sunt nedureroase, cu excepția situației în care apar pe zone sensibile, cum sunt pliurile pielii.

Pentru că apar pe zone foarte vizibile, ele au un aspect inestetic. Cele care se formează pe pleoape poate fi deranjante, afectând câmpul vizual. 

Cum se tratează negii

De obicei, verucile dispar spontan, fără tratament – cu precădere negii comuni. În cele mai multe cazuri, sistemul imunitar elimină virusul papiloma uman din organism și negii dispar odată cu el, însă acest proces poate dura până la 2 ani. Durata variază de la o persoană la alta. La copiii mai mari și la adulți, așteptarea este mai îndelungată de obicei.

În cazul adulților și persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, șansele ca verucile să dispară de la sine sunt mai mici. Tratamentele sunt necesare și în situațiile în care negii provoacă durere, sunt localizați în zone sensibile ori sunt inestetici. 

Opțiuni de tratament

Verucile pot fi tratate cu succes de către medicul dermato-venerolog. Tipul de tratament pentru diferitele veruci este propus de specialist, în funcție de dimensiunea, localizarea și numărul negilor. 

  • Acidul salicilic, cu aplicare locală sub formă de creme, geluri sau plasturi. Acidul salicilic distruge keratina din care sunt formați negii, însă poate afecta și pielea sănătoasă din jur. De aceea, ea trebuie protejată pe toată durata tratamentului. Dezavantajul acestui tratament este că pot fi necesare până la 12 săptămâni de aplicări locale, zilnic;
  • Alte tratamente topice, care pot include podofilină, acid tricloracetic, 5-fluorouracil sau imiquimod. Și în cazul acestora, tratamentul este de lungă durată;
  • Crioterapia, care presupune aplicarea de azot lichid pe negi pentru câteva secunde pentru înghețarea lor. Verucile dispar de pe piele într-un interval de 7-10 zile de la procedură. Crioterapia este o metodă rapidă, nedureroasă și care nu necesită anestezie locală ori îngrijiri ulterioare. Ea are avantajul că nu lasă cicatrice pe piele și poate fi utilizată la orice vârstă, inclusiv la copii;
  • Excizia chirurgicală este mai puțin utilizată din cauza riscului de a lăsa cicatrice. Procedura poate fi, însă, unica soluție de tratament în  negilor de dimensiuni mai mari sau a celor persistenti;
  • Electrocauterizarea implică utilizarea căldurii electrice pentru a arde și a distruge negul. Este necesară aplicarea unei creme anestezice sau administrarea unui anestezic injectabil, precum și îngrijrea inciziei după intervenție. Și această procedură poate lăsa cicatrice;
  • Tratamentul laser, care acționează prin distrugerea vaselor de sânge care alimentează negul, ceea ce duce la uscarea lui. Veruca se elimină după 4-6 săptămâni de la tratament.

Este important de precizat că aceste tratamente nu pot elimina virusul HPV din organism. De aceea, există riscul ca verucile să reapară după o perioadă de timp, în aceeași zonă sau în alta. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Vaccinarea anti-HPV: cine poate face vaccinul care previne cancerul de col uterin
Vaccinarea anti-HPV: cine poate face vaccinul care previne cancerul de col uterin
Analize pentru bolile cu transmitere sexuală. Cum se depistează
Analize pentru bolile cu transmitere sexuală. Cum se depistează
Tot ce trebuie să știi despre cicatrici: cum se formează, tipuri și cum le poți estompa
Tot ce trebuie să știi despre cicatrici: cum se formează, tipuri și cum le poți estompa
PARTENERI