Nivelurile ridicate de acizi grași Omega 3 și Omega 6 pot proteja împotriva cancerului. În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au analizat efectele produse de adoptarea unei diete care include consumul de grăsimi sănătoase în cantități mari.
O lucrare realizată de cercetătorii de la University of Georgia a colectat date de la peste 250000 de persoane. Participanții care prezentau niveluri mai ridicate de acizi grași Omega 3 au avut rate mai reduse de cancer de colon, stomac și plămâni. Nivelurile ridicate de acizi grași Omega 6 au dus la rate mai scăzute a 14 tipuri de cancer diferite, precum: cancerul la creier, melanomul malign și cancerul de vezică urinară.
Nivelurile ridicate de acizi grași Omega 3 și Omega 6 pot proteja împotriva cancerului
Cele 253.138 de persoane care au luat parte la studiu locuiau în din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Oamenii de știință le-au evaluat pe o perioadă medie de 12.9 ani, conform ScienceDaily. Dintre toți acești participanți, 29838 au dezvoltat o formă de cancer pe parcursul perioadei de studiu.
„Nivelurile mai ridicate de omega-3 și omega-6 au fost asociate cu rate mai scăzute de cancer. Aceste constatări sugerează că o persoană obișnuită ar trebui să se concentreze pe obținerea mai multor acești acizi grași în dieta lor.”, a declarat Yuchen Zhang, autorul principal al studiului și student doctorand la UGA’s College of Public Health.
O parte dintre cercetările anterioare au stabilit legături între nivelurile de acizi grași și riscul de a dezvolta cancer. Totuși, niciuna nu a putut determina în mod clar dacă acizii grași Omega 3 și acizii grași Omega 6 pot diminua ratele de cancer sau pot crește probabilitatea de a supraviețui unui diagnostic de cancer.
Unele lucrări anterioare au arătat că suplimentele cu acizi grași Omega 3 pot diminua riscul de colesterol ridicat. În plus, pot reduce riscul de boli de inimă, conform G4Media.ro.
Consumul acestor grăsimi pot avea efecte benefice
Acizii grași Omega 3 și acizii grași Omega 6 sunt recunoscuți pentru impactul lor benefic asupra funcțiilor organismului. Grăsimile sănătoase au avut un efect protector împotriva cancerului chiar dacă au existat factori dăunători asociați, potrivit Hindustan Times. Consumul acestora a putut schimba în mod benefic profilul general de sănătate al unei persoane. Efectele lor nu au putut fi influențate de: greutatea corporală, consumul de alcool sau nivelul de activitate fizică.
În general, acizii graşi Omega 3 şi acizii grași Omega 6 ocupă un rol esențial pentru sănătății organismului. Acizii grași omega 3 se găsesc sub trei forme: acid alfa-linolenic (ALA), acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA). Se pot obține din mai multe alimente sau suplimente, la recomandarea medicului. În această categorie pot intra: carnea de peşte gras, spanacul, nucile, semințele de chia, germenii de grâu sau uleiul de rapiță.
Conform International Journal of Cancer, s-au evidențiat nivelurile crescute de acizi grași Omega 3 și acizi grași Omega 6 polinesaturați în plasmă. Acestea au fost asociate cu un risc general scăzut de cancer. Raportul mai mare de acizi grași Omega 6 decât acizi grași Omega 3 se poate asocia cu un risc crescut.