Totul despre monturi: de ce apar și cum se pot trata

Publicat: 20 februarie 2023, 10:39 / Actualizat: 28 februarie 2023, 17:53

Montul (Hallux valgus) este cea mai frecventă deformare a antepiciorului și a degetelor de la picioare. 23% dintre persoanele de 18-65 de ani și peste 35% dintre cei peste 65 de ani au hallux valgus. Din cauza formei vizibile, este denumit și ganglion. În articolul de mai jos ai totul despre monturi.

Afecţiunea apare atunci când degetul mare iese din aliniament și se îndreaptă spre marginea exterioară a piciorului. În cazul hallux valgus, capul metatarsian din articulația metatarsofalangiană se umflă de obicei, împingând în pantof.

Tendonul de la degetul mare nu mai merge paralel cu degetul mare și drept în articulația metatarsofalangiană. În schimb, se dezvoltă o abatere de la alinierea normală a acestuia. Acest lucru determină o proeminență în creștere care poate deveni dureroasă, inflamată în articulația metatarsofalangiană. Aceasta din urmă este bila proeminentă a degetului de la picior care însoțește întotdeauna montul.

Totul despre monturi: de ce apar

Montul nu este întotdeauna dureros. Mulți dintre cei afectați, mai ales în cazurile incipiente, consideră aceasta o problemă mai de grabă cosmetică, care devine vizibilă atunci când poartă încălțăminte deschisă. 

Cursul progresiv (intensificator) al acestei deformări aflate în continuă creştere face totuși recomandabilă îndreptarea conservatoare sau chirurgicală a degetului mare chiar și fără dureri severe. Cu cât poziția degetului mare este corectată mai târziu, cu atât mai grave sunt complicațiile care apar la articulația degetului mare și la antepicior. 

Principalele cauze ale apariţiei monturilor 

O cauză comună a apariţiei monturilor este o slăbiciune congenitală a țesutului conjunctiv. Acest lucru afectează apoi și tendoanele care stabilizează arcul longitudinal și transversal al piciorului. Se dezvoltă ceea ce se numește splayfoot. Astfel, arcul transversal frontal al piciorului e scăzut, iar degetele de la picioare își pierd direcția naturală.

O altă cauză este deformarea piciorului care se dezvoltă după leziuni ale piciorului, de exemplu în urma unei fracturi. Chiar și modificările inflamatorii ale articulațiilor (artrita) pot fi o cauză a apariţiei monturilor. 

Purtarea pantofilor prea strâmți sau cu toc înalt mulţi ani de zile încurajează de asemenea dezvoltarea acestora. Dacă o mare parte din greutatea corpului nu se mai sprijină pe călcâi și arcul longitudinal al piciorului, ci apasă pe antepicior, arcul transversal frontal al piciorului își pierde stabilitatea. 

Acesta este motivul pentru care hallux valgus afectează în primul rând femeile. Cu hallux valgus, degetul mare este împins constant spre celelalte degete. Prin urmare, mușchii atașați dezvoltă o direcție modificată a tensiunii și trag degetul de la picior și mai mult spre exterior. Tocurile înalte și greutatea suplimentară rezultată încurajează formarea de hallux valgus.

Cum se tratează monturile 

Atela pentru hallux valgus poate îndrepta degetul înclinat. Dacă montul este detectat în stadiile incipiente, medicul ortoped poate trata deformarea cu terapie conservatoare. În primul rând, e recomandat să porți în fiecare zi doar pantofi plati, cu spațiu suficient pentru degetele de la picioare. Tratamentul include de asemenea branțuri pentru monturi, pentru a susține arcul din față și pentru a preveni evoluția piciorului înclinat.

Exercițiile de hallux valgus și mersul desculț pot îmbunătăți și mai mult dezvoltarea ulterioară în stadiile incipiente ale deformării piciorului. Activarea și relaxarea mușchilor piciorului și degetelor de la picioare întărește și îndreaptă în mod natural arcul din față al piciorului. Forma naturală a piciorului nu este o funcție scheletică pur statică. Mșchii bine antrenați și activi de la începutul adolescenței sunt necesari pentru a oferi forma și stabilitatea unui arc flexibil. Și numai arcadele intacte pot împiedica evoluția stării de hallux valgus.

Îngrijirea constantă în zona punctelor de presiune este foarte importantă în tratarea monturilor. Umflarea și, în consecință, frecarea în interiorul pantofului, contribuie direct la durerea zonei deformate. Măsurile de îngrijire ale pielii cu detumescare sunt, prin urmare, elemente cheie pentru tratamentul conservator al durerii provocate de monturi.

Majoritatea oamenilor ce se confruntă cu monturile preferă ortezele în locul intervenției chirugicale, din cauza fricii. Realiatea este, potrivit doctorului Marius Uscatu, medic specialist ortoped, că ortezele distrug definitiv articulațiile și nu sunt recomandate. Află ce a spus în emisiunea Medicool.

Te-ar mai putea interesa și
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri
Principalele mituri despre monturi. Cât de adevărate sunt
Principalele mituri despre monturi. Cât de adevărate sunt
Motivul pentru care unele persoane îmbătrânesc mai repede. Ce dezvăluie un studiu recent
Motivul pentru care unele persoane îmbătrânesc mai repede. Ce dezvăluie un studiu recent
PARTENERI