Motivul pentru care unele persoane îmbătrânesc mai repede. Ce dezvăluie un studiu recent

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 26 iulie 2023, 06:54

Oamenii experimentează procesul de îmbătrânire în ritmuri diferite. În mod evident, există o diferență între vârsta biologică și vârsta cronologică a unei persoane. Descoperă motivul pentru care unele persoane îmbătrânesc mai repede.

Reclamă

Vârsta cronologică înseamnă numărul de ani pe care o persoană i-a trăit până în prezent. Vârsta biologică se referă la cât de mult afectează înaintarea în vârstă o persoană.

Motivul pentru care unele persoane îmbătrânesc mai repede

Îmbătrânirea biologică are mai multe fațete și rezultă dintr-un amestec complex de trăsături genetice. Este influențată de factori precum: compoziția microbiomului, mediul înconjurător, stilul de viață, stresul, dieta și exercițiile fizice, potrivit Blue Zones.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un studiu realizat în 2015 de Daniel Belsky, profesor asistent în medicină la Duke University’s School of Medicine and Center for Aging, din Durham, N.C. a comparat vârstele biologice și cronologice pentru 1000 de femei și bărbați. Cercetarea intitulată ,,Vârsta biologică și ritmul de îmbătrânire” a fost realizată cu scopul de a înțelege factorii ce influențează ritmul de îmbătrânire. Aceasta a folosit 18 markeri biologici: tensiunea arterială, funcționarea organelor, colesterolul, sănătatea dentară și metabolismul.

Dacă te întrebi care este motivul pentru care unele persoane îmbătrânesc mai repede, cercetătorii au confirmat că unii oameni îmbătrânesc cu viteze foarte diferite față de ceilalți. Unii par că înaintează în vârstă ușor, în timp ce alții par să fie afectați într-un ritm vizibil mai rapid. Iar aceste schimbări mai rapide este posibil să se producă și în interior.

Reclamă

Din fericire, poți preveni efectele îmbătrânirii. Dieta sănătoasă, rutina de îngrijire a pielii, exercițiile fizice regulate și evitarea expresiilor faciale repetitive pot fi utile, odată ce le transformi în obiceiuri.

Rezultatele studiului

Majoritatea participanților aveau vârste biologice asemănătoare cu cele cronologice. Însă, în unele cazuri, vârstele biologice erau mult mai mici sau mult mai mari față de cele cronologice.

În general, oamenii păreau să îmbătrânească câte un an biologic în fiecare an cronologic. O parte îmbătrâneau 3 ani biologici într-un an cronologic. Alții păreau să îmbătrânească doar câteva luni într-un an biologic.

Reclamă

Dacă vrei să știi care este motivul pentru care unele persoane îmbătrânesc mai repede, s-a stabilit o relație clară între îmbătrânirea exterioară și cea interioară. De asemenea, se pot măsura efectele procesului de îmbătrânire atât la tineri, cât și la persoane vârstnice.

Persoanele care nu au primit rezultate bune în cazul măsurătorilor biologice, s-au descurcat mai greu la testele date de obicei persoanelor în vârstă. Acestea au inclus: echilibru, coordonare sau acuitate mentală, cum ar fi rezolvarea unor probleme necunoscute.

Participanții cu o vârstă biologică înaintată au raportat dificultăți mai mari la efectuarea unor activități fizice simple. De exemplu, unii dintre aceștia au urcat cu greu scările folosite în cadrul studiului.

Scopul studiului

Oamenii de știință încercau să găsească terapii care pot prelungi o viață sănătoasă. Își doreau să prevină apariția bolilor legate de înaintarea în vârstă, conform YourTango.

Studiul este o demonstrație. Are scopul de a verifica dacă anumite concepte sau teorii au potențial de aplicare în lumea reală.

Totodată, autorii studiului nu au luat în calcul creșterea în greutate, ceea ce a provocat unele controverse în rândul comunității știinfice. Când vrei să știi motivul pentru care unele persoane îmbătrânesc mai repede, gândește-te că aceștia au fost acuzați că nu au înțeles măsurătorile biologice pentru că nu au luat în considerare factorul obezității.

D. Belsky a susținut că măsurătorile folosite în cadrul studiului reprezintă mai mult decât factorul creșterii în greutate, indiferent dacă acesta reprezintă o cauză sau un semn al îmbătrânirii.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
articol cu video
Metode de mărire a buzelor. Beneficiile și riscurile acestor tehnici estetice
Metode de mărire a buzelor. Beneficiile și riscurile acestor tehnici estetice
Metode de mărire a buzelor. Beneficiile și riscurile acestor tehnici estetice
Reclamă
PARTENERI
icon