Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri

Andrada Marinica
Andrada Marinica
Publicat: 4 mai 2024, 13:10

Medicina tradițională și cea modernă se întrepătrund în multe domenii. Așa că, stomatologia nu putea să lipsească din legătura care s-a creat între cele două. Traian Comănescu, a fost invitatul medicului Mihail Pautov în ediția MediCOOL din data de 4 mai 2024. Specialistul a explicat ce sunt aftele și cum apar.

Reclamă

Medicul stomatolog menționat mai sus a spus că aftele bucale sunt destul de frecvente și cu siguranță fiecare dintre noi se va confrunta cu ele cel puțin o dată în viață.

Ce sunt aftele și cum apar: simptome și cauze

Aftele bucale sunt mici leziuni care apar cu precădere pe interiorul obrazului, pe limbă, dar și în orice alt loc al cavității bucale. Cerul gurii, gingiile nu sunt nici ele excepție de la apariția aftelor bucale. O bună sănătate orală joacă un rol important în prevenirea lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aftele au un contur regulat, destul de reduse din punct de vedere al dimensiunii și au o suprafață albicioasă. Culoarea albă este dată de membrana epitelială care se formează pe zona în care ele apar.

Pentru că și herpesul este la fel de frecvent, Traian Comănescu a spus care este diferența între el și afte.

Reclamă

Diferența dintre aftele bucale și herpes este faptul că herpesul apare pe buză, aftele nu apar niciodată pe buze, în exteriorul gurii.

– Traian Comănescu, medic stomatolog

Cauzele apariției aftelor bucale nu sunt stabilite cu claritate. Dar medicul stomatolog a menționat că cel mai probabil ele apar din cauza unor deficiențe ale sistemului imunitar. Acestea apar de regulă până la vârsta de 40 de ani. Femeile sunt cele care se confruntă cel mai des cu ele. Această observație i-a făcut pe specialiști să tragă concluzia că și diferențele hormonale între bărbați și femei sunt și ele o cauză a apariției aftelor bucale.

De asemenea, tratamentele sau intervențiile stomatologice pot duce la apariția aftelor. De exemplu, aparatul dentar poate leza mucoasa bucală, iar aftele își vor face simțită prezența imediat.

Reclamă

Remedii naturiste pentru aftele bucale

Deși dau senzații de disconfort, aftele bucale care apar brusc, sunt inofensive. De obicei trec de la sine în aproxiativ două sau trei săptămâni. Durerea cauzată de ele poate fi însă ameliorată cu ajutorul unor remedii naturiste. Traian Comănescu ne-a vorbit și despre ele.

Oricine are în casă pliculețe de ceai de mușețel. Ori îți clătești gura cu acest ceai, ori iei pliculețul de ceai înmuiat în apă timp de 1 minut și îl pui pe aftă timp de 5 minute. Te va calma foarte tare.

– Traian Comănescu, medic stomatolog

Uleiul de cocos a fost menționat și el de medicul stomatolog în cadrul emisiunii MediCOOL ca un remediu naturist pentru aftele bucale. Cu toate acestea, el are un efect probabil, adică nu este documentat științific. Pe lângă beneficiile pe care le are pentru sănătatea organismului, Traian Comănescu a spus că uleiul de cocos este recomandat pentru tratarea aftelor bucale. Dar acesta trebuie ținut în gură timp de 20 de minute, iar gustul lui nu este tocmai plăcut.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Când e cazul să mergi la medic

Pe lângă aceste remedii pe care le poți încerca acasă, e important de menționat că aftele bucale pot să reapară oricând. Dacă se întâmplă acest lucru destul de frecvent, la intervale mici de timp, e cazul să-ți asculți corpul. Mergi la medic e sfatul specialistului Traian Comănescu.

Carența de vitamina B12, de zinc sau de fier poate să fie o cauză serioasă a apariției aftelor bucale destul de des, iar medicul este cel mai în măsură să-ți facă recomandările necesare pentru ca organismul să primească tot ce are nevoie.

Concluzia este că aftele pot să dispară singure în 14-21 de zile, durere trece în zece zile, dar dacă acest lucru nu se întâmplă, e cazul să te adresezi unui medic specialist.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu galerie foto
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
De ce apar cârcei la picioare noaptea, în timpul somnului
De ce apar cârcei la picioare noaptea, în timpul somnului
De ce apar cârcei la picioare noaptea, în timpul somnului
Reclamă
PARTENERI
icon