Antena

Cum afli dacă ai un dop de ceară în ureche

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 8 mai 2023, 08:10

 Dopul de ceară apare în ureche atunci când cerumenul, substanța ceroasă secretată de glandele canalului auditiv extern al urechii, se acumulează în ureche sau devine prea greu pentru a fi spălat în mod natural. Pentru că această problemă e din ce în ce mai frecventă, mai ales în sezonul rece, iată cum afli dacă ai un dop de ceară în ureche.

Reclamă

Ceara de urechi este o parte utilă și naturală din bariera de apărare a corpului. Curăță, acoperă și protejează canalul urechii prin captarea murdăriei și încetinirea dezvoltării bacteriilor. Dacă un dop de ceară al urechii devine o problemă, medicul te poate ghida prin paşi simpli pentru a îndepărta ceara în siguranţă.

Simptome ale apariției dopului de ceară

Semnele și simptomele apariţiei unui dop de ceară în ureche sunt :

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Dureri de urechi;
  • Senzație de plenitudine în ureche;
  • Zgomote în ureche (tinitus);
  • Pierderea auzului;
  • Ameţeală;
  • Tuse;
  • Mâncărime în ureche;
  • Miros sau scurgere în ureche;
  • Durere sau infecție în ureche.

Când este necesară vizita la medic

De cele mai multe ori, dopul de ceară care nu produce simptome și se poate înlătura de la sine. Cu toate acestea, dacă ai semne și simptome de blocare a cerumenului, discută cu un medic specializat. Doar așa îți poți răspunde la întrebarea cum afli dacă ai un dop de ceară. Cadrele medicale sunt cele mai în măsură să analizeze situația și să te ajute să găsești răspunsul corect.

Simptomele pot semnala o altă afecțiune. Nu există nicio modalitate de a știi dacă ai prea multă ceară fără ca cineva, de obicei un doctor orl-ist, să se uite în urechi. A avea semne și simptome, cum ar fi durerea de urechi sau pierderea auzului, nu înseamnă întotdeauna că ai acumulare de ceară. Este posibil să ai o altă afecţiune care necesită mai multă atenție din partea cadrelor medicale.

Reclamă

Îndepărtarea excesului de ceară este făcută cel mai sigur de către un medic. Canalul urechii și timpanul sunt delicate și pot fi deteriorate cu ușurință. Nu încerca să îndepărtezi singură cerumenul punând ceva în canalul urechii, cum ar fi un tampon din bumbac. Din păcate, aceasta este unul dintre cele mai frecvente sfaturi găsite pe internet sau primite de la cunoscuți. Nu face acest lucru, mai ales dacă ai suferit o intervenție chirurgicală la ureche, ai timpanul perforat sau ai dureri de ureche. Copiilor le sunt de obicei controlate urechile la orice control medical periodic. Dacă este necesar, un medic poate elimina excesul de ceară din urechea copilului în timpul unei vizite la cabinet.

Cauze ale apariţiei dopului de ceară în ureche

Ceara din urechi este produsă de glandele din pielea canalului urechii externe. Ceara și firele de păr minuscule din aceste pasaje captează praful și alte materiale care ar putea deteriora părțile mai profunde ale urechii, cum ar fi timpanul.

La majoritatea oamenilor, o cantitate mică de ceară se îndreaptă în mod regulat către orificiul urechii. La deschidere, este spălată sau cade pe măsură ce o ceară nouă o înlocuiește. Dacă urechile produc prea multă ceară sau dacă ceara nu este suficient de bine curățată, se poate acumula și bloca canalul urechii.

Reclamă

Blocajele de ceară apar adesea atunci când oamenii încearcă să-și scoată singuri ceara folosind tampoane de bumbac sau alte obiecte în urechi. Acest lucru nu face decât să împingă ceara mai adânc în ureche, în loc să o îndepărteze.

Doctorul Mihail Pautov alături de Ioana Vodă, medic specialist ORL, au discutat în Medicool despre când și cum poți afla că ai un dop de ceară. Este des întâlnit la oameni, dar mulți nu merg la doctor de rușine sau pentru că nu știu ce au. Această afecțiune nu are legătură cu igiena urechilor. Află mai multe din materialul video de mai jos:

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Dopurile de ceară în urechi: cauze, simptome și metode de tratament
Dopurile de ceară în urechi: cauze, simptome și metode de tratament
Dopurile de ceară în urechi: cauze, simptome și metode de tratament
Metode de protecție a auzului. Cum poți evita efectele dăunătoare ale zgomotelor puternice
Metode de protecție a auzului. Cum poți evita efectele dăunătoare ale zgomotelor puternice
Metode de protecție a auzului. Cum poți evita efectele dăunătoare ale zgomotelor puternice
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon