Antena

Soia poate reduce riscul de cancer de sân. Ce produse alimentare integrale poți include în dietă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 20 octombrie 2024, 08:43

Chiar dacă inițial se credea că poate favoriza apariția cancerului, consumul de produse din soia poate, de fapt, să ofere exact efectul opus. Megan Rossi, om de știință, dietetician și doctorand, a explicat acest aspect pe rețelele sale sociale. Află de ce soia poate reduce riscul de cancer de sân.

Reclamă

Octombrie este Luna de conștientizare a cancerului de sân. Această perioadă este dedicată informării populației de pe planetă în legătură cu această afecțiune gravă. La nivel global, aproximativ 2,3 milioane de femei de toate vârstele au primit un diagnostic de cancer de sân în 2022.

Soia poate reduce riscul de cancer de sân

În general, cancerul de sân reacționează bine la tratamente atunci când este identificat în stadii incipiente. Potrivit celor mai recente studii, există unele măsuri care te pot ajuta să-ți diminuezi riscul de a-l dezvolta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Megan Rossi a vorbit despre modul în care un ingredient a fost considerat în mod eronat de unii experți că ar putea fi un factor de risc pentru cancerul de sân. Ea susține că, de fapt, poate reduce riscul de cancer de sân deoarece conține substanțe nutritive benefice.

Alimentul despre care se vorbește frecvent este soia. În special, includerea de tofu în dieta persoanelor cu risc crescut de cancer produce controverse. Însă, M. Rossi recomandă adăugarea ingredientelor pe bază de soia în tiparul de alimentație al acestora, potrivit Eating Well.

Reclamă

Specialiștii recomandă includerea produselor de soia în dietă

M. Rossi afirmă chiar de la începutul videoclipului că tofu nu poate crește riscul de cancer de sân. Totodată, a afirmă că poate avea exact efectul opus.

„Fii sigur, acesta este un mit. De fapt, studiile arată că persoanele care includ soia în dieta lor, fie că este sub formă de fasole edamame, tofu, tempeh sau lapte de soia, par să aibă un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân. Una dintre componentele cheie considerate a fi benefice sunt acești fitoestrogeni din alimentele din soia”, a declarat dieteticianul.

Există și alți medici specialiști care susțin că soia poate reduce riscul de cancer de sân. O altă analiză a opt studii a arătat că oamenii care au consumat cele mai multe izoflavone de soia, mai exact aproximativ cantitatea dintr-o porție de tofu, au avut cu aproximativ 29% mai puține șanse de a suferi de cancer spre deosebire de cele care au consumat cea mai redusă cantitate, conform WebMD.

Reclamă

„În culturile asiatice, unde oamenii mănâncă multă soia de la o vârstă fragedă, există rate mai scăzute de cancer de sân”, a afirmat Marleen Meyers, MD, director al Perlmutter Cancer Center Survivorship Program la NYU Langone Medical Center.

„Ca parte a unei diete sănătoase, alimentele integrale din soia sunt sigure”, a declarat Denise Millstine, MD, director de medicină integrativă la Clinica Mayo din Scottsdale, AZ.

De asemenea, laptele de soia poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace. Consumul acestuia poate asigura o scădere moderată a colesterolului non-HDL. Această categorie de colesterol acoperă inclusiv colesterolul LDL, denumit și colesterol rău.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon