Potrivit unui nou studiu, laptele de soia poate avea efecte benefice asupra sănătății inimii. Această băutură vegetală poate diminua factorii de risc pentru mai multe afecțiuni cronice. Află de ce laptele de soia poate reduce riscul de boli cardiace.
Cercetările efectuate de Universitatea din Toronto au descoperit că un consum frecvent de lapte de soia poate contribui la reducerea tensiunii arteriale și a lipidelor din sânge. Aceștia sunt doi factori de risc pentru bolile de inimă.
Laptele de soia poate reduce riscul de boli cardiace
Un studiu publicat în BMC Medicine a analizat 17 studii de control și 19 rezultate. Acesta a avut scopul de a determina efectele consumului de lapte de soia asupra sănătății. Cercetătorii au observat o reducere moderată a colesterolului non-HDL, care include colesterolul LDL, denumit și colesterol rău.
Laptele de soia se poate asocia cu o reducere a tensiunii arteriale și a inflamației. Alte rezultate legate de sănătate, inclusiv controlul glicemic și funcția rinichilor, nu au fost diferite între consumul de lapte de soia și cel de lapte de vacă, conform AOL.
Marea majoritate a sortimentelor de lapte de soia sunt considerate foarte procesate deoarece la prepararea acestora se folosesc zaharuri adăugate. În același timp, studiul a arătat că adăugarea zahărului nu a afectat acțiunea acestuia în organism. Această informație a fost cea mai neașteptată, potrivit autorului principal al studiului, Madeline Erlich, PhD.
Laptele de soia se poate integra într-o dietă echilibrată
De obicei, laptele de soia are un profil nutritiv bogat în substanțe esențiale, precum: calciu, proteine vegetale, fibre și fitonutrienți și conține cantități reduse de grăsimi saturate. Proteinele vegetale din compoziția acestuia pot fi utile în special pentru persoanele vegetariene. Chiar dacă rezultatele recente au demonstrat că poate îmbunătăți sănătatea cardiometabolică, alți cercetători consideră că ar putea fi cancerigen.
Laptele de soia poate reduce riscul de boli cardiace. Cercetătorii au încercat să înțeleagă dacă alimentele bogate în nutrienți, precum proteinele din plante, cum ar fi laptele de soia, pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă, chiar dacă marea majoritate a specialiștilor le consideră foarte procesate.
În același timp, este important să iei în considerare că modul de clasificare al produselor diferă în funcție de zonă. Un produs foarte procesat poate fi considerat sănătos, de specialiștii dintr-o altă zonă a lumii, potrivit Fox News. Pe de altă parte, metodele de procesare pot influența acest aspect.
De exemplu, în Statele Unite ale Americii producătorii îl modifică genetic și îl procesează excesiv în produse secundare precum uleiul de soia. Prin adoptarea acestor procedee, ei încearcă să comercializeze în masă alimente foarte procesate. Însă, consumul acestora poate favoriza creșterea ratelor de boli inflamatorii și diabet.
În plus, un studiu efectuat pe o populație olandeză a constatat că un aport alimentar mai mare de izoflavone, pentru care soia este cea mai bogată sursă de hrană, se poate asocia cu o rigiditate aortică mai mică. Rigiditatea aortică este un indicator al sănătății cardiovasculare deoarece arată gradul de îmbătrânire al arterelor, potrivit Science Direct.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.