Antena

Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 26 aprilie 2024, 07:07

Ceaiul Rooibos este o băutură de culoare roșie, cu un gust plăcut, care provine din Asia de Sud. Alături de aspectul său atrăgător, poate oferi o serie de beneficii nutriționale. Citește despre proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos.

Reclamă

Ceaiul Rooibos roșu se obține în mod tradițional prin fermentarea frunzelor arbustului înflorit, Aspalathus linearis. Rooibos verde, care se prepară fără fermentare, are o aromă diferită și un miros specific și se comercializează la un preț mai mare.

Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos

Principalul beneficiu nutrițional al ceaiului Rooibos constă în concentrațiile sale ridicate de antioxidanți. Acesta oferă o sursă bună de polifenoli, inclusiv aspalathin. Acești compuși de protecție prezenți în plante pot contribui la protejarea împotriva efectelor dăunătoare cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi pot provoca afecțiuni cronice, precum diabet, boli de inimă sau cancer.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ceaiul Rooibos poate fi util în ameliorarea simptomelor acneei. Acestea pot fi atenuate prin intermediul antioxidanților din compoziția sa.

Una dintre caracteristicile esențiale ale ceaiului Rooibos este că prezintă un conținut foarte redus de taninuri. Acest aspect poate fi util pentru persoanele care întâmpină afecțiuni digestive în urma consumului de băuturi cu un conținut ridicat în tanin.

Reclamă

Poate sprijini sănătatea inimii

Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos pot avea efecte benefice asupra tensiunii arteriale deoarece pot inhiba enzima de conversie a angiotensinei, care determină contractarea vaselor de sânge și creșterea tensiunii arteriale. Conținutul ridicat de flavonoli al ceaiului rooibos susține sănătatea sistemului cardiovascular datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante. Totodată, poate avea efecte pozitive asupra grăsimilor din sânge, inclusiv asupra nivelurilor de colesterol.

Nu conține cofeină

Spre deosebire de ceaiul negru și ceaiul verde, ceaiul Rooibos are în compoziție cofeină, de aceea poate fi consumat la orice oră în timpul zilei și poate fi adăugat în dietă de persoanele care au o sensibilitate la această substanță, conform BBC Good Food.

Poate susține sănătatea oaselor

Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos pot susține sănătatea oaselor deoarece acesta poate avea un impact pozitiv asupra osteoblastelor, celulele implicate în formarea oaselor. Ceaiul Rooibos fermentat poate asigura un efect inhibitor asupra activității osteoclastelor, celulele care descompun osul. Astfel, poate aduce beneficii pentru dezvoltarea și menținerea rezistenței osoase.

Reclamă

Poate echilibra nivelurile de zahăr din sânge

Datorită concentrațiile ridicate în compuși de protecție a plantelor, inclusiv polifenoli, consumul constant de ceai Rooibos poate contribui la protejarea împotriva efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ care se pot asocia diabetului. Acesta oferă o sursă bogată de antioxidanți inclusiv aspalathin. Aspalathinul poate ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și la ameliorarea rezistenței la insulină.

Poate îmbunătăți calitatea somnului

Ceaiul Rooibos poate avea efecte de calmare ce te pot ajuta să te odihnești mai bine. Practic, asigură proprietăți liniștitoare și de relaxare, care te pot susține să-ți îmbunătățești calitatea somnului și pot preveni tulburările de somn, potrivit Artful Tea.

Poate diminua riscul de a dezvolta cancer

Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos pot fi anticancerigene. Cantitățile ridicate de antioxidanți din ceaiul Rooibos pot ajuta la protejarea împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi care pot determina cancer. Ceaiul Rooibos verde și nefermentat are niveluri mai mari de polifenoli decât versiunea tradițională fermentată și poate oferi efecte antimutagenice mai puternice.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
Proprietățile uleiului esențial de lămâie. Ce efecte poate avea acest preparat în organism
Proprietățile uleiului esențial de lămâie. Ce efecte poate avea acest preparat în organism
Proprietățile uleiului esențial de lămâie. Ce efecte poate avea acest preparat în organism
Reclamă
PARTENERI
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
Rețete Fel De Fel
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
O rețetă ușoară, plină de culoare și savoare, ideală pentru un prânz de vară sau o cină ușoară este rețeta de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie. Vinetele coapte devin moi și catifelate. Iar interiorul lor este umplut cu un amestec aromat de cușcuș pufos și legume sotate rapid la tigaie, care păstrează atât textura, cât și prospețimea. Umplutura se poate personaliza după gust. Poți adăuga roșii, dovlecei, ardei, ceapă, morcovi sau chiar ciuperci. Toate se potrivesc de minune cu textura mătăsoasă a vinetei. Cușcușul, hidratat în supă de legume sau apă aromatizată cu ierburi, se amestecă cu legumele sotate. Poate fi asezonat cu ierburi mediteraneene (busuioc, oregano, cimbru). Dar se pot adăuga și verdețuri proaspete, precum pătrunjel sau coriandru. Pentru un plus de cremozitate, se poate adăuga puțin ulei de măsline extravirgin. Descoperă și o rețetă de vinete la grill, cu măsline, roșii și brânză. Este un preparat mediteraneean, ușor de făcut, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca garnitură sau fel principal ușor. Despre gustul și textura acestor vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie Acest minunat preparat are un aspect rustic și colorat. Jumătățile de vinete coapte sunt ca niște bărci care adăpostesc cușcușul auriu presărat cu legume viu colorate. Gustul final este echilibrat. Este dulceag și delicat de la vânătă, aromat și ușor crocant de la legume, cu o notă fină de condimente. Preparatul se servește cald, ca fel principal vegetarian. Merge servit alături de o salată verde proaspătă sau de un sos ușor de iaurt cu usturoi și lămâie. Este un preparat simplu, dar elegant, care aduce pe masă parfumul bucătăriei mediteraneene. Tot din categoria preparatelor cu vinete mai poți încerca rețeta de rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari rețetei de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie.
icon