Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal

Andrada Marinica
Andrada Marinica
Publicat: 30 aprilie 2024, 07:10

Cancerul colorectal se numără printre afecțiunile cu incidență din ce în ce mai crescută, inclusiv în rândurile tinerilor. Acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite în România. Pentru că tehnologia a avansat, operația care te scapă de punga stoma este disponibilă. Rezultatele sunt excepționale, susțin specialiștii.

Reclamă

Chiar dacă știința nu a descoperit cu certitudine până acum cauza acestui tip de cancer, există mai mulți factori de risc cunoscuți care pot determina mutații în ADN-ul celulelor sănătoase din colon.

Printre factorii de risc în cancer colorectal se numără:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • fumatul;
  • consumul excesiv de alcool;
  • carne roșie și alimente procesate;
  • obezitatea și lipsa de mișcare (factori modificabili);
  • istoricul familial de cancer colorectal;
  • bolile inflamatorii intestinale;
  • diabetul sau sindromul Lynch (factori ireversibili).

Operația care te scapă de punga stoma

Cele mai noi statistici arată că în fiecare an primesc diagnosticul de cancer colorectal peste 13.000 de români. Mulți dintre aceștia dezvoltă cancer la nivelul ultimului segment al intestinului gros (cancer rectal).

Reclamă

Pentru un pacient care depistează la timp cancerul rectal, șansele de vindecare sunt de peste 90%. Însă este foarte important și ce tip ce tratament se aplică. Asta, deoarece intervenția chirurgicală se finalizează, în multe cazuri, cu anus contra naturii permanent. Adică pacientul trebuie să poarte pe viață o pungă atașată la abdomen (colostoma). Prin aceasta este eliminat scaunul.

Din fericire, noi tehnici chirurgicale minim invazive permit eliminarea acestui risc. În acest fel, pacientul poate avea scaune pe cale naturală după operația de rezecție a tumorii. Calitatea vieții sale e mult îmbunătățită.

Medicul chirurg Octavian Popescu, supraspecializat în chirurgie viscerală și colorectală, ne-a oferit mai multe detalii despre operația „fără pungă”. Aceasta se numește taTME.

Reclamă

taTME, șansa la o viață normală după cancer

Până nu demult, pacienții cu cancer rectal situat foarte jos erau condamnați la o viață cu anus contra naturii permanent. Adică să poartă o pungă stoma. Operația de eliminare a tumorii presupunea implicit amputarea sfincterului anal. Acesta este mușchiul care ne ajută „să ținem” scaunul.

„În prezent, acest lucru poate fi evitat prin practicarea unei intervenții minim invazive, numită excizie totală a mezorectului trans-anală (trans anal total mesorectal excision – taTME).

Intervenția realizată prin abord laparoscopic este una dintre cele mai noi tehnici chirurgicale care permite prezervarea sfincterului anal în cazul cancerului rectal. Chiar și atunci când tumora este situată foarte jos”, explică dr. Octavian Popescu.

În mod normal, cancerul de rect este tratat folosind tehnici chirurgicale clasice, ceea ce permite salvarea pacientului de boală, dar se finalizează cu amputarea sfincterului anal și anus contra naturii.

Pentru pacient, anusul contra naturii permanent echivalează cu o scădere semnificativă a calității vieții, mai ales la vârstă tânără, deoarece este afectată funcția sexuală sau cea urinară.

Datorită noilor tehnici și tehnologii cu camere 3D sau 4K, care permit vizualizarea structurilor mult mai bine decât chirurgia clasică, pacientul este scutit de chinul purtării unei pungi stoma, acesta putând să ducă o viață absolut normală după operația taTME.

În ce constă operația „fără pungă”

Tehnica taTME poate fi aplicată cu ajutorul a două echipe medicale, una dintre ele operând prin  abdomen, iar cealaltă, prin rect.

Dr. Octavian Popescu detaliază cum se desfășoară intervenția chirurgicală:

„Echipa abdominală realizează o operație laparoscopică pentru a elibera rectul împreună cu tot țesutul ganglionar (ganglioni limfatici) în care există riscul de răspândire a celulelor canceroase, pentru a elimina orice risc de reapariție a bolii.

Avantajul este că echipa vede cel mai mic detaliu la operația laparoscopică, permițându-i astfel să fie agresivă cu cancerul de rect și blândă cu țesuturile sănătoase din jur, reducând riscul de sângerare, lezare a nervilor și alte complicații.

Echipa care operează prin rect va introduce în anus o platformă de laparoscopie prin care, cu ajutorul a 3 instrumente lungi și subțiri (între 5 și 10 mm), va elibera rectul împreună cu tumora rectală de jos în sus, până când se va „întâlni” cu echipa abdominală.

Operația se încheie prin coborârea porțiunii de colon sănătos și prinderea acesteia la sfincterul anal, pentru continuitatea intestinală. Astfel, pacientul scapă de cancer, dar are și o viață perfect normală după operație, pentru că scaunul va putea fi eliminat pe cale naturală fără a fi necesară stoma definitivă, iar funcția sexuală și cea urinară sunt păstrate intacte.”

Totuși, trebuie ținut cont de faptul că această intervenție este complexă și, pentru a preveni riscurile și eventualele complicații, trebuie realizată numai în centre cu experiență în chirurgia rectului, domeniu rezervat chirurgilor supraspecializați în chirurgia colorectală.

Te-ar mai putea interesa și
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
4 simptome timpurii ale cancerului de colon la tineri
4 simptome timpurii ale cancerului de colon la tineri
4 simptome timpurii ale cancerului de colon la tineri
articol cu video
Colonoscopia: ce este și cum se realizează această procedură
Colonoscopia: ce este și cum se realizează această procedură
Colonoscopia: ce este și cum se realizează această procedură
Reclamă
PARTENERI
icon