Legătura dintre aritmie și astm. Cum alegi un tensiometru

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 12 martie 2024, 07:06

Chiar dacă sunt două afecțiuni diferite, aritmia și astmul pot fi conectate prin factorii care le produc. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 3, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre legătura dintre aritmie și astm.

Reclamă

Ștefan Busnatu a explicat ce este o aritmie, a prezentat care pot fi potențialele riscuri pentru sănătate dacă o aritmie se accentuează, a discutat despre conexiunea dintre astm și aritmie și a oferit mai multe sfaturi privitoare la alegerea unui tensiometru.

Simptomele aritmiei

Aparent, aritmia și astmul sunt două afecțiuni care nu au nicio legătură. Însă, la baza acestora pot sta factori asemănători și se pot influența reciproc. Pentru a o identifica, este important să se observe simptomele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Ce este o aritmie?
-Aritmia reprezintă momentul în care inima își iese din ritmul regulat al bătăilor cardiace. În acel moment, apar bătăi mai rapide, care în evoluție pot să genereze diverse probleme de sănătate.

-Care sunt complicațiile sau posibilele complicații, ce pot surveni dintr-o aritmie?
-Principalele simptome când pacientul se prezintă la medic includ: senzație de înțepături, fluturări în piept și senzație de neliniște provocate de aceasta. De multe ori, când aritmiile se accentuează prin incapacitatea inimii de a pompa suficient pot să cauzeze stări de leșin. În cazurile mai severe, pot determina episoade de pierderi de conștiență sau chiar și evenimente cerebrale, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Reclamă

Legătura dintre aritmie și astm

Deși sunt patologii din sfere diferite, mai exact, astmul apare în zona plămânilor, aritmia se dezvoltă în zona cardiovasculară, ele rămân interrelaționate. Acest aspect se poate identifica în contextul în care se iau în considerare factorii care le produc.

Spre exemplu, expunerea la poluare conduce la apariția astmului bronșic. Totodată, particulele fine cauzează aritmii pentru că suprastimulează celula musculară. Pe lângă aceasta, dacă se discută despre tratamentul unei patologii din sfera penumologică cum ar fi astmul bronșic, se iau în considerare medicamentele pentru îmbunătățirea respirației, pentru că produc o suprastimulare la nivelul inimii și cresc riscul de destabilizare a ritmului cardiac.

,,Există o interrelaționare și e foarte important ca în contextul în care privim problemele acestea două de sănătate să avem în vedere monitorizarea inimii, mai ales când tratăm astmul bronșic.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog
Reclamă

Monitorizarea ritmului cardiac cu un tensiometru

Dacă identifici legătura dintre aritmie și astm, acest lucru te poate ajuta să gestionezi mai bine cele două afecțiuni. Atât aritmia, cât și astmul bronșic, poți fi controlate în condițiile în care se începe tratarea astmului bronșic și monitorizarea ritmului cardiac. Monitorizarea ritmului cardiac se poate face foarte simplu.

De exemplu, în ce privește problematica hipertensiunii, care este întâlnită la 40% din populația din România și pentru care este necesară urmărirea tensiunii, cu ajutorul tehnologiei și al tensiometrelor de ultimă generație, se poate ca în momentul în care îți măsori tensiunea, să monitorizezi și aritmiile. Tensiometrele moderne depistează modificările în ritmul cardiac și dau alarme pacienților.

,,Există tensiometre moderne, care pot depista o aritmie, chiar și atunci când ne luăm o tensiune arterială.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

-Ce recomanzi: un tensiometru de antebraț sau de braț?
-Este foarte important, mai ales că se intenționează monitorizarea fluctuațiilor valului de sânge, să ai în vedere un tensiometru de braț. Vena de la braț are dimensiuni mai mari și atunci când trece valul de sânge se simte mult mai bine. Este mult mai de încredere valoarea de tensiune de la braț decât cea de la încheietură.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Reclamă
PARTENERI
icon