Semne care indică exces de fier. Ce se întâmplă când acest mineral este prezent în cantități mari

Publicat: 17 august 2024, 08:36

Hemocromatoza este o afecțiune în care organismul începe să depoziteze prea mult fier. Lăsată netratată, poate provoca probleme medicale serioase, care pot afecta mai multe organe vitale, inclusiv: ficatul, pancreasul și inima. Citește despre semne care indică exces de fier.

Fierul are un rol esențial în menținerea sănătății organismului. Acesta are rolul de a ajuta la producerea globulelor roșii din sânge, a sprijini hemoglobina din celulele sanguine să transporte oxigenul în întregul organism și a produce anumiți hormoni.

Cauze ale excesului de fier

În mod natural, intestinele absorb exact cantitatea necesară de fier din alimentele pe care le consumi. Însă, în cazul hemocromatozei, organismul absoarbe fierul suplimentar și-l depozitează în organele tale interne, în special în inimă, ficat și pancreas, conform Cleveland Clinic.

O modificare genetică moștenită este cea mai frecventă cauză. Se numește hemocromatoză primară, hemocromatoză ereditară sau hemocromatoză clasică. În cazul hemocromatozei primare, problemele legate de structura ADN-ul provin de la ambii părinți și determină organismul să absoarbă prea mult fier.

În hemocromatoza secundară, tratamentele medicale sau alte afecțiuni medicale provoacă acumularea de cantități mari de fier. Printre acestea se pot regăsi: transfuzii de sânge, boli ale ficatului, dializă, injecții sau pastile cu fier.

Semne care indică exces de fier

Semnele nu apar în cazul tuturor persoanelor care suferă de exces de fier. Unii oamenii nu simt nicio schimbare, în timp ce alții se confruntă cu simptome destul de severe. Aproximativ 3 din 4 persoane cu această afecțiune nu prezintă nicio manifestare.

De obicei, simptomele nu apar până la vârsta mijlocie și se pot confunda frecvent cu semne ale altor afecțiuni. Acestea pot include: stări de oboseală, senzație de slăbiciune, dureri de stomac, dureri articulare, ritm cardiac neregulat și pierdere inexplicabilă în greutate, potrivit Medical News Today.

Dacă observi potențiale semne care indică exces de fier se recomandă să ceri consultul medicului pentru a ți se sugera un set de analize. Astfel, se poate stabili exact dacă ai această problemă de sănătate și poți primi un tratament adecvat.

Hemocromatoza poate fi dificil de diagnosticat numai pe baza simptomelor, deoarece acestea se pot suprapune cu simptomele altor afecțiuni. Un medic îți poate recomanda să mergi la un hepatolog sau un cardiolog pentru consult. Există boli care se pot manifesta foarte asemănător cu această problemă de sănătate.

De cele mai multe ori, semnele nu apar în medie până la vârsta de 40 de ani. Cu toate acestea, femeile pot avea mai multe șanse de a le dezvolta cu 10 ani mai târziu decât bărbații.

Dacă observi aceste semne care indică exces de fier și le ignori, iar hemocromatoza rămâne netratată, se poate agrava și-ți poate pune viața în pericol.

De asemenea, dacă te confrunți cu un exces de fier în organism, este important să-ți adaptezi alimentația. Poate fi util să excluzi din dietă alimentele care au acest mineral, cum ar fi: curmale, stafide, smochine, prune uscate, fasole verde, broccoli, cartofi, pastă de roșii sau varză de Bruxelles.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Legume care pot întări sistemul imunitar. Pot aduce beneficii apărării organismului
Legume care pot întări sistemul imunitar. Pot aduce beneficii apărării organismului
Alimentația pentru anemie. Ce alimente trebuie să conțină o dietă corectă
Alimentația pentru anemie. Ce alimente trebuie să conțină o dietă corectă
Cauze ale secrețiilor oculare. De ce apar aceste simptome la nivelul ochilor
Cauze ale secrețiilor oculare. De ce apar aceste simptome la nivelul ochilor
PARTENERI