Rujeola (pojarul): transmitere, simptome, tratament și prevenție

Publicat: 6 mai 2023, 06:56

Cunoscută și sub denumirea de pojar, rujeola este una dintre cele mai contagioase boli cunoscute de omenire. Deși există un vaccin care oferă o bună protecție împotriva îmbolnăvirilor, rujeola continuă să facă victime în rândul celor mici. Pentru bebeluși și copiii cu vârsta sub 5 ani, ea poate fi fatală. 

Până la apariția vaccinului împotriva rujeolei, această boală infecțioasă reprezenta prima cauză de deces la copiii mai mici de 5 ani. Chiar și după introducerea vaccinării, rujeola provoacă în continuare epidemii și face în jur de 200.000 de victime la nivel global, majoritatea copii. De aceea, liderii din domeniul sănătății din întreaga lume s-au unit într-un parteneriat global numit Measles&Rubella Initiative, care are obiectivul de a reduce până la 90% decesele cauzate de rujeolă.

Confundată uneori cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Ea afectează îndeosebi copiii, dar poate fi diagnosticată la orice vârstă. 

Cum se transmite boala

Rujeola este produsă de un virus numit Morbillivirus, din familia Paramyxovirus. El este un virus tipic uman, care nu este transmis de alte specii și se răspândește foarte ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate. Pe suprafețe, el poate rezista până la două ore, la fel și în aerul dintr-o încăpere în care a tușit sau strănutat un bolnav. 

Un bolnav cu rujeolă poate infecta 9 din 10 persoane cu care intră în contact și care nu sunt imunizate împotriva acestei boli – prin vaccinare sau după trecerea prin boală. Acesta va transmite virusul cu până la 4 zile înainte de apariția erupției cutanate specifice și alte 4 zile ulterior, potrivit informațiilor publicate pe Portalul European de Informații despre Vaccinare, o inițiativă a Uniunii Europene.

O singură persoană cu rujeolă poate transmite infecția, în medie, la 12-18 persoane fără imunitate împotriva acestei bolii.

Ce simptome are rujeola

Primele simptome de boală apar într-un interval de 10-14 zile de la contactul cu virusul. Semnele și simptomele rujeolei includ:

  • febră;
  • tuse uscată;
  • rinoree (secreții nazale);
  • durere în gât;
  • ochi inflamați (conjunctivită):
  • puncte mici, albe, pe interiorul obrajilor și pe gingii – numite puncte Koplik;
  • erupție cutanată cu aspectul unor puncte mici, roșii care, pe măsură ce se răspândesc pe corp, se pot uni între ele.

Cum evoluează simptomele

Manifestările rujeolei apar treptat, într-un interval de 2-3 săptămâni, astfel:

  • Boala debutează cu febră mică, până la moderată, cu tuse persistentă, rinoree și conjunctivită. Aceste simptome sunt relativ „blânde” și pot fi puse pe seama unei răceli;
  • După 2-3 zile, apare erupția cutanată. Punctele roșii par inițial pe față, iar în următoarele câteva zile, se răspândesc spre brațe, piept și spate, apoi pe coapse și picioare. Punctele roșii sunt atât plate, cât și în relief
  • Erupția de pe piele este însoțită de o creștere bruscă a febrei, care poate ajunge chiar și la 41 de grade Celsius;
  • Erupția cutanată persistă pentru 7 zile, apoi se estompează treptat, de la față către picioare;
  • Celelalte simptome dispar și ele treptat, cu excepția tusei, care persistă aproximativ 10 zile.

Cum se tratează rujeola

Nu există un tratament antiviral țintit împotriva acestei boli infecțioase. Primele măsuri pe care părintele (sau adultul infectat) trebuie să le ia sunt combaterea febrei și prezentarea la medic. Majoritatea bolnavilor se recuperează cu tratament de susținere, care include:

  • Medicamente antipiretice pentru scăderea febrei;
  • Antitusive pentru atenuarea tusei persistente;
  • Antibiotice atunci când rujeola duce la suprainfecții bacteriene – otită, pneumonie;

Totodată, este recomandată creșterea consumului de lichide pentru a preveni deshidratarea indusă de febră. Inflamația ochilor poate fi atenuată prin evitarea expunerii la lumină puternică sau purtarea ochelarilor de soare și evitarea privitului în ecrane. Nu în ultimul rând, atât copiilor, cât și copiilor le este indicat repausul la pat pentru o recuperare mai rapidă. 

Ce complicații poate da rujeola

Această boală infecțioasă slăbește sistemul imunitar al copiilor și deschide calea către alte probleme de sănătate: pneumonie, encefalită (inflamație a creierului), diaree, suprainfecții bacteriene (otită, pneumonie bacteriană) și orbire. Vulnerabili în fața complicațiilor sunt îndeosebi copiii cu vârsta sub 5 ani, dar și adulții peste 20 de ani care nu sunt vaccinați sau nu au trecut prin boală. 

În aproximativ 30% dintre cazurile raportate, rujeola provoacă cel puțin o complicație, potrivit statisticilor publicate de Measles&Rubella Initiative. Cea mai frecventă complicație a acestei boli infecțioase este pneumonia. 

Chiar dacă bolnavii se recuperează, unii dintre ei pot rămâne cu dizabilități pentru toată viața. 

  • Otita, care apare la unul din 10 copii cu rujeolă, poate duce la pierderea permanentă a auzului. 
  • Encefalita, care apare la un bolnav din 1.000, este o afecțiune care duce la handicap neurologic permanent în aproximativ unul din patru cazuri, arată datele Portalului European de Informații despre Vaccinare.
  • Panencefalita sclerozantă subacută (PESS) este o complicație foarte rară, dar foarte periculoasă a rujeolei. Ea produce o deteriorare progresivă a nervilor și țesutului cerebral și este caracterizată de o degradare treptată a stării mintale, de spasme musculare și de alte manifestări neuromusculare. PESS apare de obicei la 7-10 ani de la infectarea cu virusul rujeolic, nu se vindecă și duce la deces. Rujeola provoacă mai frecvent această complicație la copiii care au fost infectați înaintea vârstei de 2 ani.

Când se administrează vaccinul împotriva rujeolei

Singura metodă de protecție împotriva rujeolei o reprezintă vaccinarea. În România, începând cu anul 1979, ei au primit vaccinul antirujeolic, iar din 2004, vaccinul combinat ROR (rujeolă, oreion și rubeolă). Inițial, se realiza o singură imunizare prin vaccinare, în intervalul de vârstă 12-15 luni. Din 2005, în schema de vaccinare a fost introdusă o a doua imunizare ROR, între 6 și 7 ani.

Schema națională actuală prevăzută în Programul Național de Vaccinare (PNV) prevede administrarea a două doze, tuturor copiilor: prima, la vârsta de 12 luni, iar cea de-a doua, la vârsta de 5 ani. 

Bebelușii sunt protejați de anticorpii dobândiți de la mamă numai până la vârsta de 6 luni. De aceea, în zonele în care există focare de rujeolă, se recomandă o doză suplimentară de vaccin ROR, începând cu vârsta de 6 luni. 

Epidemia care nu s-a încheiat

Această boală infecțiuoasă este extrem de contagioasă, iar pentru a reuși eliminarea acesteia, acoperirea vaccinală în rândul copiilor ar trebui să ajungă la peste 95%, potrivit recomandării Organizației Mondiale a Sănătății. 

În România, începând cu anul 2009, rata de vaccinare a început să scadă sub acest procent care asigură controlul bolii. Drept urmare, în intervalul 2010-2020, țara noastră s-a confruntat cu epidemii care au făcut câteva zeci de victime. Peste jumătate dintre decese s-au înregistrat la copii cu vârsta sub un an. 

Toate aceste tragedii ar putea fi prevenite cu ajutorul unui vaccin eficient, sigur din punct de vedere al reacțiilor adverse și asigurat gratuit de sistemele de sănătate. Reacțiile adverse raportate sunt ușoare: febră, înroșire și umflare la locul injecției. Unele persoane vaccinate fac o erupție ușoară pe puiele, necontagioasă, similară celei date de rujeolă. Ea apare la 7-14 zile de la vaccinare și dispare în 1-3 zile.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Rubeola: cauze, simptome și tratament
Rubeola: cauze, simptome și tratament
Calendarul național de vaccinare și vaccinurile opționale
Calendarul național de vaccinare și vaccinurile opționale
PARTENERI