Chiar dacă pot fi foarte vizibile, cicatricile post-acneice se pot trata cu ajutorul mai multor metode simple. Cristina Scomoroscenco, chimist, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 7, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cum se tratează cicatricile post-acneice.
Cristina Scomoroscenco a explicat de ce apar cicatricile post-acneice, a oferit mai multe sugestii de tratament și a discutat despre modul în care acestea pot acționa asupra pielii.
Cum se tratează cicatricile post-acneice
La nivelul pielii se pot manifesta mai multe probleme dermatologice, care pot cauza cicatrici. Cicatricile post-acneice apar inevitabil și pot fi mai mult sau mai puțin vizibile. Pentru a le ameliora pe cele care se hiperpigmentează, există câteva substanțe active, care ajută la depigmentarea zonei pentru a uniformiza tenul și a le îndepărta.
De obicei, cicatricile au o nuanță apropiată de mov fiindcă există o acumulare de sânge, care apare deoarece pielea începe să se regenereze. Acesta este un proces, care durează mai mult timp până se reface complet. În acel loc a fost o ruptură, deci au fost dereglate straturile superficiale ale acestui țesut.
Pentru atenuarea cicatricilor post-acneice se pot folosi mai multe tratamente:
Vitamina C
Vitamina C este eficientă în ce privește depigmentarea, dar, în același timp, este sensibilizantă. Concentrațiile mari de vitamina C nu sunt recomandate pentru cicatricile post-acneice. În cazul tenului acneic, nu se indică aplicarea sa în toate situațiile.
Niacinamida
Cel mai eficient ingredient pentru regenerarea cicatricilor acneice și diminuarea pigmentării este niacinamida. De regulă, se regăsește în produse în concentrații de 5%. Cicatrici acneice sunt foarte greu de îndepărtat, iar cojile pe care le pot cauza cad pe durata unui proces foarte îndelungat. Niacinamida nu va regenera 100% pielea, dar, în timp mai ales în cazul persoanelor tinere, crește această capacitate.
Dermaroller
Dacă te întrebi cum se tratează cicatricile post-acneice, poți lua în considerare că atunci când sunt foarte profunde, se poate folosi un tip de dispozitive destinate aplicării cremelor. Pielea este o barieră foarte impermeabilă, deci nu permite oricărui agent extern să pătrundă în straturile sale.
Pentru a absorbi substanțele active, cum ar fi niacinamidele, tot mai profund în piele, se poate folosi un dermaroller, fără ace. Dacă ești foarte sensibil, poți simți unele înțepături. Acesta crește permeabilitatea pielii, dar nivelul mâinii nu se observă foarte mult.
Când se folosește un dermaroller în jurul ochilor, se observă cum se contractă musculatura. Acesta permeabilizează pielea, de aceea niacinamidele intră mult mai mult activ și pătrund mult mai profund în aceasta. Pe față, acest dispozitiv se poate folosi timp de 5-10 minute.
Alternative vegetale de retinol
În momentul în care apar cicatrici post-acneice este foarte important să se refacă acea structură de colagen fiindcă pielea a fost deja dezechilibrată. În acest caz, există multe opțiuni. Se pot aplica o serie alternative vegetale de retinol, care nu sensibilizează pielea. Acest aspect este important pentru că o piele afectată de cicatrici devine foarte sensibilizată.
În plus, se pot utiliza foarte multe peptide și ingrediente care ajută și încurajează pielea să sintetizeze intern colagenul pentru o recuperare rapidă.
Plasturi pentru cicatrici post-acneice
Plasturii pentru cicatricile post-acneice sunt de mai multe tipuri. Acestea se recomandă dacă ai coșuri, care încă nu s-au vindecat. Au un aspect aproape invizibil, se pot purta inclusiv ziua și sub machiaj. Dacă suferi de acnee, se aplică pe piele, după ce ți-ai curățat fața.
Pentru a trata doar un coș, se recomandă folosirea unui plasture, care conține acid salicilic pentru că va izola zona. Astfel, zona afectată nu va mai fi predispusă la infecție și va trata coșul. Se păstrează maxim 12 ore și după aceea se înlocuiește.
Plasturele cu acid salicilic este antiinflamator, curăță locul afectat și nu permite dezvoltarea bacteriilor. Există plasturi, cu substanțe active care ajută la depigmentarea petelor pigmentare, care rămân în urma coșurilor.
Cremă cu protecție solară
Dacă vrei să afli cum se tratează cicatricile post-acneice, poți reține că pielea care a fost afectată de pete, în zona respectivă nu este integră. Are o predispoziție foarte mare de a crea pigmentare pentru că expunerea la soare o afectează foarte mult.
Se poate folosi o cremă cu protecție solară 50+ pentru a proteja petele post-acneice. Majoritatea stick-urilor sunt invizibile, ușor de aplicat și reaplicat. Crema cu protecție solară se aplică o dată la două ore, dacă te expui la soare. În acest mod, se poate proteja pielea în locul în care există o pată post-acneică, pentru a evita crearea unei pete pigmentare.
,,Este foarte important să furnizăm corpului atât fibre, cât și minerale și vitamine. Pe piele nu aplicăm produse alimentare fiindcă e foarte important să avem formulări foarte controlate. Niște chimiști, care se ocupă de dezvoltarea produselor controlează fiecare parametru. Este foarte periculos, plus că putem fi expuși la pesticide, nu știm pH-ul pe care acel produs îl are, nu-l facem în condiții microbiologice suficient de curate astfel încât să nu cumva să infectăm zona respectivă, mai ales că este mult mai sensibilizată.”
– Cristina Scomoroscenco, chimist
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.