Antena

Cum să-ți protejezi auzul. 7 lucruri pe care medicii ORL nu le fac niciodată

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 10 decembrie 2024, 08:49 / Actualizat: 10 decembrie 2024, 9:55

Multe obiceiuri aparent inofensive îți pot deteriora auzul, uneori ireversibil. De cele mai multe ori, pierderea acestui simț se produce treptat și fără să conștientizezi pericolul până când este prea târziu. De aceea, este important să înveți cum să-ți protejezi auzul. Iată ce recomandări fac specialiștii ORL. 

Reclamă

Simțul auzului oferă o conexiune profundă cu lumea înconjurătoare și experiențe care îți îmbogățesc viața. Îți permite să înveți, să comunici și să formezi relații sociale, să te bucuri de experiențe emoționale cum sunt muzica și vocile celor apropiați, dar și să identifici pericolele din jur. 

Cum să-ți protejezi auzul

Sunt suficiente motive pentru a-ți dori să-ți păstrezi auzul sănătos pentru toată viața. Cu toate acestea, mulți oameni au tendința să-l ia ca pe un lucru garantat, pentru care nu trebuie să depună niciun efort. Deși sunt rareori conștientizate, există multe obiceiuri nesănătoase care pot deteriora auzul. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pierderea acestui simț se produce lent. Poate dura ani de zile până să fie observată, iar asta pentru că, spre deosebire de alte afecțiuni, problemele auditive nu provoacă un disconfort imediat. Contrar unor convingeri, aparatele auditive nu pot rezolva orice problemă de auz.

Dacă te întrebi cum să-ți protejezi auzul pe măsură ce înaintezi în vârstă, există modalități prin care poți preveni deteriorarea lui. Iată lucrurile pe care medicii ORL intervievați de publicația HuffPost nu le fac niciodată pentru a-și proteja sănătatea auditivă:

Reclamă

1. Nu își curăță urechile cu bețișoare

„Urechile se curăță singure. Corpul are un sistem prin care produce cerumen și îl elimină, iar acesta nu se acumulează, de obicei, dacă este lăsat în pace”, explică dr. Bradley B. Block, specialist ORL în New York și gazda podcastului „Physician’s Guide to Doctoring”. 

Scopul cerumenului este de a proteja urechile de apă. Prin urmare, îndepărtarea acestuia le face mai vulnerabile la daune provocate de apă, precum infecția dureroasă numită otită externă și cunoscută ca „urechea înotătorului.”

„Îndepărtarea cerumenului poate, de asemenea, să lase urechile uscate, solzoase și iritate. Curățarea urechilor poate împinge ceara mai adânc și poate zgâria canalul auditiv sau chiar deteriora timpanul”, detaliază dr. Block. Specialistul ORL nu recomandă folosirea betișoarelor pentru curățarea urechilor. 

Reclamă

2. Nu ascultă muzică la volum ridicat prin căști intraauriculare

„Dispozitivele personale de ascultare creează probleme pe care le cunoaștem de zeci de ani, încă de la apariția Sony Walkman”, a declarat profesorul Robert Sataloff, șef al departamentului ORL și de chirurgie a capului și gâtului de la Drexel University College of Medicine.

Telefoanele și playerele de muzică moderne au limitatoare de volum tocmai pentru a nu deteriora auzul. Cu toate acestea, dacă folosești căști intraauriculare și muzica este atât de tare încât persoana de lângă tine aude ce asculți, există un potențial pericol.

„Pentru că aceste dispozitive mici sunt dotate cu difuzoare puternice, nu aș asculta niciodată căști sau dispozitive intraauriculare la volum maxim”, spune dr. Block.

3. Cum să-ți protejezi auzul: folosește dopuri pentru urechi

Pierderea auzului cauzată de zgomot este o problemă foarte frecventă și ireversibilă. Prevenția ocupă un rol esențial pentru menținerea sănătății și longevității auzului.

„Indiferent dacă este vorba despre un concert sau un eveniment sportiv, operarea de utilaje grele sau tragerea cu arme de foc, aș recomanda întotdeauna utilizarea protecției auditive”, spune dr. Kenny Lin, otorinolaringolog la Spitalul Houston Methodist.

Protejarea urechilor împotriva expunerii la zgomote puternice este cel mai important factor modificabil pentru prevenirea pierderii auzului. 

„Nu ies niciodată din casă fără o pereche de dopuri pentru urechi în geantă”, a declarat dr. Maura Cosetti, director al Ear Institute din cadrul New York Eye and Ear Infirmary de la Mount Sinai. Pe lângă evenimentele planificate, cum ar fi concertele, există multe situații în care ești expus, în mod neașteptat, la zgomote puternice.

4. Nu zboară cu nasul înfundat fără a lua măsuri de precauție

„Dacă aș avea nasul înfundat, nu aș zbura niciodată fără să folosesc un decongestionant sau dopuri speciale pentru urechi destinate călătoriilor cu avionul”, spune dr. Bradley B. Block. Zborul cu nasul înfundat poate face dificilă echilibrarea presiunii. La aterizare, pot apărea dureri auriculare, acumulare de lichid în ureche sau chiar perforarea timpanului.

Dacă nu poți amâna zborul, folosește un decongestionant nazal în doze potrivite pentru a te proteja pe toată durata zborului sau dopuri pentru urechi special concepute pentru călătoriile cu avionul. Acestea au filtre care limitează cantitatea de aer ce trece prin urechi și le oferă astfel mai mult timp pentru a se adapta la schimbările de presiune.

5. Nu ignoră pierderea auzului

Atât pierderea bruscă a auzului, cât și cea care se produce în timp ar trebui investigate și tratate, recomandă specialistul ORL Sreekant Cherukuri. „Numeroase studii au legat pierderea netratată a auzului de un risc mai mare de depresie, anxietate, izolare socială și risc crescut de căderi”, spune medicul. 

Demența este cu 61% mai frecventă la persoanele cu pierdere auditivă, conform unui studiu realizat de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Utilizarea aparatelor auditive a dus la o prevalență cu 32% mai scăzută a demenței, susține aceeași cercetare.

6. Cum să-ți protejezi auzul: nu folosi protecție auditivă inadecvată

Dopurile sau căștile de protecție au o clasificare de reducere a zgomotului cunoscută sub numele de NRR (Noise Reduction Rating). Sunetul care ajunge la timpan ar trebuie să fie sub 85 de decibeli. Dacă urmează să fii expus continuu la un sunet de peste 90 sau 95 de decibeli, ar trebui să porți protecții adecvate pentru urechi. 

Profesorul Robert Sataloff recomandă descărcarea unor aplicații de măsurare a nivelului de zgomot pentru a determina tipul de protecție auditivă de care ai nevoie. 

„Aplicațiile de pe telefoane nu sunt la fel de exacte ca aparatele profesionale de măsurare a presiunii acustice, dar oferă date destul de apropiate. Dacă descarci două sau trei dintre ele, îți poți face o idee generală despre nivelul sunetului”, explică dr. Sataloff. 

7. Nu iau medicamente ototoxice dacă au alternative

Unele medicamente pot afecta auzul și echilibrul prin deteriorarea urechii interne sau a nervului auditiv. Efectele ototoxice (toxice pentru urechi) sunt permanente în unele cazuri și se manifestă prin:

Medicamentele ototoxice includ:

  • antibioticele aminoglicozide: gentamicina, streptomicina, kanamicina și amikacina;
  • unele chimioterapice precum cisplatina și carboplatina;
  • anumite diuretice puternice, cum ar fi furosemidul și bumetanida;
  • antimalaricele: clorochina și primachina;
  • antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirină, ibuprofen, naproxen) în doze mari.

„Ori de câte ori este posibil, evitați administrarea de medicamente, chiar și prescrise, care sunt ototoxice, adică pot afecta urechile. Cele mai multe dintre medicamentele de acest tip cauzează pierderea permanentă a auzului”, spune dr. Robert Sataloff. Întreabă medicul dacă există alternative la tratamentele pe care le urmezi. Uneori, ele pot fi înlocuite.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce poate ascunde senzația de nod în gât. Care sunt cauzele frecvente
Ce poate ascunde senzația de nod în gât. Care sunt cauzele frecvente
Ce poate ascunde senzația de nod în gât. Care sunt cauzele frecvente
articol cu video
Ce este paralizia facială. Efectele pe care le poate avea curentul de aer rece asupra feței
Ce este paralizia facială. Efectele pe care le poate avea curentul de aer rece asupra feței
Ce este paralizia facială. Efectele pe care le poate avea curentul de aer rece asupra feței
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Reclamă
PARTENERI
icon