Antena

Remedii rapide pentru mahmureală. Ce să faci ca să alungi durerea de cap și starea de rău

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 31 decembrie 2023, 07:31

Dacă ai băut peste măsură și te-ai trezit cu dureri de cap, greață și amețeală, poți atenua aceste efecte neplăcute ale alcoolului cu soluțiile potrivite. Află de ce apare mahmureala după ce ai băut în exces și care sunt cele mai bune remedii rapide pentru mahmureală. 

Reclamă

În perioada sărbătorilor, la petreceri sau la evenimente, tentația de a bea un pahar în plus este mai mare. Când depășești limita, riști să resimți a doua zi efectul neplăcut al alcoolului în exces: mahmureala. 

Fiecare persoană resimte diferit mahmureala, în funcție de vârstă, sex, greutate și toleranța individuală la alcool. Simptomele cele mai comune sunt:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • oboseală;
  • slăbiciune;
  • sete;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • greață;
  • dureri de stomac;
  • vertij;
  • sensibilitate la lumină și sunete;
  • anxietate;
  • irascibilitate;
  • transpirație excesivă;
  • creșterea tensiunii arteriale.

Ce este, de fapt, mahmureala

Mahmureala este o reacție firească a organismului care apare în urma consumului excesiv de alcool. Simptomele sale sunt consecința deshidratării, a unor modificări hormonale induse de alcool și a efectelor toxice pe care le are asupra organismului. 

Mai mulți factori pot contribui la mahmureală, potrivit specialiștilor National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA), parte a National Institutes of Health, din Statele Unite:

Reclamă
  • Deshidratarea. Alcoolul suprimă eliberarea de vasopresină, cunoscută și ca hormonul antidiuretic, care controlează cantitatea de lichide absorbită de rinichi în timpul filtrării sângelui. Ca rezultat, alcoolul crește urinarea și pierderea excesivă de fluide. Deshidratarea ușoară rezultată contribuie la simptomele de mahmureală, cum ar fi setea, oboseala și durerile de cap;
  • Tulburările de somn. Consumul de alcool induce somnul, dar el este fragmentat și oamenii tind să se trezească mai devreme. Acest lucru contribuie la oboseală;
  • Iritația gastrointestinală. Alcoolul are un efect iritant asupra mucoasei stomacului și crește secreția de acid gastric. Acest lucru poate duce la greață și disconfort gastric;
  • Inflamația. Alcoolul crește inflamația în organism, iar aceasta contribuie la moleșeala resimțită după consumul de alcool în exces;
  • Expunerea la acetaldehidă. Alcoolul este transformat de ficat într-un compus chimic numit acetaldehidă. Acest produs al metabolismului alcoolului este toxic și contribuie la inflamația ficatului, pancreasului, creierului, tractului gastro-intestinal și altor organe;
  • Sevrajul. Consumul de alcool induce o stare de calm, relaxare și chiar euforie, dar creierul se adaptează rapid la aceste efecte pozitive încercând să mențină echilibrul. Prin urmare, când efectul alcoolului dispare, oamenii se pot simți mai neliniștiți și mai anxioși decât înainte de a bea, o stare similară unui mini-sevraj.

Simptomele de mahmureală ating intensitatea maximă atunci când concentrația de alcool din sânge revine aproape de zero. Ele pot persista timp de 24 de ore sau chiar mai mult.

Alte substanțe care contribuie la mahmureală

Alcoolul este principalul vinovat pentru mahmureală, dar există și alți compuși din băuturile alcoolice implicați în apariția simptomelor de mahmureală sau care le agravează. Acești compuși sunt:

  • Congenerii, care sunt conținute de băuturile spirtoase închise la culoare, cum ar fi bourbonul, tequila, whisky și coniac. Acești compuși sunt toxici în concentrație mare și pot agrava simptomele de mahmureală. Băuturile alcoolice care conțin cea mai redusă cantitate de congeneri sunt vodca, ginul și romul;
  • Sulfiții, care sunt conservanți adăugați în vin. Persoanele care au o sensibilitate la sulfiți pot experimenta dureri de cap după consumul de vin.

Ce pastile poți lua pentru mahmureală

Starea de mahmureală este nu doar neplăcută, ci și periculoasă. Atenția, capacitatea de a lua decizii și coordonarea musculară pot fi toate afectate. Mahmureala poate împiedica persoana afectată să îndeplinească sarcini importante, cum ar fi conducerea autovehiculelor, operarea unor utilaje sai sau îngrijirea altora.

Reclamă

Nu există o soluție magică pentru a învinge rapid mahmureala, dar poți gestiona simptomele sale neplăcute prin câteva metode. Anumite medicamente pot atenua durerea de cap și musculare, arsurile gastrice, greața și vărsăturile, dar nu sunt lipsite de efecte adverse.

Iată ce pastile poți lua pentru mahmureală:

  • Ibuprofen. Este un antiinflamator nesteroidian care poate ajuta la reducerea inflamației și a durerilor. Cu toate acestea, el crește secreția de acid și agravează iritația mucoasei stomacului. Este important să-l iei cu alimente pentru a reduce acest risc;
  • Aspirină. Este, de asemenea, un antiinflamator nesteroidian care poate ajuta la reducerea durerilor și inflamației. La fel ca ibuprofenul, aspirina poate irita stomacul și poate crește riscul de sângerare gastrică;
  • Paracetamol (acetaminofen). Este un analgezic și antipiretic care poate ajuta la reducerea durerilor de cap. Cu toate acestea, paracetamolul poate fi toxic pentru ficat în combinație cu alcool. El ar trebui evitat atâta vreme cât alcoolul persistă în organism;
  • Antiacide. Alcoolul irită mucoasa gastrică, provocând arsuri și dureri de stomac. Antiacidele neutralizează excesul de acid clorhidric din stomac. Cele mai utilizate sunt carbonatul de calciu, bicarbonatul de sodiu, carbonatul de magneziu, hidroxidul de aluminiu și hidroxidul de magneziu;
  • Antiemetice. Medicamentele antiemetice ajută la gestionarea senzației de greață sau a vărsăturilor persistente. 

Alte remedii utile în caz de mahmureală

Deshidratarea este cauza principală a simptomelor de mahmureală, motiv pentru care consumul de lichide este recomandat după ce ai băut alcool în exces (dar și în timp ce bei). Apa este cea mai indicată pentru hidratare, dar poți consuma și supe sau alte băuturi nealcoolice.

Iată ce alte remedii rapide pentru mahmureală te pot ajuta:

  • Mănâncă un mic dejun consistent. Consumul de alcool duce la o scădere a nivelului de glucoză din sânge, iar glicemia scăzută provoacă amețeli, oboseală, tremur, dureri de cap, irascibilitate, palpitații și transpirație excesivă. Un mic dejun consistent te poate ajuta să restabilești nivelul glicemiei;
  • Odihnește-te. Somnul ajută organismul să proceseze substanțele chimice din alcool și să se refacă după excesul de băutură. Odihna reduce starea de oboseală, amețelile și alte simptome cauzate de consumul excesiv de alcool.
  • Bea cafea. Dacă ești băutor de cafea și renunți la ceașca de dimineață, privarea de cafeină te va face să te simți mai rău. Dar cafeaua poate irita mucoasa stomacului, care este deja inflamată din cauza alcoolului. Dacă te simți rău și ai greață, cafeaua ar putea agrava lucrurile, a explicat pentru CNN dr. John Brick, fost cercetător-șef la Centrul de Studii asupra Alcoolului de la Universitatea Rutgers, din New Jersey, autor al cărții The Doctor’s Hangover Handbook. „Dacă ai mahmureală, bea un sfert de ceașcă de cafea. Vezi dacă te simți mai bine – durează aproximativ 20 de minute până când cafeina începe să aibă un efect vizibil. Dacă nu te face să te simți mai bine, nu mai bea”, recomandă dr. Bick.

Remedii rapide pentru mahmureală care nu funcționează

Există multe remedii populare care promit să combată rapid și sigur simptomele neplăcute ale mahmurelii, dar cercetările științifice nu le-au confirmat eficiența. Iată care sunt cele „În zilele noastre, unii germani cred că un mic dejun consistent care include carne roșie și banane tratează mahmureala. Ai putea vedea că unii francezi beau o cafea tare cu sare sau unii chinezi care beau ceai de spanac”, spune dr. John Brick. 

O bere la trezire

Pe principiul „cui pe cui se scoate”, un remediu foarte popular este să bei o bere dimineața ca să scapi de mahmureală. Într-adevăr, consumul de alcool poate reduce temporar unele simptome ale mahmurelii, dar el va întreține și va prelungi starea de rău. 

Băuturile cu electroliți 

Băuturile cu electroliți sunt printre cele mai populare remedii rapide pentru mahmureală. Cu toate acestea, cercetările nu au confirmat efectele benefice ale electroliților administrați suplimentar asupra severității mahmurelii, susțin specialiștii NIAAA. 

Alimentele grase

Grăsimile încetinesc absorbția alcoolului în sânge, motiv pentru care consumul lor este indicat înainte sau în timp ce bei alcool. Însă, dacă le consumi dimineața, ca remediu împotriva mahmurelii, ele îți pot face mai mult rău decât bine. Alimentele grase sunt greu de digerat și îngreunează funcționarea sistemului digestiv deja sensibilizat de alcool. 

Vitaminele și mineralele

Mai multe suplimente alimentare și băuturi sunt promovate ca remedii antimahmureală. Acestea conțin vitamine precum cele din grupul B sau vitamina C, minerale precum sodiu, potasiu, zinc sau magneziu, extracte de plante și antioxidanți. 

Un studiu publicat în anul 2020 susține că aceste suplimente nu aduc nicio îmbunătățire reală a simptomelor de mahmureală. Chiar dacă o soluție funcționează, cel mai probabil, ea nu va rezolva toate simptomele, spun experții.

Cum să bei fară să suferi de mahmureală a doua zi

Cea mai sigură cale de a evita mahmureala este să consumi alcool în mod responsabil, în cantități mici și pe o perioadă mai lungă de timp. Însă, cum tentația de a bea în exces este mai mare la mesele festive și la alte evenimente importante, poți încerca, cel puțin, să iei câteva măsuri pentru a preveni starea de rău de a doua zi.

Iată ce funcționează dacă vrei să bei fără să suferi de mahmureală a doua zi:

  • Mănâncă înainte să bei. Consumul de alcool pe stomacul gol crește viteza de absorbție în sânge și intensifică efectele acestuia. Dacă bei pe stomacul gol, ai un risc mai mare de a suferi o intoxicație alcoolică. Simptomele intoxicației sunt mai severe și pot pune viața în pericol;
  • Bea încet. Consumul unei cantități mari de alcool într-un timp scurt crește brusc concentrația lui în sânge. În consecință, efectele alcoolului se intensifică și crește riscul de intoxicație;
  • Bea apă între băuturile alcoolice. Dacă alternezi băuturile alcoolice cu apa, vei bea o cantitate mai mică de alcool. Totodată, acest lucru te va ajuta să previi deshidratarea care provoacă starea de mahmureală; 
  • Nu amesteca băuturile. Dacă amesteci diferite tipuri de băuturi alcoolice, îți poți crește riscul de intoxicație și de mahmureală a doua zi;
  • Evită băuturile care conțin congeneri. Dacă ești mai predispus la mahmureală, evită să bei bourbon, tequila, whisky și coniac. Congenerii pe care îi conțin agravează mahmureala. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
5 cauze surprinzătoare ale durerilor de cap
5 cauze surprinzătoare ale durerilor de cap
5 cauze surprinzătoare ale durerilor de cap
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Reclamă
PARTENERI
icon