Antena

Scăderea libidoului la femei: cauze, diagnosticare și tratament

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 10 martie 2023, 07:49

Dorința sexuală a femeilor are fluctuații de-a lungul timpului și ele nu sunt anormale atâta vreme cât nu persistă și nu ajung să afecteze stima de sine ori relația de cuplu. Scăderea libidoului la femei poate avea o varietate de cauze, atât fizice, cât și emoționale.

Reclamă

Libidoul unei femei este rezultatul unei interacțiuni complexe între o multitudine de factori: conexiunea emoțională, bunăstarea fizică și emoțională, fluctuațiile hormonale care apar pe parcursul vieții. 

Circa 4 din 10 femei își pierd interesul pentru relații intime la un moment dat pe parcursul vieții, potrivit medicilor Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor. Fluctuațiile dorinței sexuale sunt normale atâta vreme cât lipsa acesteia nu persistă mai mult de 6 luni. Altfel, libidoul scăzut poate deveni o problemă, cu atât mai mult dacă ajunge să-ți afecteze relația cu partenerul și stima de sine. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nu este anormal să-ți pierzi interesul pentru sex în anumite perioade ale vieții. Li se întâmplă și bărbaților, deși este o problemă mai comună în rândul femeilor. Scăderea libidoului ar trebui să te îngrjoreze însă dacă: 

  • ai un interes scăzut sau absent pentru activitatea sexuală, inclusiv pentru masturbare;
  • te gândești la sex rar sau deloc și nu ai fantezii sexuale;
  • nu ai niciun interes în inițierea contactelor sexuale;
  • sexul îți oferă prea puțină plăcere.

Ce cauzează scăderea libidoului la femei

Scăderea libidoului la femei poate fi provocată de o varietate de probleme fizice, psihologice sau combinate și fiecare dintre ele trebuie investigată pentru a identifica și apoi trata cauza. 

Reclamă

Cauze fizice

Dorința sexuală a femeilor se diminuează în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Nivelul estrogenului, un hormon sexual feminin care influențează libidoul, scade treptat pe măsură ce se apropie vârsta menopauzei. După instalarea menopauzei, scăderea este abruptă, ceea ce poate face ca interesul pentru sex al femeii să se diminueze semnificativ după menopauză. 

Sarcina este o altă etapă care duce la scăderea libidoului la femei. În sarcină și după naștere, organismul femeii secretă prolactină, un hormon care inhibă apetitul sexual, ceea ce poate explica de ce viața sexuală are de suferit după sarcină.

Pe lângă aceste etape delicate din viața femeilor, există numeroase afecțiuni medicale, dar și tratamente care le scad interesul pentru sex:

Reclamă
  • diabetul;
  • hipotiroidismul (secreție scăzut de hormoni tiroidieni)
  • cardiopatia ischemică (boala arterială coronariană, afecțiune a arterelor coronare);
  • hiperprolactinemia (creştere a secreției de prolactină în organism);
  • unele contraceptive orale;
  • unele tratamente precum antidepresivele, antipsihoticele și unele antihipertensive;
  • tratamentele împotriva cancerului;
  • problemele din sfera ginecologică: uscăciunea vaginală (o problemă frecventă mai ales la premenopauză și menopauză), endometrioza, sindromul premenstrual;

Cauze psihologice

Dorința sexuală feminină depinde într-o foarte mare măsură de starea emoțională a femeii și de conexiunea emoțională cu partenerul. Există numeroase cauze psihologice care duc la scăderea libidoului la femei:

  • nemulţumirile legate de relaţie;
  • stima de sine scăzută;
  • stresul;
  • anxietatea;
  • epuizarea fizică sau psihică;
  • depresia;
  • traumele sau tulburarea de stres posttraumatic.

Scăderea libidoului la femei: tratamente

Nu există o frecvență „normală” a contactelor sexuale, însă ar trebui să investigheze cauzele libidoului scăzut și să cauți un tratament dacă această problemă îți afectează stima de sine și/sau relația de cuplu. Excluderea cauzelor medicale trebuie să înceapă cu un set de analize și un control ginecologic. Dorința sexuală poate reveni odată cu tratarea afecțiunilor care au afectat libidoul sau schimbarea tratamentelor atunci când acestea sunt cauza.

Pentru uscăciunea vaginală, medicul ginecolog poate recomanda tratamente vaginale non-hormonale cu efect lubrifiant sau, în funcție de severitate, tratamente hormonale estrogenic locale;

Iată ce soluții recomandă medicii Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor dacă ai constatat că interesul tău pentru sex nu mai este la fel ca înainte:

  • Practică exerciții Kegel. Acestea ajută la întărirea mușchilor pelvieni care se contractă în timpul orgasmului. Un tonus mai bun al acestor mușchi va crește plăcerea în timpul contactelor intime;
  • Odihnește-te suficient. Testosteronul, unul dintre hormonii importanți pentru creșterea apetitului, este secretat de organism în timpul somnului. Persoanele care nu dorm suficient au adesea o dorință sexuală mai redusă.
  • Rezolvă problemele de cuplu. Dacă nemulțumirile cu privire la partener este cauza scăderii libidoului tău, lucrează asupra acestui aspect discutând cu el sau, dacă problemele sunt grave, apelați la consilierea de cuplu;
  • Concentrează-te pe conexiunea emoțională. Pentru o femeie, emoțiile primează actului sexual în sine. De aceea, încearcă o apropiere emoțională de partener;
  • Explorează mai mult. Află mai multe despre cum funcționează corpul, citește cărți despre sex, discută cu partenerul despre dorințele tale sexuale, încercați activități senzuale, nonsexuale, cum este masajul sau o baie în doi, testați poziții noi și jucăriile sexuale, faceți-vă mai mult timp pentru apropierile intime și creșteți durata preludiului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semne de infertilitate la femei și bărbați. Ce probleme pot indica
Semne de infertilitate la femei și bărbați. Ce probleme pot indica
Semne de infertilitate la femei și bărbați. Ce probleme pot indica
articol cu video
Riscurile suplimentelor pentru potență. Ce efecte adverse pot avea asupra organismului
Riscurile suplimentelor pentru potență. Ce efecte adverse pot avea asupra organismului
Riscurile suplimentelor pentru potență. Ce efecte adverse pot avea asupra organismului
articol cu video
Rolul educației sexuale în adolescență. Cum poți avea o comunicare mai bună cu copilul
Rolul educației sexuale în adolescență. Cum poți avea o comunicare mai bună cu copilul
Rolul educației sexuale în adolescență. Cum poți avea o comunicare mai bună cu copilul
Reclamă
PARTENERI
icon