Principalele cauze ale învinețirii unghiilor. Ce boli pot indica

Publicat: 18 ianuarie 2024, 06:04

O culoare închisă a unghiilor poate sugera că sângele nu transportă suficient oxigen către vârfurile degetelor. În această situație, acest simptom neplăcut poate fi provocat de o serie de afecțiuni cronice. Citește despre principalele cauze ale învinețirii unghiilor.

Atunci când vârfurile degetelor, unghiile sau alte părți ale corpului capătă o culoare albastră sau purpurie, simptomul se numește cianoză. Cianoza apare când sângele nu transportă suficient oxigen și sau când circulația sângelui nu este bună. Aceasta poate apărea ca un rezultat al unei probleme cu hemoglobina, o proteină prezentă în celulele roșii din sânge, responsabilă pentru transportul oxigenului.

Principalele cauze ale învinețirii unghiilor

Dacă numai o unghie are o culoare albastră, aceasta poate fi cauzată de o rană care provoacă o acumulare de sânge sub unghie. Când toate unghiile sunt albastre, indică cianoză și, în general, reprezintă un simptom al unei alte afecțiuni. Cianoza poate fi determinată de mai multe afecțiuni de la nivelul sistemului respirator sau cardiovascular.

Vremea rece poate provoca probleme de circulație temporare deoarece vasele de sânge se îngustează din cauza temperaturilor scăzute. Astfel, împiedică sângele să ajungă la extremități și mențin organele interne la o temperatură optimă. În această situație, culoarea normală a unghiilor ar trebui să revină când ți se încălzesc mâinile.

De asemenea, cianoza poate fi cauzată de anestezie, alături de alte posibile simptome. Poate apărea mai ales în cazul reacțiilor adverse grave.

Afecțiuni pulmonare

Printre principalele cauze ale învinețirii unghiilor se regăsesc afecțiunile pulmonare. Acestea pot influența cantitatea de oxigen care ajunge în sânge. În această categorie intră afecțiuni, precum: astm, pneumonie, boală pulmonară obstructivă cronică, embolie pulmonară sau sindrom de insuficiență respiratorie acută.

Afecțiuni cardiace

În unele cazuri, unghiile pot căpăta o nuanță albastră sau purpurie dacă suferi de o afecțiune cardiacă, cum ar fi: boală cardiacă congenitală, insuficiență cardiacă congestivă sau sindrom Eisenmenger, potrivit Medical News Today. Acestea pot afecta modul în care inima pompează sângele sau circulația de la nivelul vaselor de sânge.

Anomalii ale celulelor sanguine și ale vaselor de sânge

Anumite afecțiuni asociate cu anomalii ale celulelor sanguine și ale vaselor de sânge pot fi printre principalele cauze ale învinețirii unghiilor. Acestea îngreunează circulația unui aport adecvat de oxigen în organism. În acest caz, se pot identifica: methemoglobinemie, policitemia vera și fenomenul Raynaud.

Alte simptome ale cianozei

Zona de pe corp în care apare cianoza poate varia în funcție de afecțiune. Aceasta poate provoca și alte simptome, inclusiv: sensibilitate la rece, oboseală, tuse, amorțeală, furnicături, slăbiciune, respirație rapidă, confuzie, dureri, pierdere a apetitului, scurtarea respirației, inflamație sau ritm cardiac neregulat.

Dacă nuanța închisă a unghiilor se menține mai multe zilei, este indicat să ceri sfatul unui medic deoarece poate indica o afecțiune cronică, conform Very Well Health. Când cianoza de la nivelul unghiilor este însoțită de simptome precum: durere în piept, dificultăți de respirație, transpirație abundentă și amețeli, se recomandă să ceri urgent asistență medicală.

Doar un specialist în domeniul sănătății îți poate oferi un diagnostic corect și un tratament adecvat pentru o afecțiune.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
PARTENERI