Nutrientul care poate reduce tensiunea arterială. Cum îl poți obține din dietă

Publicat: 16 martie 2024, 06:30

O bună parte dintre adulți se confruntă cu hipertensiune arterială, iar această afecțiune este influențată de alegerile alimentare. O anumită substanță nutritivă are un rol important în menținerea sănătății inimii. Citește despre nutrientul care poate reduce tensiunea arterială.

Potasiul este un mineral esențial și un electrolit, ce poate relaxa pereții vaselor sangvine, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și poate asigura funcționarea inimii. Acesta se găsește în concentrații mari în celule și fluide corporale.

Nutrientul care poate reduce tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială reprezintă una dintre principalele cauze ale deceselor premature. Chiar dacă primesc tratament medical, puțini pacienți reușesc să o controleze.

Potasiul are un rol major în susținerea echilibrului fluidelor, impulsurilor nervoase și contracțiilor musculare. Aportul alimentar mai mare de potasiu se asociază cu o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. În plus, poate contribui la: reglarea ritmului cardiac, susținerea sănătății oaselor și sprijinirea sănătății metabolismului.

Potasiul și sodiul funcționează împreună pentru a contribui la menținerea unui nivel echilibrat al tensiunii arteriale. Sodiul poate crește tensiunea arterială prin sprijinirea retenției de apă, iar potasiul contracarează acest efect deoarece susține excreția de sodiu prin urină și relaxează pereții vaselor de sânge.

Creșterea aportului de potasiu în alimentație se recomandă în cazul adulților, care suferă de hipertensiune arterială. Totodată, potasiul poate avea efecte nocive în cazul pacienților cu boli de rinichi, boli care afectează gestionarea potasiului în organism sau care iau anumite medicamente. Dacă vrei să vrei să crești aportul de magneziu este indicat să discuți acest aspect cu medicul tău, potrivit Heart.

De asemenea, nutrientul care poate reduce tensiunea arterială în cantități prea ridicate pot avea efecte nocive asupra persoanelor cu boli de rinichi. În plus, poate provoca simptome precum: senzație de greață, vărsături, puls neregulat, dificultăți de respirație și dureri în piept.

Consumă mai multe legume și fructe

Includerea mai multor legume și fructe în dietă îți poate crește aportul de potasiu obținut zilnic, indiferent dacă le consumi: proaspete, conservate sau congelate. Poți încerca să mănânci mai des: banane, portocale, cartofi, cartofi dulci, caise, spanac, roșii, prune, zarzavaturi, grepfrut, avocado sau kiwi. Aceste surse vegetale ajută la reglarea tensiunii arteriale și oferă o varietate de: vitamine, minerale și fibre, ce pot îmbunătăți sănătatea inimii.

Poți obține nutrientul care poate reduce tensiunea arterială din verdețuri cu frunze, precum: spanac, kale (varză furajeră) și sfeclă elvețiană. De asemenea, poți consuma coaja cartofilor pentru a obține mai mult potasiu deoarece în aceasta se regăsește majoritatea concentrațiilor acestui mineral.

Consumă iaurt grecesc

Iaurtul grecesc completează aportul de potasiu și oferă proteine și probiotice ce pot susține sănătatea inimii. În plus, poți opta pentru varietăți neîndulcite pentru a limita consumul de zahăr adăugat. De asemenea, conține calciu și vitamina D, conform Eating Well.

Crește consumul de pește gras

Peștele gras, precum: somonul, sardinele și macroul, contribuie la menținerea nivelului de potasiu și susține sănătatea cardiovasculară datorită conținutului lui ridicat de acizi grași omega-3. Acesta poate avea efecte benefice, chiar și când îl cumperi la conservă.

Include mai multe smoothie-uri în alimentație

Nutrientul care poate reduce tensiunea arterială poate fi luat din smoothie-uri. Dacă simți că întâmpini dificultăți când vrei să mănânci mai multe fructe și legume, încearcă să le amesteci într-un smoothie. De exemplu, poți lua în considerare un amestec simplu, format din: banane, portocale, fructe de pădure, avocado, verdețuri cu frunze și iaurt grecesc.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
PARTENERI