Nutrienți pentru sănătatea oaselor. Ce efecte au aceștia asupra sistemului osos

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 februarie 2024, 06:54

Alimentația are un rol major pentru menținerea sănătății sistemului osos, mai ales atunci când începi să înaintezi în vârstă. Anumite substanțe nutritive influențează dezvoltarea și rezistența organismului. Citește despre nutrienți pentru sănătatea oaselor.

Reclamă

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, începi să pierzi din masa osoasă. Dacă nu încerci să controlezi acest proces, poate cauza osteoporoză, o afecțiune care scade densitatea mineralelor din oase și crește riscul de fracturi.

Nutrienți pentru sănătatea oaselor

Dieta este unul dintre aspectele cele mai importante ale stilului de viață, atunci când vrei să-ți susții sănătatea generală. Poți obține substanțele nutritive de care ai nevoie cu ajutorul alimentelor, dar, în unele cazuri, poate fi necesară administrarea unor suplimente, cum ar fi cele cu vitamina D și calciu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când te confrunți cu deficiențe de nutrienți, care pot afecta sănătatea oaselor, se recomandă să ceri sfatul unui medic sau al unui specialist în domeniul sănătății pentru a primi un tratament corect.

Calciu

Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman. Acesta contribuie la susținerea și dezvoltarea oaselor sănătoase. Aportul necesar zilnic de calciu variază în funcție de: vârstă, sex și nevoi individuale. Îl poți asimila din: lapte, brânză, iaurt, somon, sardine la conservă, suc de portocale sau spanac.

Reclamă

Vitamina D

Vitamina D este o vitamină liposolubilă pe care corpul uman o produce atunci când te expui la lumina razelor ultraviolete. Aceasta facilitează absorbția calciului și susține mai multe aspecte ale sănătății: sistemului osos, imunității, sistemului cardiovascular, pielii și mușchilor. Deficiențele de vitamina D pot slăbi oasele și le pot face mai fragile. O poți obține din: ouă, ciuperci, somon, sardine, lapte de vacă sau lapte de soia.

Magneziu

Magneziul se numără printre acești nutrienți pentru sănătatea oaselor. Acesta previne apariția osteoporozei și poate diminua pierderile de masă osoasă. Printre alimentele care conțin magneziu se regăsesc: cartofi, spanac, migdale și unt de arahide.

Zinc

Zincul îndeplinește un rol în mineralizarea oaselor, conform American Bone Health. Acest mineral stabilizează proteinele receptorului pentru vitamina D și sinteza proteinelor. Poți lua zinc din: iaurt, cereale integrale, semințe, fasole, carne de vită sau carne de porc.

Reclamă

Fosfor

Fosforul reprezintă unul dintre cele mai importante minerale din organismul uman și poate neutraliza efectele alimentelor acide care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății oaselor. Poți include în dietă fosfor dacă alegi să consumi: pește, lapte, ouă, cereale integrale sau leguminoase.

Vitamina K

Vitamina K este o vitamină liposolubilă care acționează ca o coenzimă pentru metabolismul osos, fiind printre acești nutrienți pentru sănătatea oaselor. Există surse bune de vitamina K într-o varietate de alimente, cum ar fi: suc de morcovi, dovleac la conservă, broccoli, spanac și boabe de soia, potrivit Very Well Health.

Izoflavone

Izoflavonele sunt compuși prezenți în produsele din soia. Acestea pot îmbunătăți reținerea de calciu în organism, pot reduce pierderea de masă osoasă și pot scădea riscul de fracturi osoase. Poți asimila izoflavone din: lapte de soia, brânză de soia, iaurt de soia și unt de soia.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Reclamă
PARTENERI
icon