Nutrienți pentru sănătatea dinților. Cum îi pot face mai rezistenți

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 1 februarie 2024, 08:34

Nutrienții au un rol important pentru susținerea sănătății orale. O alimentație cu un aport adecvat de minerale și vitamine poate îmbunătăți în mod semnificativ rezistența dinților și poate preveni afecțiunile gingivale. Citește despre nutrienți pentru sănătatea dinților.

Reclamă

Printre cele mai bune substanțe nutritive se regăsesc: vitamina A, complex de vitamine B, vitamina C, vitamina D, vitamina K, proteine, calciu, potasiu, zinc și fosfor. Acestea te pot proteja împotriva afecțiunilor orale dacă ai grijă să le incluzi constant în dietă.

Nutrienți pentru sănătatea dinților

Cea mai bună modalitate de a asimila un aport adecvat de nutrienți pentru sănătatea orală este prin alimentație. Suplimentele pot fi utile, însă, se recomandă să ceri sfatul unui medic dacă intenționezi să le administrezi constant deoarece anumite substanțe în exces pot cauza probleme de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mai mult, atingerea aportului necesar zilnic de minerale poate preveni dimineralizarea. Cu timpul, aceasta poate duce la distrugerea smalțului și se manifestă prin apariția petelor albe.

Vitamina A

Vitamina A susține producția de salivă, care are un rol major în menținerea sănătății gingiilor și dinților. Uscăciunea gurii poate crește riscul de dezvolta: afecțiuni gingivale, răni în cavitatea bucală și halitoză. Nivelurile sănătoase de vitamina A susțin membranele mucoase sănătoase, inclusiv pe cele din gură.

Reclamă

Complex de vitamine B

Complexul de vitamine B, mai ales vitamina B12, poate susține vindecarea rănilor, inclusiv a celor din cavitatea bucală, și a inflamației gingiilor, fiind printre acești nutrienți pentru sănătatea dinților. Deficiența de vitamina B12 se asociază cu: mai multe carii în cazul copiilor, gingii umflate, și, în cazurile severe pe termen lung, pierderea dinților. Majoritatea alimentelor bogate în vitamine B sunt de origine animală.

Vitamina C

Vitamina C susține sistemul imunitar și menține sinteza colagenului. Astfel, are un rol esențial în asigurarea sănătății gingiilor și dinților. Poate sprijini sănătatea țesuturilor conjunctive și poate preveni sângerarea și alte afecțiuni.

Vitamina D

Vitamina D are un rol major în absorbția calciului și fosforului. Aceasta ajută la prevenirea cariilor și susține mineralizarea dinților. O deficiență de vitamina D poate provoca boli parodontale precum gingivita și probleme de densitate osoasă la nivelul maxilarului.

Reclamă

Vitamina K

Vitamina K este printre acești nutrienți pentru sănătatea dinților și îndeplinește un rol esențial în coagularea sângelui și asigurarea rezistenței oaselor. Aceasta include: dinții, oasele de la nivelul feței și maxilarul. Deficiențele de vitamina K pot determina sângerarea gingiilor. Vitamina K1 și vitamina K2 reprezintă principalii compuși responsabili pentru menținerea sănătății orale.

Proteine

Proteina este un nutrient esențial pentru dezvoltarea musculară, conform Meyerwood Dentistry. Proteinele pot ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor bacteriene, sprijină vindecarea și reglează pH-ul din gură. Un deficit de proteine ​​poate încetini vindecarea la nivelul gurii și poate favoriza infecțiile fungice numite candidoză.

Calciu

Calciul se numără printre cele mai importante minerale prezente în organism. În timp, o deficiență de calciu poate determina pierderea dinților și afecțiuni parodontale. În plus, poate declanșa afecțiuni cauzate de densitatea minerală osoasă scăzută, precum osteoporoza.

Potasiu

Potasiul se regăsește printre acești nutrienți pentru sănătatea dinților. Nivelurile adecvate de potasiu se asociază cu un risc scăzut de a dezvolta boli grave la nivelul gingiilor și plăci bacteriene. În cazurile de deficiență de potasiu, poate exista o cauză care afectează absorbția, cum ar fi o deficiență de magneziu sau o boală de rinichi.

Zinc

Zincul poate întări sistemul imunitar și poate susține sănătatea orală. Acest mineral poate contribui la prevenirea cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale. Se utilizează în mod terapeutic pentru a trata mai multe tipuri de infecții orale, potrivit Rejuvenation Health.

Fosfor

Fosforul ajută organismul să absoarbă calciu și să susțină un smalț dentar sănătos. Împreună cu calciul, fosforul poate contribui la remineralizarea dinților.

Multe alimente procesate, cum ar fi sucurile bogate în zahăr și mâncarea fast-food, conțin niveluri crescute de fosfor anorganic. Din acest motiv, majoritatea acestor produse poate avea efecte dăunătoare asupra dinților.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
Reclamă
PARTENERI
icon