Metode de tratament pentru astm. Această afecțiune cronică se acutizează toamna

Publicat: 4 octombrie 2024, 07:44

Astmul poate afecta calitatea somnului și, de cele mai multe ori, se acutizează toamna. Roxana Nemeș, medic primar pneumologie, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 3, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre metode de tratament pentru astm.

Roxana Nemeș a explicat de ce simptomele astmului devin mai severe toamna, a vorbit despre metodele de tratament disponibile în prezent și a oferit câteva sfaturi pentru gestionarea acestei afecțiuni cronice în lunile următoare.

Simptomele astmului sever

În România există peste un milion de persoane diagnosticate cu astm. Toamna este o provocare pentru pacienții care suferă de astm. Atât pentru copii, cât și pentru adulți, perioada aceasta a anului aduce răceli, gripă, numeroase infecții respiratorii, diferențe mari de temperatură și umiditate, ceea ce determină acutizări ale astmului. Practic, în această perioadă, astmul poate fi dificil de controlat.

-Care sunt semnele unui astm sever?
-Un pacient care își ia corect terapia de fond, care își administrează dozele corecte, dar în ciuda acestora rămâne cu simptome nocturne și simptome diurne, cu necesarul de administrare a medicației de criză, cu exacerbări sau cu utilizarea de corticosteroizi orali, se încadrează ca un posibil pacient cu astm sever. De aceea se recomandă identificarea la timp a modificărilor din organism și primirea unei terapii personalizate, care include metode de tratament pentru astm.

Persoanele cu astm pot lua mai multe măsuri de precauție în acest anotimp. Aceștia au nevoie să-și urmeze terapia de fond, să se adreseze medicului curant, atât pentru monitorizare într-o perioadă fără manifestări, cât și dacă identifică anumite exacerbări ale simptomatologiei. De asemenea, se recomandă să verifice dacă necesarul de medicație suplimentară ascunde de fapt o agravare a afecțiunii cronice.

Există două tipuri de astm: astm alergic sau astm non-alergic. Simptomele acestora pot fi similare și pot provoca un disconfort puternic în organism. Printre acestea se pot număra: senzație de disconfort în piept, scurtarea respirației, respirație zgomotoasă, tuse sau respirație rapidă.

Totodată, medicul îți poate efectua teste pentru a stabili de ce tip de astm suferi. Astfel, îți poate recomanda un tratament adaptat nevoilor tale.

Metode de tratament pentru astm

În prezent, pacienții astmatici pot opta pentru mai multe metode de tratament. Persoanele cu astm sever pot accesa terapia biologică, o terapie de ultimă generație disponibilă în România. Aceasta poate îmbunătăți în mod semnificativ viața pacientului. Practic, îi oferă șansa de a nu mai avea nevoie să utilizeze corticosteroizi orali, de a reduce agravarea simptomelor și de a îmbunătăți în mod semnificativ funcția ventilatorie, care face parte din sistemul respirator.

Persoanele care suferă de astm au nevoie ca în permanență să comunice cu medicul curant, să se documenteze constant în ce privește informațiile apărute despre această afecțiune cronică și să se asigure că-și administrează medicația precrisă. Există numeroase metode de tratament pentru astm, care pot fi adoptate pentru a ține această afecțiune sub control.

,,Pacienților cu astm li se recomandă în primul rând să țină în permanență legătura cu medicul curant, să acceseze bineînțeles informația de ultimă generație și să fie complianți la medicația prescrisă pentru că acest lucru îi va ajuta foarte mult într-o patologie care este cronică, nu se vindecă, dar cu care se poate trăi foarte mult și foarte bine.”

– Roxana Nemeș, medic primar pneumologie

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
(P) Rănile diabetice: cauze, prevenție și tratament
(P) Rănile diabetice: cauze, prevenție și tratament
Tipuri de cearcăne: prin ce se diferențiază și cum se tratează
Tipuri de cearcăne: prin ce se diferențiază și cum se tratează
Când devine îngrijorător sforăitul. Care sunt cauzele și cum poate fi gestionat
Când devine îngrijorător sforăitul. Care sunt cauzele și cum poate fi gestionat
PARTENERI