Astmul reprezintă una dintre cele mai răspândite afecțiuni din țară. Cunoașterea simptomelor și a metodelor de gestionare te poate ajuta să reacționezi în cazul unei crize. Roxana Maria Nemeș, medic primar pneumologie-pediatrie, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în a zecea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află ce este astmul.
Roxana Maria Nemeș a menționat care sunt principalele simptome ale astmului, a precizat cum se depistează această afecțiune, a explicat cum o poți controla, cât de eficient este tratamentul și cum îți poți trăi viața fără a avea dificultăți din cauza astmului.
Ce este astmul
Aproape 1 milion de români suferă de astm. De aceea se recomandă să știi cum să-l recunoști. În același timp, nu există simptome specifice astmului. Acesta se manifestă sub diverse forme.
Nu întotdeauna respirația șuierătoare se asociază astmului. Alături de acest simptom, se pot regăsi tusea, mai precis tusea trenantă. Pot apărea constricție toracică sau dispnee, acea lipsă de aer. Este important ca toate aceste elemente să fie integrate într-un diagnostic exact, care să deschidă accesul către o terapie corespunzătoare.
-10% dintre toți pacienții care suferă de astm pot dezvolta astm sever. Cum recunoști astmul sever?
-Pentru a recunoaște astmul sever se fac vizite periodice la medicul specialist, care, în afară de evaluarea clinică biologică, le efectuează și un test simplu. Acesta se numește spirometrie și este noninvaziv și nedureros. Îl efectează atât copiii, cât și adulții. Spirometria permite evaluarea puterii plămânilor, ceea ce înseamnă că vor ști în orice moment ce capacitate au.
,,Există sportivi de performanță care suferă de astm și au urcat pe Everest.” – Roxana Maria Nemeș, medic primar pneumologie-pediatrie
Cum poate fi gestionat astmul
Dacă vrei să știi ce este astmul, află că poate fi ținut sub control. Acest diagnostic nu reprezintă o boală invalidantă sau un stigmat. Este o patologie cu care poți trăi fără probleme.
În momentul în care urmezi constant această terapie de fond, înveți într-un plan al astmului ce poți face în cazul în care ai o criză. Îți monitorizezi astmul periodic la medicul specialist. Acesta te evaluează corect pentru a evita situațiile neplăcute.
,,E esențială medicația. Se recomandă să o respecți chiar dacă nu ai avut o criză pentru a nu ajunge acolo.” – Mihail Pautov, medic chirurg
-Ținând cont de această evoluție a medicinei, există limitări în activitățile de zi cu zi ale pacienților care au astm?
-Există limitări, mai ales în situația în care pacientul experimentează o exacerbare. Exacerbarea poate să fie invalidantă și poate necesita internare în spital. În aceste condiții, este important să iei un tratament corect și să afli ce să faci ca să ieși din criză. În situații delicate, se indică ce să accesezi pentru a controla agravarea simptomelor. Toate au o soluție și, practic, nu există o situație care să-ți pună viața în pericol decât dacă abandonezi tratamentul.
Când vrei să știi ce este astmul, ia în considerare că pacienților care suferă de astm li se recomandă: să țină legătura constant cu medicul lor, să cunoască la un nivel cât mai profund această patologie, să pună întrebări specialiștilor, să înțeleagă răspunsurile și să-și trăiască viața într-un mod armonios ca o persoană care nu ar avea acestă patologie.
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.