Metode de tratament pentru arsuri solare. Iulia Roșu și Mihail Pautov vorbesc despre simptome și remedii

Publicat: 13 iulie 2024, 07:21

De multe ori, primele semne ale arsurilor sunt ignorate, ceea ce duce frecvent la agravarea acestora. Atunci când apar simptome este important să iei măsurile necesare. Iulia Roșu, medic dermatolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în podcastul său Doctor Mihail. Citește despre metode de tratament pentru arsuri solare.

Atunci când observi că în urma expunerii la soare pielea devine ușor roz este cazul să pleci de acolo. Arsura solară și alte tipuri de arsuri se agravează în timp. Porțiunea roz a pielii în decurs de câteva ore devine roșu aprins.  

Metode de tratament pentru arsuri solare

Dacă suferi de arsuri solare, primul lucru care se recomandă este să faci duș cu apă mai rece decât temperatura corpului pentru că acesta scade foarte mult inflamația. Un duș rece de aproximativ 5 minute este mult mai eficient. Se alege cât de rece poate fi temperatura în funcție de rezistența organismului fiecărui individ.

După ce te speli, poți folosi produse special concepute pentru a trata arsuri solare, pe care le poți găsi în farmacie. Majoritatea au aloe vera la bază. Acestea prezintă proprietăți antiinflamatoare și se pot aplica pe suprafața pielii.

În cazul în care apar vezicule, poți folosi creme cu hidrocortizon. Acestea sunt cea mai eficientă variantă de scădere a inflamației. În plus, dacă insolația însoțește arsurile solare, pot apărea complicații deoarece pot apărea deshidratare și dureri de cap. În unele cazuri poate fi nevoie să ți administreze perfuzii sau să bei foarte multe lichide. Apa este cea mai bună variantă. Nu se iau în considerare băuturi alcoolice.

În general, se recomandă evitarea consumului de alcool când ai insolație pentru că agravează deshidratarea și inflamația. De asemenea, este important de reținut că arsurile în copilărie îți cresc riscul de cancer.

Printre aceste metode de tratament pentru arsuri solare, multe persoane folosesc iaurt a obține o senzație de rece și a scădea inflamația. Iaurtul are efect antiinflamator deoarece, de regulă, se păstrează în frigider la rece. Însă, se poate aplica orice este rece. Poate fi o compresă simplă, o pătură sau un cearșaf îmbibat în apă rece. Totodată, iaurtul conține puțin acid lactic, care are efecte calmante. Cea mai bună opțiune care poate fi aplicată la nivelul pielii este apa.

Metode de prevenție a arsurilor solare

Pentru a preveni arsurile solare, te poți expune pe plajă maxim 10-15 minute dimineața devreme fără cremă. Ulterior cu cremă de protecție se poate sta 99% din timp sub o umbrelă. Umbrela se poate alege în funcție de: culoare, textură sau material. Umbrele cu stuf pot fi cele mai eficiente deoarece sunt foarte groase și filtrează foarte mult din lumina soarelui. În general, se recomandă ca la prânz să te adăpostești la umbră.

Mai mult, este important ai în vedere mai multe aspecte în ce privește statul în apă. În apă se reflectă aproximativ 90% din radiațiile ultraviolete. Practic, pot provoca o cantitate dublă de ultraviolete față de ceea ce primește pielea când stai pe plajă.

În cazul expunerii la soare pe plajă, se ia în considerare culoarea nisipului. Cu cât nisipul este mai alb cu atât reflectă mai mult radiațiile. Acesta dublează doza. De exemplu, cantitatea de radiații poate fi aproape triplă dacă stai pe un șezlong lângă mare deoarece acționează razele de la soare, din apă și din nisip.

Din acest motiv riscul este mai mare să suferi de arsuri solare la mare decât la munte. La munte acțiunea soarelui depinde de altitudine. Dacă ajungi la o altitudine foarte mare, cantitatea de raze ultraviolete este mai mare. Aceasta crește șansele de a avea nevoie de metode de tratament pentru arsuri solare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum îți poți proteja organismul toamna. Ce poți face pentru a-ți sprijini sănătatea în acest anotimp
Cum îți poți proteja organismul toamna. Ce poți face pentru a-ți sprijini sănătatea în acest anotimp
Alimente care pot declanșa migrene. Ce să eviți pentru a preveni durerea
Alimente care pot declanșa migrene. Ce să eviți pentru a preveni durerea
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
PARTENERI