Principalele cauze ale petelor roșii din obraji. Cum le poți identifica

Publicat: 9 iulie 2024, 08:25

Îmbujorarea feței este declanșată de emoții care îți trimit sângele spre această zonă. Astfel, îți determină obrajii să capete o nuanță roșiatică. Anumiți factori externi și afecțiuni pot provoca acest simptom. Află care sunt principalele cauze ale petelor roșii din obraji.

Temperaturile foarte ridicate îți pot face pielea să se înroșească, însă această schimbare se poate întâmpla și în cazul unor alergii sau al lupusului. Înroșirea pielii poate avea multiple cauze. De aceea, pentru a o trata, ai nevoie să consulți un medic dermatolog.

Principalele cauze ale petelor roșii din obraji

Roșeața în obraji este adesea cauzată de emoțiile de jenă, anxietate sau de temperaturile mult prea scăzute sau crescute. Uneori aspectul pe care îl dau te poate face să te simți stânjenit, în special atunci când simți că nu te reprezintă.

Câteodată roșeața poate fi însoțită de mai multe simptome, care îți pot indica alte posibile cauze, conform NHS. Dacă simți că începe să-ți afecteze viața sau că ar putea fi cauzată de o afecțiune medicală, se recomandă să mergi la un consult medical pentru a stabili un diagnostic exact.

Emoții puternice

Sentimentele intense, cum ar fi stresul, furia sau jena, pot provoca dilatarea vaselor de sânge de pe față. Aceasta este o reacție normală a sistemului tău nervos, dar poate fi severă dacă suferi de anxietate. Poți simți transpirație și o senzație de căldură pe față. Terapia cognitiv comportamentală și unele medicamente prescrise de medic te pot ajuta să reduci nivelul de stres.

Alcool

Printre principalele cauze ale petelor roșii din obraji se numără alcoolul. Unii oameni se nasc cu o genă din cauza căreia ficatul lor descompune cu dificultate alcoolul. Această afecțiune poartă denumirea de intoleranță la alcool. Poate face ca fața, gâtul și pieptul să se înroșească pe măsură ce toxinele se acumulează în corp. De asemenea, pot apărea simptome ca: nas înfundat, erupții, stomac deranjat, oboseală, durere de cap, tensiune arterială scăzută și ritm cardiac rapid.

Medicamente

Unele medicamente, cum ar fi blocantele canalelor de calciu și medicamentele pentru chimioterapie, relaxează vasele de sânge aflate pe față și îi dau pielii o nuanță mai roșie. Altele îți fac organismul să reacționeze la soare, de aceea după ce petreci timpul afară, poți observa simptome care se manifestă ca o arsură solară.

De asemenea, fața ta se poate înroși, dacă folosești prea mult un medicament, cum ar fi o cremă cu steroizi. Mai pot apărea simptome ca: durere la nivelul pielii, coșuri asemănătoare acneei, piele care pare decolorată sau învinețită și exfoliere.

Menopauză

Atunci când o femeie intră la menopauză, aceasta se poate confrunta cu bufeuri. Aceste valuri bruște de căldură apar din cauza modificărilor hormonale în zona creierului care controlează temperatura corpului. Bufeurile pot fi mai intense pe față, gât și piept.

Totodată, pot fi însoțite de un ritm cardiac mai crescut, pete roșii pe piele, transpirație și frisoane la sfârșitul bufeurilor. În cazurile mai severe, poate fi nevoie să urmezi tratamente hormonale sau medicamentoase la indicația medicului.

Eczemă

Eczema, denumită și dermatită atopică, este printre principalele cauze ale petelor roșii din obraji. Poate provoca senzație de mâncărime și o piele foarte uscată, cu aspect solzos. Dacă ai pielea mai închisă la culoare, poate cauza pete de culoare mai închisă, cum ar fi: maro, violet sau gri în loc de pete roșii. Deși nu există un remediu pentru eczeme, medicul dermatolog îți poate prescrie medicamente care să-ți calmeze pielea și inflamația.

De asemenea, dermatita atopică se poate manifesta la copii. Aceasta poate apărea sub forma a trei faze: dermatita atopică infantilă, dermatita atopică a copilăriei și dermatita atopică a copilului și a adultului.

Rozacee

O afecțiune comună numită rozacee face ca vasele de sânge de pe față să se umfle și să devină mai vizibile. Se poate manifesta în cazul oricărei persoane, însă apare mai des la femeile de vârstă mijlocie, cu pielea albă. Poți observa simptome ca: ochi uscați, pleoape umflate, piele îngroșată pe nas și coșuri roșii, ce pot fi umplute cu puroi. În acest caz, există medicamente care îi pot ameliora simptomele.

Dermatită

Dermatita se află printre principalele cauze ale petelor roșii din obraji. Dacă pielea ta atinge ceva care o irită sau la care ești alergic, s-ar putea să te confrunți cu o erupție roșie. Multe substanțe diferite o pot provoca, cum ar fi: cosmeticele, coloranții, detergenții și agenții de curățare. Poate provoca: umflături, senzație de mâncărime, vezicule, piele solzoasă și coșuri dureroase.

Scarlatină

Aceleași bacterii care cauzează streptococi pot cauza scarlatină. Se răspândește ușor la orice persoană care intră în contact cu o altă persoană infectată. Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani au cel mai mare risc de a se infecta. Aceasta se poate manifesta prin simptome ca: dureri de gât, febră, arsuri solare sub forma unor erupții pe tot corpul și limbă roșie, acoperită de coșuri și un strat alb. La indicația medicului, trebuie să iei antibiotice împotriva scarlatinei. În caz contrar, bacteria se poate răspândi în sânge și organe, inclusiv la rinichi și plămâni, potrivit WebMD.

Sindromul Cushing

Dacă suferi de sindromul Cushing, corpul produce cantități foarte mari de cortizol. Cortizolul este un hormon, a cărui producție poate fi afectată de excesul de steroizi. Alte simptome pe care le poate avea sunt: creșterea în greutate, pierderi de memorie pe termen scurt, grăsime excesivă în jurul gâtului, față foarte rotundă și iritabilitate. Sindromul Cushing apare destul de rar.

Lupus

Lupusul determină sistemul imunitar să-ți atace țesuturile și organele. Acesta se numără printre principalele cauze ale petelor roșii din obraji. Ca rezultat, pielea se poate inflama. Un simptom întâlnit al lupusului este o erupție cutanată în formă de fluture care se răspândește pe nas și obraji. De asemenea, pot apărea simptome ca: febră, oboseală foarte puternică, dureri de cap, dureri articulare sau rigiditate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
PARTENERI