Metode de combatere a bufeurile nocturne. Ce măsuri poți lua pentru a le preveni

Publicat: 5 octombrie 2024, 08:19

Se poate întâmpla ca bufeurile să afecteze calitatea somnului, mai ales în cazul femeilor. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic chirurg, au discutat despre acest subiect în episodul 3, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre metode de combatere a bufeurile nocturne.

Carmen Brumă a oferit sfaturi pentru a gestiona bufeurile prin: adoptare unei alimentații echilibrate, menținerea unei temperaturi optime în cameră, practicarea unor tehnici de respirație și asigurarea unui nivel optim de hidratare.

Metode de combatere a bufeurile nocturne

Bufeurile provoacă disconfort în cazul a peste 80% dintre femei în perioada menopauzei și perimenopauzei. Acestea pot apărea din mai multe cauze, iar factorii declanșatori diferă de la o femeie la alta. În general, poți lua câteva măsuri care te pot ajuta.

Bufeurile fac persoana afectată să simtă o temperatură foarte puternică, alături de o serie de alte simptome neplăcute, cum ar fi: stare de anxietate, transpirație în exces, stări puternice de neliniște și respirație cu o frecvență tot mai mare. Pe lângă trucurile simple, cum ar fi utilizarea unui ventilator portabil de dimensiuni reduse, îți poți adapta stilul de viață.

Alimentație echilibrată

Alimentația echilibrată se regăsește printre aceste metode de combatere a bufeurile nocturne. Te poate ajuta să-ți echilibrezi constant glicemia pe parcursul zilei și să eviți vârfurile glicemice. Poți încerca să începi fiecare masă cu o salată din legume proaspete. Aceasta poate include: roșii, ardei, castraveți și ceapă. Mai mult, poate fi util să păstrezi un repaus alimentar între mese, de 4-5 ore, să mănânci fibre și carbohidrați complecși și să eviți consumul de zahăr.

În general, este important să eviți potențialii factori declanșatori. Dacă mănânci zahăr seara, vei avea nevoie de un vârf glicemic în timpul nopții, ceea ce-ți va perturba somnul și poate provoca bufeuri.

În plus, consumul de cafea poate favoriza dezvoltarea bufeurilor. Peste 400 de miligrame de cofeină pe zi, mai exact dacă bei mai mult de 5 cafele, poate crește riscul de apariție bufeurilor sau poate intensifica frecvența lor. Totodată, printre factorii declanșatori se regăsesc alimentele picante și alcoolul.

Poți consuma semințe, care conțin izoflavone, un tip de fitoestrogeni, care mimează în corpul uman acțiunea estrogenilor. Poți încerca: semințe de dovleac, semințe de in și semințe de susan. De asemenea, alte alimente vegetale care conțin izoflavone sunt leguminoasele.

Termometru de cameră

Un termometru de cameră poate fi eficient pentru a menține o temperatură optimă, fiind printre aceste metode de combatere a bufeurile nocturne. Conform Fundației Internaționale pentru Somn, temperatura din dormitor, pentru a adormi, trebuie să se încadreze între 15-19 grade. Aceasta te poate sprijini să te odihnești foarte bine.

Tehnici de control al respirației

Tehnicile de control al respirației pot fi utile pentru gestionarea bufeurilor. Dacă suferi de bufeuri, poți încerca să inspiri aer în piept, să numeri până la 4 și să expiri dublu până când numeri până la 8. Aceasta te ajută să te calmezi și să gestionezi mai bine bufeul. Astfel, poți reuși să-l faci să devină mai scurt și mai puțin agresiv.

Hidratare

Hidratarea optimă se regăsește printre aceste metode de combatere a bufeurile nocturne. Estrogenul este un hormon care reține apa în țesuturi. În momentul în care estrogenul scade, mucoasele în general se usucă. Odată cu depășirea vârstei de 40 de ani, organismul are nevoie să se hidrateze corespunzător din ce în ce mai mult.

,,Am găsit în studiile Lisei Mosconi, doctor în neuroștiințe, specializată în studiul creierului feminin că femeile care erau deshidratate cronic aveau mai des bufeuri, iar bufeurile lor erau mai agresive. Așa că apa este aliatul nostru în această perioadă.”

– Carmen Brumă, technician nutriționist și antrenor fitness

,,Pe lângă toate aceste alimente, iată că este important să ne hidratăm adecvat și să bem suficientă apă.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum recunoști infecțiile gastrointestinale. Cauze, simptome și metode de tratament
Cum recunoști infecțiile gastrointestinale. Cauze, simptome și metode de tratament
Metode de tratament pentru astm. Această afecțiune cronică se acutizează toamna
Metode de tratament pentru astm. Această afecțiune cronică se acutizează toamna
(P) Rănile diabetice: cauze, prevenție și tratament
(P) Rănile diabetice: cauze, prevenție și tratament
PARTENERI