Antena

Există antibiotice naturale? Cât de eficiente sunt tratamentele naturiste împotriva infecțiilor

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 29 decembrie 2024, 07:12

Compușii naturali cu proprietăți antimicrobiene pot ajuta la combaterea unor infecții minore sau la prevenirea lor. Totuși, deși multe persoane le privesc ca o alternativă promițătoare, există multe situații în care nu pot înlocui antibioticele sintetice din farmacie. Află ce plante sunt considerate antibiotice naturale, când se recomandă, dar și când nu sunt suficiente. 

Reclamă

Descoperirea antibioticelor a revoluționat medicina prin reducerea considerabilă a mortalității cauzate de bolile infecțioase. Cu toate acestea, utilizarea lor excesivă la nivel global a dus la o nouă problemă: rezistența bacteriană.

Tot mai multe antibiotice își pierd eficiența în fața unor superbacterii cum este stafilococul auriu. De altfel, această amenințare globală planează asupra tuturor medicamentelor antimicrobiene, care includ și antiviralele, antifungicele și antiparazitarele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Până în 2050, numărul de vieți pierdute din cauza infecțiilor rezistente la antimicrobiene ar putea ajunge la aproape 40 de milioane, semnalează un studiu publicat în revista The Lancet. În aceste condiții, găsirea unor abordări terapeutice noi este imperativă, iar compușii naturali cu efecte antimicrobiene sunt priviți ca o alternativă promițătoare.

Cât de eficiente sunt tratamentele naturiste în infecții

Pe fondul creșterii rezistenței la antimicrobiene, medicii au devenit din ce în ce mai precauți în prescrierea antibioticelor convenționale pentru unele infecții minore, precum cele sinusale incipiente și bronșita, potrivit centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. Adesea, corpul poate lupta singur cu aceste bacterii, fără a fi nevoie de antibiotice.

Reclamă

În astfel de cazuri, pot fi recomandate antibiotice naturale. Acest termen nu se referă strict la substanțe care ucid bacteriile, ci la antimicrobiene, mai exact plante și produse pe bază de plante despre care se crede că apără organismul de o varietate de agenți patogeni. Acestea ar putea stimula sistemul imunitar, ajutând organismul să combată diferite infecții. 

Proprietățile antimicrobiene ale unor remedii naturale au fost demonstrate prin experimente de laborator sau studii non-clinice. Pentru altele, dovezile rămân doar subiective, bazate pe experiențe personale. Spre deosebire de produsele farmaceutice, cele naturale nu sunt la fel de bine testate, iar dovezile științifice cu privire la eficiența lor nu sunt la fel de numeroase și de clare. 

Ce efecte adverse pot avea

Există încă multe lucruri care nu se știu despre antimicrobienele naturale, iar unul dintre ele este legat de siguranță. „Natural” nu înseamnă neapărat sigur. Unele antibiotice naturale pot fi prea puternice dacă sunt administrate în cantități mari sau pe o perioadă îndelungată. 

Reclamă

La fel ca antibioticele de sinteză, nici cele naturale nu fac distincția între bacteriile „bune” și cele „rele” din tractul intestinal. Prea multe antimicrobiene naturale pot afecta echilibrul sănătos al acestor microorganisme. 

„Am avut pacienți noi care au venit cu probleme digestive și s-a dovedit că s-au autotratat cu ulei de oregano timp de multe luni sau ani și au distrus o parte din bacteriile benefice din intestinul lor”, detaliază dr. Melissa Young, specialist în medicină integrativă.

De asemenea, unele antibiotice naturale pot avea interacțiuni periculoase cu anumite medicamente. Din aceste motive, medicii nu recomandă automedicația cu remedii pe bază de plante, mai ales unor categorii de pacienți:

  • femei însărcinate sau care alăptează;
  • copii;
  • persoane care iau medicamente în mod regulat, în special anticoagulante și medicamente pentru inimă. 

Remedii despre care se spune că sunt antibiotice naturale

Remediile din plante pot ajuta la combaterea unor infecții minore și limitarea evoluției lor sau pot fi consumate cu scop preventiv. Mai multe antibiotice naturale au fost folosite în aceste scopuri de-a lungul secolelor, în diferite culturi. Cercetările moderne au confirmat, în multe cazuri, proprietățile lor antibacteriene. 

Iată câteva dintre cele mai cunoscute antibiotice naturale utilizate de secole:

Miere

Cunoscut încă din Antichitate, acest remediu poate combate infecțiile interne, dar și pe cele cutanate când este aplicată pe piele. Proprietățile sale antibacteriene se datorează peroxidului de hidrogen și conținutului ridicat de zahăr, care opresc creșterea bacteriilor. 

Mierea crudă de Manuka oferă mai multe beneficii antimicrobiene. Aceasta este contraindicată până la vârsta de un an din cauza riscului de botulism, o boală rară, dar cu potențial periculos. 

Usturoi

Un alt antibiotic natural folosit din cele mai vechi timpuri, usturoiul conține mai multe substanțe antibacteriene: alicină, ajoenă și sulfură de dialil. Studiile susțin că luptă eficient împotriva unor bacterii precum Salmonella, E. coli și stafilococul auriu. 

Usturoiul se poate consuma ca atare sau sub formă de extract. Doza optimă recomandată pentru a beneficia de proprietățile sale antimicrobiene este de unul-doi căței de usturoi pe zi. Dacă iei medicamente anticoagulante, consultă medicul înainte de a folosi usturoiul ca antibiotic.

Ghimbir

Rădăcina de ghimbir conține mai mulți compuși cu un spectru antimicrobian larg, care protejează împotriva diferitelor microorganisme, cum ar fi E. coli și stafilococi. Poate fi consumată ca atare, adăugată în alimente și băuturi, sau sub formă de extracte, tincturi, uleiuri și capsule orale. 

Adulții ar trebui să limiteze consumul de ghimbir la 4 grame pe zi sau un gram în cazul femeilor însărcinate. El este contraindicat copiilor cu vârsta sub 2 ani. 

Oregano

Unul dintre cele mai cunoscute antibiotice naturale, acest condiment conține carvacrol, un compus cu proprietăți antimicrobiene puternice. Este eficient în special în prevenirea infecțiilor respiratorii și ale tractului urinar.

Oregano poate fi consumat sub formă de ceai și de ulei esențial diluat pentru inhalații sau aplicări topice (ca tratament al infecțiilor fungice). Uleiul esențial nu se administrează intern. De asemenea, nu este recomandat să folosești ulei esențial nediluat pe piele.

Cimbru

Acest condiment conține uleiuri esențiale care inhibă creșterea bacteriilor și pot preveni diferite infecții. Poate ajuta la combaterea mai multor tipuri de bacterii, inclusiv E. coli, Listeria monocytogenes, Pseudomonas putida, Staphylococcus aureus și Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA).

Cimbrul poate fi utilizat atât intern, sub formă de ceai, tinctură sau capsule, cât și extern, prin aplicarea de ulei esențial diluat pe piele, pentru a combate infecțiile locale. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili utilizările sale ca antibiotic natural.

Echinacea

Pe lista de antibiotice naturale se află și echinacea, despre care studiile susțin că ajută la activarea răspunsului imun și creșterea producției de globule albe din sânge. Totodată, extractele de echinacea inhibă creșterea bacteriilor dăunătoare și reduc inflamația asociată cu infecțiile, accelerând astfel procesul de vindecare.

Echinacea poate fi utilizată pentru tratarea rănilor și a infecțiilor, cum ar fi infecțiile urinare. Este disponibilă sub diverse forme, de la ceaiuri și până la capsule, tablete sau tincturi. Administrează-le conform recomandărilor pentru a evita interacțiunile cu anumite medicamente.  

Antibiotice naturale pentru infecții dentare

Unele antibiotice naturale s-au dovedit eficiente în combaterea bacteriilor orale care duc la apariția plăcii dentare, cariilor, abceselor și gingivitei. Printre cele mai eficiente se numără:

  • Cuișoare. O substanță numită eugenol din compoziția cuișoarelor este cunoscută pentru efectele sale analgezice și antiseptice. Poți aplica ulei de cuișoare pe dintele sau gingia afectată folosind o compresă sau poți să mesteci câteva cuișoare întregi;
  • Ghimbir. Gingerolul din compoziția ghimbirului protejează împotriva bacteriilor care cauzează carii și infecții gingivale. Poți aplica pe dintele afectat o pastă obținută din ghimbir proaspăt zdrobit sau poți mesteca o mică bucată de rădăcină crudă pentru a elibera compușii activi;
  • Turmeric. Curcumina, principalul compus activ din turmeric, are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare. Poate combate bacteriile care cauzează carii și infecții gingivale. Prepară o pastă simplă din turmeric, cu o lingură de pudră și două linguri de apă. Aplică pasta direct pe zona afectată, pentru câteva minute;
  • Usturoi. Alicina din compoziția usturoiului inhibă creșterea bacteriilor și are proprietăți antiinflamatoare. Îl poți folosi ca remediu pentru infecțiile dentare sub formă de pastă obținută din usturoi zdrobit. 

Semne că ai nevoie de antibiotic din farmacie

Antibioticele naturale nu trebuie să înlocuiască tratamentele medicale atunci când acestea sunt necesare. Câteva situații impun administrarea de antibiotice sintetice, din farmacii:

  • Infecții severe sau sistemice, precum pneumonie, sepsis sau alte infecții bacteriene grave;
  • Infecții rezistente cu bacterii care necesită tratamente specifice;
  • Atunci când simptomele infecției persistă sau se agravează.

Dacă urmezi un tratament cu antibiotice naturale, dr. Young recomandă să mergi la medic în situația în care simptomele nu se ameliorează după câteva zile.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Febra Q: cauze, simptome și tratament
Febra Q: cauze, simptome și tratament
Febra Q: cauze, simptome și tratament
De ce tot mai mulți oameni au infecții urinare. Un aliment pe care toți îl avem în frigider ar putea fi de vină
De ce tot mai mulți oameni au infecții urinare. Un aliment pe care toți îl avem în frigider ar putea fi de vină
De ce tot mai mulți oameni au infecții urinare. Un aliment pe care toți îl avem în frigider ar putea fi de vină
Ceaiuri cu efect somnifer. Care e cel mai bun ceai pentru un somn liniștit
Ceaiuri cu efect somnifer. Care e cel mai bun ceai pentru un somn liniștit
Ceaiuri cu efect somnifer. Care e cel mai bun ceai pentru un somn liniștit
Reclamă
PARTENERI
icon