Diabetul zaharat poate apărea la orice vârstă, de la primele luni de viață până la vârste înaintate. Diabetul zaharat este o boală cronică care se dezvoltă fie atunci când pancreasul nu produce destulă insulină (sau nu produce deloc), fie atunci când organismul nu poate utiliza normal insulina produsă. Citește despre diabetul zaharat tip 1 la sugar și copilul mic.
Insulina este un hormon secretat în mod natural de pancreas. Insulina ocupă un rol important în metabolismul glucidelor. Aceasta transportă glucoza din sânge în celulele din organism uman care o folosesc .
Diabetul zaharat tip 1 la sugar și copilul mic
Mihaela Posea, medic specialist în diabet, nutriție, boli metabolice și doctor în medicină, de la Clinica Smart Nutrition a explicat ce înseamnă fiecare tip de diabet zaharat. Aceasta a discutat despre principalele simptome și a detaliat cum se tratează.
Pentru început, este important să afli cum se diferențiază diabetul de tip 1 de cel de tip 2, mai ales în cazul bebelușilor sau al copiilor mici.
Ce înseamnă diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2? Care sunt cauzele de apariție a diabetului
Cele mai cunoscute tipuri de diabet sunt diabetul zaharat tip 1 și diabetul zaharat tip 2. Acestea se deosebesc între ele prin mecanismul de apariție, vârsta nefiind un criteriu de diagnostic.
În diabetul zaharat de tip 1 apare un proces autoimun, mai exact un proces în care corpul va considera celulele care secretă insulina ca fiind ,,străine” și le va distruge. Diagnosticul este confirmat de măsurarea unor anticorpi specifici, care apar în sânge: Anti GAD65, anti-insulină, anti IA2A (anti tirozin fosfatază) Anti ZnT8 (Anti transportor 8 de zinc).
În cazul diabetului zaharat de tip 2, celulele care secretă insulina nu sunt distruse. Însă, deși ele secretă o cantitate semnificativă de insulină, aceasta nu poate fi folosită. Astfel, glucoza rămâne la valori mari în sânge. În acest caz, nu există anticorpi care se pot măsura.
În afară de cele două tipuri de diabet descrise mai sus, mai există și alte tipuri, care sunt mai rar întâlnite, dar la care medicii se gândesc în funcție de informațiile sau anumite particularități ale pacientului, conform Mayo Clinic.
Ce este diabetul neonatal și ce simptome are
De exemplu, în cazul unui copil cu vârsta de până în 6 luni, la care glicemiile sunt crescute, diagnosticul corect este de diabet neonatal. Acesta intră în categoria bolilor rare.
De cele mai multe ori, copilul se prezintă în cetoacidoză, al cărei diagnostic se pune prin analize de sânge. Se manifestă prin: senzație sete, poliurie, vărsături, dureri abdominale, scăderea apetitului și deshidratare. Însă, aceste semne, la un copil foarte mic, pot fi puse și pe seama unor infecții. Din acest motiv, deseori, copilul ajunge la spital într-o situație gravă, amenințătoare pentru viață și greu de tratat, deoarece are o vârstă foarte mică.
În cazul diabetului neonatal, celulele care secretă insulina nu sunt distruse ci, doar nu funcționează corect. După ieșirea din situația amenințătoare pentru viață cu ajutorul insulinei, tratamentul acestui tip de diabet poate include medicație orală.
Totuși, defectul care apare la nivelul celulelor pancreasului apare și la nivel cerebral. Copilul afectat are diferite grade de întârziere în dezvoltarea psiho-neuro-motorie (de exemplu, poate vorbi și merge mai târziu, sau poate suferi de slăbiciune musculară, etc.).
Care sunt principalele simptome de diabet zaharat
Diabetul zaharat tip 1 la sugar și copilul mic se poate diferenția de alte tipuri de diabet. În toate cazurile în care un pacient cu vârsta de peste 6 luni are analize care ajută la stabilirea unui diagnostic de diabet zaharat, va fi important să se facă o diferențiere între tipul 1, tipul 2 sau alte tipuri de diabet (mai puțin cel neonatal). Astfel, se poate alege tratamentul cel mai bun pentru el.
Printre cele mai cunoscute simptome care apar se regăsesc: senzația de sete, aportul crescut de apă, scăderea în greutate și micțiunile frecvente (inclusiv noaptea). Rapiditatea cu care ele se instalează, vârsta pacientului, greutatea pacientului și istoricul medical personal, dar și al rudelor de sânge, pot ajuta în alegerea analizelor care pot contribui la stabilirea unui diagnostic corect, în funcție de mecanismul de apariție al diabetului.
Cum se tratează diabetul zaharat de tip 1
Tratamentul medicamentos al diabetul zaharat tip 1 la sugar și copilul mic este exclusiv cu insulină. Orice încercare de a controla glicemiile prin medicație orală reprezintă o greșeală care poate pune viața pacientului în pericol.
Din fericire, pe lângă metoda de administrare prin injecții a insulinei, în România, în anumite condiții, pacientul poate primi un sistem de administrare continuă a insulinei. Sistemul respectiv mai poartă denumirea de pompă de insulină. Aceasta pompă este un dispozitiv medical care are un rezervor umplut cu insulină cu acțiune rapidă. Din acest dispozitiv, în mod continuu, se eliberează doze de tratament într-o cantitate stabilită împreună cu medicul curant.
În schimb, medicamentele aprobate pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 sunt și cu administrare orală și cu administrare injectabilă. Acestea se adresează mecanismului de apariție al acestuia.
Indiferent de tipul de diabet, alimentația sănătoasă reprezintă baza tratamentului. Fiecare pacient poate obține valori glicemice foarte bune aderând la un comportament alimentar echilibrat alături de medicație, activitate fizică și somn.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.