Metoda prin care poți preveni durerile de spate. Este foarte simplă, eficientă și deloc costisitoare

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 31 iulie 2024, 07:41

Durerile de spate, în special cele lombare, sunt principala cauză de dizabilitate la nivel global. O echipă de cercetători a testat efectele unei intervenții mult mai accesibile decât tratamentele din clinicile de recuperare. Citește despre metoda prin care poți preveni durerile de spate. 

Reclamă

Durerile de spate sunt una dintre cele mai întâlnite plângeri medicale și un motiv frecvent de prezentare la medic. În 2020, durerile lombare au afectat 619 milioane de oameni la nivel global. Se estimează că numărul de cazuri va ajunge la 843 de milioane până în 2050. În mare parte are la bază creșterea și îmbătrânirea populației.

Majoritatea oamenilor se confruntă cu dureri lombare cel puțin o dată în viață, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Ele pot apărea la orice vârstă, dar cele mai multe cazuri sunt raportate în intervalul 50-55 de ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mișcarea poate atenua și preveni durerile de spate

Numeroase studii au confirmat efectele benefice ale mișcării în tratarea și prevenirea durerilor de spate. Medicii și fizioterapeuții au inclus în urmă cu mult timp exercițiile aerobice în programele de tratament pentru durerile de spate. Cu toate acestea, multe persoane cu dureri de spate ezită să facă exerciții, scrie The New York Times.

Un nou studiu, publicat în revista medicală The Lancet, confirmă beneficiile mișcării. Mark Hancock, profesor de fizioterapie la Universitatea Macquarie din Australia și autor principal al studiului, a evaluat eficacitatea unei metode mai puțin costisitoare și ușor accesibilă pentru mulți oameni. Potrivit acestuia, metoda prin care poți preveni durerile de spate este mersul pe jos. 

Reclamă

O rutină regulată de mers pe jos poate fi foarte eficientă în prevenirea durerilor de spate recurente, se arată în concluziile studiului. Cercetătorii au urmărit efectele mersului pe jos la 701 adulți cu un istoric de dureri de spate. În cazul celor care au mers pe jos în mod regulat, a trecut de aproape de două ori mai mult timp fără ca durerile de spate să revină, comparativ cu grupul de control.

Noua descoperire este în concordanță cu numeroasele cercetări existente care au stabilit o asociere între mișcare și atenuarea durerilor de spate. O analiză sistematică din 2019 a constatat că activitatea fizică a redus prevalența durerilor de spate.

Cât timp ar trebui să mergi zilnic pentru a vedea rezultate

„Nu trebuie să mergi 5 sau 10 kilometri în fiecare zi pentru a obține aceste beneficii. Lucrul important de reținut este că poți să începi cu plimbări scurte, apoi să crești treptat distanța și intensitatea, pe măsură ce condiția ta fizică se îmbunătățește”, a spus profesorul Mark Hancock, citat de publicația The Guardian

Reclamă

„Mersul pe jos este un exercițiu cu costuri reduse, accesibil pe scară largă și simplu, de care aproape oricine poate beneficia, indiferent de locație geografică, vârstă sau statut socioeconomic”, mai spune specialistul în fizioterapie. 

În cadrul studiului, beneficiile au fost observate la persoanele care mergeau pe jos de 3-5 ori pe săptămână sau 130 de minute săptămânal, în medie. Pe lângă prevenirea durerilor de spate recurente, cercetătorii au observat că mersul pe jos practicat în mod regulat poate îmbunătăți calitatea vieții și poate reduce aproape la jumătate absențele de la locul de muncă.

Aproape 7 din 10 persoane care se recuperează după un episod de durere lombară vor experimenta o recidivă în următorul an, conform cercetărilor dr. Hancock.

Cum funcționează metoda prin care poți preveni durerile de spate

Durerile lombare pot avea multe cauze, dar cea de bază este adesea „o fundație slabă de sprijin”, explică dr. Hamza Khalid, medic la Cleveland Clinic Center for Spine Health. 

Mersul pe jos ajută la întărirea grupelor musculare care susțin coloana vertebrală, în principal musculatura abdominală. Slăbiciunea mușchilor abdominali poate duce la oboseală, aliniere greșită a coloanei vertebrale și durere, spune specialistul. Un studiu din 2017 a constatat că yoga a fost la fel de eficientă ca fizioterapia în atenuarea durerilor de spate.

„Exercițiile sunt ca un medicament,” a spus dr. Khalid, subliniind în același timp că nu înseamnă „nicio pastilă miraculoasă.” Dacă ai dureri de spate cronice sau complexe, medicul sau fizioterapeutul te poate ajuta cu un program de exerciții adaptat nevoilor tale specifice. Totuși, mișcarea este probabil să ajute. 

Ce alte beneficii are mersul pe jos

O plimbare zilnică în ritm rapid ar putea preveni unul din zece decese premature, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge. Mersul pe jos și alte activități de tip aerob pot crește speranța de viață. 

Mersul pe jos oferă numeroase beneficii pentru sănătate, printre care:

  • întărirea mușchilor și a oaselor;
  • îmbunătățirea sănătății cardiovasculare;
  • controlul greutății;
  • îmbunătățirea calității somnului;
  • stimularea sistemului imunitar;
  • îmbunătățirea sănătății metabolice;
  • îmbunătățirea digestiei;
  • reducerea riscului de cancer.

Această activitate simplă și accesibilă poate fi integrată ușor în rutina zilnică astfel încât să beneficiezi de aceste efecte pozitive asupra sănătății.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele folosirii bicicletei eliptice. Cât de eficient este acest aparat de fitness
Efectele folosirii bicicletei eliptice. Cât de eficient este acest aparat de fitness
Efectele folosirii bicicletei eliptice. Cât de eficient este acest aparat de fitness
Efectele antrenamentelor cu greutăți asupra sănătății. Ce îmbunătățiri pot aduce organismului
Efectele antrenamentelor cu greutăți asupra sănătății. Ce îmbunătățiri pot aduce organismului
Efectele antrenamentelor cu greutăți asupra sănătății. Ce îmbunătățiri pot aduce organismului
Exerciții fizice pentru sănătatea creierului. Efectele activității fizice constante asupra minții
Exerciții fizice pentru sănătatea creierului. Efectele activității fizice constante asupra minții
Exerciții fizice pentru sănătatea creierului. Efectele activității fizice constante asupra minții
Reclamă
PARTENERI
icon