Dieta influențează secreția de testosteron, în special în cazul bărbaților. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor de fitness, și Mihail Pautov, medic chirurg, au discutat despre măsuri alimentare care îmbunătățesc sănătatea bărbaților, în episodul 17, din sezonul 6, la MediCOOL.
Carmen Brumă și Mihail Pautov au discutat despre capacitatea anumitor alimente de a stimula secreția de testosteron, au explicat cât de important este ca bărbații să urmeze o dietă echilibrată, bogată în substanțe nutritive și au menționat ce rol are asigurarea unui nivel de hidratare optimă.
Măsuri alimentare care îmbunătățesc sănătatea bărbaților
Adoptarea unor reguli alimentare poate aduce beneficii sănătății bărbaților și le poate crește nivelul de testosteron. Producția optimă de testosteron se asociază cu un stil de viață echilibrat, în care gestionezi în mod eficient stările de stres și practici un sport cu regularitate la un nivel moderat. Nu este neapărată nevoie să faci sport de performanță sau să depui foarte mult efort în timpul antrenamentelor.
,,Secreția de testosteron are mare legătură cu un stil de viață echilibrat.”
– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor de fitness
Hidratarea are un rol vital în susținerea funcționării organismului. Asigurarea unui nivel optim de hidratare te ajută să obții un echilibru hormonal. În general, un stil de viață echilibrat include neapărat o hidratare corectă. Hidratarea se face constant pe parcursul zilei, de aceea poate fi util să porți în permanență o sticlă cu apă. Astfel, te poți asigura că bei suficiente lichide pe perioada zilei.
În plus, se recomandă să eviți produsele foarte procesate și să renunți la folosirea lumânărilor parfumate și a deodorantelor care conțin ftalați.
Usturoi și ceapă
Usturoiul conține alicină, care poate acționa ca antioxidant și antiinflamator. Acesta poate ajuta în mică măsură secreția de testosteron deoarece contribuie la scăderea cortizolului. Atunci când cortizolul rămâne la niveluri ridicate inhibă secreția de testosteron. Ceapa acționează în același mod.
Ghimbir
Ghimbirul se poate folosi sub formă de pulbere sau se poate pune ras în salată pentru a-i obține efectul antioxidant. De asemenea, există un studiu care a demonstrat că în cazul bărbaților infertili, administrarea de ghimbir a crescut producția de testosteron cu 17%.
Ouă
Includerea proteinelor în dietă se regăsește printre aceste măsuri alimentare care îmbunătățesc sănătatea bărbaților. Ouăle au un conținut bogat în proteine, care sunt benefice pentru sinteza de testosteron. În ouă se găsește vitamina D.
Vitamina D este unul dintre cei mai importanți determinanți ai nivelului de testosteron. Aceasta poartă denumirea de ,,vitamina soarelui” deoarece este un hormon care de obicei se obține prin expunerea la soare. Puține alimente oferă vitamina D.
Migdale
Migdalele asigură o sursă foarte bună de magneziu. Magneziul sprijină producția de testosteron deoarece inhibă aromataza, care stimulează transformarea testosteronului în estrogen. Prin acest mecanism susține o secreție optimă de testosteron.
Stridii
Stridiile oferă cantități ridicate de zinc. Introducerea zincului în dietă are un rol important în stimularea producției de testosteron, fiind printre aceste măsuri alimentare care îmbunătățesc sănătatea bărbaților. Acest mineral esențial mai poate fi asimilat din conținutul nutritiv al fructelor de mare și al produselor lactate.
,,Aceste alimente ne ajută în secreția de testosteron.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.