Legumele și fructele pot scădea riscul de depresie dacă sunt consumate cu regularitate. Oamenii de știință au făcut această descoperire cu ajutorul unui studiu efectuat preponderent pe gemeni. În cadrul său, au observat efectele adoptării unei alimentații în prevenirea acestei tulburări mintale.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la University of New South Wales (UNSW) din Australia. Acesta a analizat datele a 3.483 de participanți în ce privește starea mintală și alimentația. Toți aveau vârste de cel puțin 45 de ani și au luat parte la o perioadă de urmărire de 11 ani. Aceștia locuiau în țări precum: Suedia, Danemarca, Australia și Statele Unite ale Americii.
Legumele și fructele pot scădea riscul de depresie
Vârsta participanților la studiu ocupă un rol important. În general, tulburările depresive au tendința de a ajunge la apogeu în cazul adulților cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani. Cercetarea sugerează că includerea mai multor fructe și legume în dietă poate fi o modalitate mai simplă de a aborda această problemă de sănătate mintală.
„Descoperirile prezintă un alt argument pentru creșterea consumului de fructe și legume la adulții cu vârsta peste 45 de ani”, a explicat Annabel Matison, autorul principal al studiului și om de știință în nutriție la UNSW.
Cercetarea a identificat o diferență în simptomele depresive. Aceasta s-a putut observa între participanții clasificați cu aport mare de fructe și legume și cei cu un aport redus. În medie, un aport ridicat a însemnat 2,1 și respectiv 2,0 porții zilnice. Aportul redus a însemnat 0,3 și respectiv 0,5 porții zilnice medii, conform Science Alert.
Totuși, în urma comparației dintre cele două categorii a fost identificată o deosebire. Diferența simptomelor de depresie a fost mai puțin pronunțată pentru consumul de legume și inexistentă pentru consumul de fructe.
În același timp, este important de reținut că majoritatea participanților la studiu consumau o cantitate sub nivelul recomandat de legume și fructe. În general, este indicat consumul zilnic a cel puțin cinci porții, potrivit Times of India.
Studiul a fost realizat preponderent pe gemeni
Depresia se poate defini ca fiind pierderea plăcerii de a trăi. Aceasta se caracterizează printr-o lipsă de interes pentru diferite aspecte ale vieții care aduceau mulțumire înainte, lipsă de energie și pesimism. Estimările sugerează că 5% din populația adultă suferă de depresie.
Studiul a vizat mai mulți gemeni datorită similarităților pe care le împărtășesc. Acestea pot fi utile pentru a compara rezultatele obținute în urma evaluării rezultatelor.
„Perechile de gemeni împărtășesc 50-100% din fondul lor genetic și, atunci când sunt crescute împreună, împărtășesc același mediu familial. Unul dintre avantajele modelului gemenilor este că poate ajuta la abordarea problemei factorilor nedoriți, cum ar fi statutul socioeconomic devreme în viață, influențând rezultatele.” a explicat Karen Mather, genetician la UNSW.
Studiul a fost publicat în Scientific Reports. Rezultatele susțin că atunci când prevalența tulburărilor depresive atinge vârful între 55 – 75 de ani, are o rată de aproximativ 8% la femei și 5,5% la bărbați. Atât consumul de fructe și legume, cât și depresia pot fi influențate de o combinație de factori genetici și de mediu. Totuși, rămâne neclar care ar fi reducerea scorurilor de depresie dacă aportul ar fi crescut la nivelurile recomandate.