Antena

Ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea declinului cognitiv. Ce se întâmplă dacă ajungi să-l consumi constant

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 14 ianuarie 2025, 12:05

Ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea declinului cognitiv. Oamenii de știință sunt de părere că includerea constantă a acestei băuturi în alimentație poate proteja împotriva demenției. Aceștia au efectuat un studiu asupra persoanelor aflate la o vârstă mai înaintată din Japonia.

Reclamă

Cercetarea a analizat informațiile colectate de la 8.766 de voluntari cu vârste de peste 65 de ani. Aceștia au fost selectați în cadrul unui sondaj realizat în perioada 2016 și 2018. Datele au fost preluate de la Japan Prospective Studies Collaboration for Aging and Dementia (JPSC-AD), un studiu observațional al demenței. JPSC-AD este în curs de desfășurare în opt regiuni din Japonia.

Ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea declinului cognitiv

Leziunile de materie albă cerebrală pot fi un factor de risc independent pentru declinul cognitiv. Acestea se asociază cu demența vasculară și boala Alzheimer. Leziunile mai mari ale materiei albe se dezvoltă de obicei cu atrofie cerebrală severă la pacienții cu boala Alzheimer.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cadrul realizării studiului, persoanele care au consumat trei căni de ceai verde pe zi au prezentat cu 3% mai puține leziuni ale materiei albe spre deosebire de cele care au băut o ceașcă pe zi, conform Science Alert. Persoanele care au consumat șapte până la opt căni pe zi au avut cu 6% mai puține leziuni, în comparație cu cele care au băut o ceașcă pe zi.

Toți participanții la studiul actual au fost japonezi. Din acest motiv, se pot observa anumite modele în genetică și stil de viață. Studiile viitoare ar putea începe analiza unui grup mai mare de oameni.

Reclamă

Participanții au efectuat scanări de imagistică prin rezonanță magnetică cerebrală (RMN). Acestea au avut scopul de a evalua leziunile de materie albă cerebrală, volumul hipocampului și volumul total al creierului. După aceea, toți participanții la cercetare au completat un chestionar de frecvență a alimentației. Evaluarea a avut scopul de a oferi informații despre frecvența zilnică a consumului de ceai verde și cafea, potrivit News-Medical.

Ceaiul verde poate avea mai multe efecte asupra organismului

Consumul de ceai verde nu poate afecta volumul hipocampului sau volumul total al creierului, un aspect ce ar fi putut indica un declin cognitiv. Totodată, poate avea efecte asupra sistemului cardiovascular deoarece poate scădea tensiunea arterială. Conform npj Science of Food, hipertensiunea arterială este considerată cel mai important factor de risc pentru leziunile materiei albe.

„În plus, ceaiul verde conține mai puțină cofeină decât cafeaua, ceea ce afectează negativ tensiunea arterială, sugerând astfel că ceaiul verde poate avea un impact mai benefic asupra leziunilor substanței albe”. a explicat echipa de cercetători.

Reclamă

Aproximativ 91% și 82% dintre persoanele evaluate în cadrul studiului au raportat un consum de ceai verde și cafea. Participanții cu un aport zilnic mai ridicat de ceai verde au indicat niveluri mult mai mari de exerciții fizice regulate și funcționare cognitivă. În același timp, au avut o frecvență mai redusă a obiceiurilor de fumat, a consumului de alcool și a simptomelor de depresie.

Totuși, persoanele cu un aport zilnic mai ridicat de cafea au raportat frecvențe semnificativ mai mari de diabet și obiceiuri de fumat și mai multe malformații cardiace.

De asemenea, un alt studiu a arătat că un consum constant de ceai verde poate îmbunătăți memoria de lucru. În plus, băutura poate diminua riscul de accident vascular cerebral.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon