Varza de Bruxelles este o legumă cruciferă. Aceasta face parte din familia Brassica, alături de: broccoli, varză sau kale. Conținutul său nutritiv poate susține o serie de aspecte ale sănătății generale. Citește despre beneficiile verzei de Bruxelles.
Atunci când o consumi fiartă, varza de Bruxelles conține o varietate de substanțe nutritive esențiale pentru sănătate, inclusiv: caroten, folat (vitamina B9), vitamina C, proteine, grăsimi, fibre și alți carbohidrați.
Beneficiile verzei de Bruxelles
În general, consumul de varză de Bruxelles este o alegere sănătoasă, pe care o poți include foarte ușor în dietă. Aceasta poate fi adăugată ca ingredient într-o varietate de rețete culinare, cum ar fi: salate, garnituri și diverse amestecuri preparate la cuptor sau în tigaie.
În același timp, este important să iei în considerare posibilele efecte adverse. Dacă suferi de o afecțiune tiroidiană, se recomandă să reduci consumul de legume Brassica. Aceste legume pot interacționa cu absorbția iodului, o substanță necesară pentru producerea hormonilor tiroidieni.
De asemenea, poate cauza simptome neplăcute dacă suferi de afecțiuni digestive, precum: sindromul colonului iritabil, colita ulcerativă sau boala Crohn. În plus, poate interfera cu unele anticoagulante, cum ar fi warfarina.
Are proprietăți antioxidante
Antioxidanții reprezintă compuși cu rol protector care pot diminua impactul procesului denumit oxidare. Astfel, pot ajuta la diminuarea riscului de a dezvolta afecțiuni cronice. La fel ca toate legumele din familia Brassica, varza de Bruxelles poate reduce efectele inflamației în organism.
Conține compuși cu potențiale proprietăți anticancerigene
O dietă echilibrată poate scădea în mod semnificativ șansele de a dezvolta cancer. Beneficiile verzei de Bruxelles includ compuși vegetali cu potențiale efecte anticancerigene, inclusiv glucozinolați. Aceștia pot ajuta la detoxifierea și eliminarea agenților cancerigeni din organism, conform BBC Good Food.
Poate sprijini sănătatea inimii
Varza de Bruxelles are concentrații ridicate de kaempferol, un compus vegetal cu numeroase proprietăți benefice pentru inimă. Creșterea aportului de legume în dietă, în special a celor din familia Brassica, cum ar fi varza de Bruxelles, poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace.
Poate susține sănătatea intestinală
Datorită conținutului bogat în sulf, legumele din familia Brassica, precum varza de Bruxelles, pot susține sănătatea intestinală. Astfel, pot îmbunătăți apărarea împotriva infecțiilor și a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal.
Glutationul reprezintă cel mai prezent antioxidant conceput de organismul uman. Nivelul său redus se asociază cu o serie de afecțiuni cronice. Sulful susține producția de glutation, o substanță importantă pentru menținerea integrității mucoasei intestinale și sprijinirea vindecării. Acesta poate proteja celulele de leziuni inflamatorii și poate îmbunătăți capacitatea organismului de a se detoxifia.
Poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2
Beneficiile verzei de Bruxelles se asociază cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, la fel ca restul legumelor din familia Brassica. Varza de Bruxelles are un conținut bogat în fibre, care pot contribui la echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge.
Poate îmbunătăți sănătatea oaselor
Varza de Bruxelles conține concentrații de vitamina K1 și calciu, potrivit Medical News Today. Un aport scăzut de vitamina K crește riscul de a avea fracturi osoase. Un aport adecvat de vitamina K și calciu are un rol important pentru formarea și mineralizarea oaselor.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.