Ceaiul de ceapă: ce beneficii are și cum îl prepari

Publicat: 27 ianuarie 2024, 06:12

Ceaiul de ceapă este folosit în mod tradițional ca remediu natural pentru răceli, tuse și dureri în gât. Dar acestea nu sunt singurele beneficii pentru sănătate pe care le are. Află ce proprietăți medicinale are ceaiul de ceapă și cum îl poți prepara acasă. 

Ceapa este utilizată de mii de ani în scopuri medicinale. Atleții Greciei antice o foloseau pentru purificarea sângelui, iar gladiatorii romani, pentru forța musculară. Hipocrate, cel mai vestit medic al Greciei antice, prescria această legumă și condiment pentru efectul său diuretic, pentru vindecarea rănilor și tratarea pneumoniei. În Evul Mediu, medicii recomandau ceapa ca remediu pentru tuse, dureri de cap, căderea părului și alte boli. 

Ceaiul de ceapă: ce beneficii are

Și astăzi, ceaiului de ceapă îi sunt atribuite în mod tradițional o serie de beneficii. Deși cercetările științifice care au probat proprietățile medicinale ale acestui remediu sunt limitate, el continuă să fie apreciat ca „medicament” natural. 

Acest ingredient foarte popular în bucătăria românească și nu numai este bogat în vitamine, minerale și fibre cu efecte benefice pentru sănătate. Iată  care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de ceai de ceapă.

Este un adjuvant în răceli

Ceapa este bogată în vitamina C, care stimulează producția de anticorpi și de limfocite T, arată studiile. Limfocitele T sunt celule albe din sânge esențiale pentru combaterea agenților patogeni. Consumată în răceli, ea poate reduce durata și severitatea simptomelor. 

Quercetina este un alt compus cu activitate antioxidantă care se găsește în cantități mari în compoziția cepei. Ea are proprietăți antiinflamatoare, antivirale și efecte benefice pentru imunitate. 

Ceaiul de ceapă este un expectorant natural

Ceaiul de ceapă are proprietăți expectorante, ceea ce înseamnă că poate ajuta la eliminarea mucusului și la calmarea tusei în caz de răceli sau gripă. Acest efect se datorează unor uleiuri esențiale din compoziția cepei care pot ajuta la reducerea inflamației din căile respiratorii și la stimularea eliminării secrețiilor.

În caz de tuse, poți prepara și un sirop de ceapă, astfel: 

  • curăță și taie o ceapă în bucăți mai mari și pune-o într-un borcan;
  • adaugă două-trei lingurițe de miere sau atât cât să fie acoperită bine;
  • pune capacul și lasă borcanul la temperatura camerei peste noapte sau de dimineața până seara, pentru ca ceapa să-și lase zeama;
  • administrează câte una-două lingurițe, la nevoie.

Ceaiul de ceapă scade tensiunea arterială

Aceeași quercetină, un antioxidant și antiinflamator din clasa flavonoidelor, poate contribui la reducerea tensiunii arteriale ridicate. 

Ceapa conține și potasiu, un mineral esențial pentru controlul tensiunii arteriale. El ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism, ceea ce poate reduce presiunea asupra pereților vaselor de sânge.

Un studiu de mici dimensiuni publicat în 2015 la care au participat 70 de persoane supraponderale și hipertensive a arătat că  o doză zilnică de 162 mg de extract de ceapă bogat în quercetină poate reduce tensiunea arterială sistolică cu 3,6 mmHg (milimetri coloană de mercur).

Susține digestia

Ceaiul de ceapă conține compuși sulfurici care pot stimula secreția de sucuri digestive, gastrice și biliare. Acestea au un rol esențial în descompunerea alimentelor și absorbția substanțelor nutritive în tractul digestiv.

În compoziția acestei legume se găsesc și enzime care sprijină procesul de digestie. Aceste enzime ajută la descompunerea alimentelor în molecule mai mici, facilitând astfel absorbția substanțelor nutritive.

Totuși, reacția la consumul de ceapă și de ceai de ceapă variază de la o persoană la alta. Unele pot observa o creștere a secreției de sucuri digestive și o îmbunătățire a digestiei după consum, în timp ce altele pot resimți disconfort gastrointestinal.

Ceaiul de ceapă reglează glicemia

Consumul de ceapă și de ceai de ceapă ajută la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină. Acest efect benefic se datorează quercetinei, care influențează funcționarea mai multor organe implicate în controlul glicemiei, inclusiv pancreasul, mușchii, ficatul și țesutul adipos.

Un studiu din 2010, realizat pe 84 de persoane cu diabet de tip 1 sau 2, a arătat că 100 de grame de ceapă roșie consumată crudă a redus semnificativ nivelul glicemiei înainte de mese după 4 ore. 

Are proprietăți anticancerigene

Legumele din genul Allium, care include ceapa și usturoiul, ar putea reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, precum cancerul gastric și cel colorectal. Studii de laborator au arătat că onionina A, un compus care conține sulf, ar putea ajuta la inhibarea dezvoltării tumorilor și la încetinirea răspândirii cancerului ovarian.

O revizuire a 26 de studii publicată în 2015 a concluzionat că persoanele care au consumat cele mai multe legume din genul Allium au avut un risc cu 22% mai redus de a fi diagnosticate cu cancer gastric. Într-o altă analiză, cercetătorii au observat că un consum crescut de ceapă scade cu 15% riscul de a dezvolta cancer colorectal.

Cum se prepară ceaiul de ceapă

Există mai multe moduri de a prepara ceaiul de ceapă, dar orice rețetă ai alege, te vei bucura de proprietățile sale antiinflamatoare și nutritive. La prepararea ceaiului poți folosi atât ceapă albă, cât și roșie, simplă sau în amestec cu lămâie ori ghimbir dacă îl consumi ca remediu împotriva răcelilor. 

Încearcă aceste variante și vezi care îți place mai mult:

Ceaiul de ceapă simplu

Ingrediente:

  • o ceapă mare 
  • 500 ml de apă
  • miere (opțional)

Preparare: 

  • Spală și taie ceapa în felii mai mari, cu tot cu foi/coji;
  • Pune apa la fiert, adaugă feliile când clocotește și fierbe-le la foc mic pentru 10-15 minute;
  • Strecoară ceaiul și, dacă dorești, adaugă miere pentru îndulcire;
  • Consumă 2-3 căni de ceai călduț pe zi.

Ceai de ceapă cu lămâie

Ingrediente:

  • o ceapă medie
  • sucul de la o lămâie
  • 500 ml de apă
  • miere (opțional)

Preparare:

  • Spală și taie ceapa cu tot cu foi;
  • Pune feliile în apa clocotită;
  • Lasă-le să fiarbă timp de 10-15 minute;
  • Strecoară ceaiul și adaugă sucul de lămâie;
  • Îndulcește cu miere dacă dorești. 

Ceai de ceapă cu ghimbir

Ingrediente:

  • o ceapă medie
  • o bucată mică de ghimbir (aproximativ 1 cm)
  • 500 ml de apă
  • miere (opțional)

Preparare: 

  • Spală și feliază ceapa și ghimbirul și pune-le în apa clocotită;
  • Lasă-le să fiarbă timp de 10-15 minute;
  • Strecoară ceaiul și adaugă miere pentru îndulcire;
  • Consumă două-trei căni pe zi.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Suplimentele cu vitamina D pot reduce tensiunea arterială la persoanele în vârstă cu obezitate. Ce au aflat oamenii de știință despre acest nutrient
Suplimentele cu vitamina D pot reduce tensiunea arterială la persoanele în vârstă cu obezitate. Ce au aflat oamenii de știință despre acest nutrient
PARTENERI