Simptomele cancerului pulmonar. 10 semne pe care nu trebuie să le ignori

Publicat: 16 mai 2024, 07:34

În primele stadii ale cancerului pulmonar, simptomele sunt adesea absente sau subtile și ușor de trecut cu vederea. Cu cât le recunoști mai devreme, cu atât tratamentele sunt mai eficiente și șansele de vindecare cresc. Află care sunt simptomele cancerului pulmonar și cum poate fi depistat în stadiile timpurii. 

În România, cancerul pulmonar este cel mai letal dintre toate tipurile de cancer, arată datele GLOBOCAN din 2022. Carcinomul bronhopulmonar, conform denumirii sale medicale, este principala cauză de deces prin cancer și la nivel european. Acesta face mai multe victime decât cancerul de colon, de sân și de prostată la un loc, conform European Lung Foundation.

Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul la plămâni. Cu toate acestea, și nefumătorii pot dezvolta boala. În cazul lor, factorii de risc pot fi:

  • expunerea la radon, la arsenicul din sol sau la azbest;
  • fumatul pasiv;
  • istoricul familial de cancer pulmonar, în special la rude de gradul întâi.

De ce este important screeningul pentru cancerul pulmonar

În stadiile incipiente, cancerul pulmonar este asimptomatic sau are simptome vagi, care pot fi atribuite fumatului sau altor afecțiuni, cum ar fi infecțiile. Acest lucru întârzie diagnosticul și reduce șansele de succes ale tratamentelor disponibile. 

În cele mai multe cazuri, simptomele cancerului pulmonar devin evidente pe măsură ce cancerul avansează. Dacă este diagnosticat în primele stadii, înainte de a se extinde către alte organe (stadiul IV), șansele de vindecare sunt mai mari. Acest lucru face ca screeningul, adică testarea periodică în absența simptomelor, să fie foarte important pentru diagnosticul cancerului pulmonar.

Testul cel mai eficient în depistarea bolii într-un stadiu timpuriu este tomografia computerizată (CT) cu doză mică. Acesta oferă imagini mai detaliate decât radiografiile toracice obișnuite, iar doza de radiații este cu 90% mai mică decât a unui examen CT obișnuit de torace. Probabilitatea de a depista o tumoare în stadiu timpuriu cu ajutorul unei scanări CT este de patru ori mai mare decât cu o radiografie toracică uzuală. 

Medicii American Cancer Society recomandă screeningul anual persoanelor cu vârste între 50 și 80 de ani care au fumat un pachet de țigări pe zi timp de 20 de ani sau două pachete pe zi timp de 10 ani și au în continuare acest viciu sau au renunțat la țigări în ultimii 15 ani. 

Screeningul anual poate fi necesar chiar dacă nu ai fost fumător. Dacă ai un istoric familial de cancer pulmonar sau ești expus substanțelor toxice asociate cu un risc crescut de carcinom bronhopulmonar, verificarea periodică a sănătății plămânilor este recomandată. 

Care sunt simptomele cancerului pulmonar

Când cancerul pulmonar provoacă simptome, el se află probabil într-un stadiu avansat. Totuși, cu cât le identifici mai devreme, cu atât cresc șansele ca tratamentul să fie eficient. 

Mergi la medic pentru investigații dacă observi aceste semne și simptome:

  1. tuse persistentă sau care se agravează;
  2. expectorație cu sânge sau cu spută de culoare ruginie;
  3. durere în piept care devine mai intensă la respirația profundă, tuse și râs;
  4. răgușeală;
  5. pierderea poftei de mâncare;
  6. pierdere inexplicabilă în greutate;
  7. dificultăți de respirație;
  8. senzație de oboseală sau slăbiciune;
  9. infecții precum bronșita și pneumonia care nu trec sau recidivează periodic;
  10. respirație șuierătoare.

Când cancerul pulmonar se răspândește în alte părți ale corpului, poate cauza:

  • dureri osoase (de spate sau de șolduri);
  • probleme legate de sistemul nervos, cum ar fi dureri de cap, slăbiciune sau amorțeală a unui braț ori picior, amețeli, probleme de echilibru sau convulsii. Aceste simptome semnalează extinderea cancerului la nivelul creierului;
  • icter (îngălbenirea pielii și albului ochilor), cauzată de răspândirea cancerului la ficat;
  • umflarea ganglionilor limfatici, cum ar fi cei din zona gâtului sau de deasupra claviculei.

Sindroamele din cancerul pulmonar 

Unele tipuri de cancer pulmonar provoacă grupuri de simptome specifice cunoscute ca sindroame. Aestea pot include: 

Sindromul Horner

O formă rară de cancer pulmonar, cunoscută ca tumoră Pancoast, provoacă o serie de simptome care definesc sindromul Horner. Tumorile Pancoast se dezvoltă în partea superioară a unuia dintre plămâni (vârful pulmonar) și afectează nervii care pornesc de la nivelul pieptului către brațe și gât. Ele provoacă dureri severe de umăr, braț sau omoplat, slăbiciune a mâinii pe partea afectată, dar și sinromul Horner care se manifestă prin:

  • căderea sau slăbiciunea pleoapei superioare pe partea afectată (plămânul stâng sau drept);
  • pupila mai mică pe aceeași parte a feței;
  • transpirație redusă sau absentă pe jumătatea de față afectată.

Deși sunt o formă de cancer pulmonar, tumorile Pancoast produc rareori manifestări legate de plămâni. Simptomele cancerului pulmonar, cum ar fi tusea și dificultățile de respirație, lipsesc din tabloul clinic. 

Sindromul de venă cavă superioară

Vena cava superioară este o venă mare care transportă sânge de la cap și brațe până la inimă. Tumorile care se dezvoltă pe această zonă, inclusiv cele pulmonare, pot pune presiune pe această venă, ceea ce poate afecta fluxul sangvin. 

Reducerea sau stagnarea sângelui poate duce la:

  • umflarea feței, gâtului, brațelor și pieptului;
  • dificultăți de respirație;
  • tuse;
  • răgușeală;
  • durere toracică;
  • dificultate la înghițire.

Sindroame paraneoplazice

Unele tipuri de cancer pulmonar pot avea efecte la distanță, în țesuturi și organe îndepărtate, chiar dacă nu s-au răspândit în zonele respective. Simptomele pe care le provoacă definesc sindroamele paraneoplazice și se produc prin mecanisme imunologice sau hormonale. Acestea pot afecta sistemul nervos sau sistemul endocrin și includ:

  • slăbiciune musculară;
  • probleme de coordonare;
  • tulburări de memorie;
  • modificări de comportament;
  • sindromul Cushing;
  • hipocalcemie (scăderea nivelului de calciu din sânge);
  • osteomalacie (fragilizarea oaselor);
  • hipogliemie (scăderea nivelului de glucoză din sânge). 

Uneori, sindroamele paraneoplazice sunt primele manifestări ale cancerului pulmonar și pot ajuta la diagnosticul timpuriu al bolii. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Fumătorii și persoanele care vapează au mai multe bacterii orale dăunătoare în gură. Ce spun cele mai recente studii despre acest viciu
Fumătorii și persoanele care vapează au mai multe bacterii orale dăunătoare în gură. Ce spun cele mai recente studii despre acest viciu
Renunțarea la fumat poate crește speranța de viață indiferent de vârstă. Studiile susțin că poate avea efecte benefice chiar și la 75 de ani
Renunțarea la fumat poate crește speranța de viață indiferent de vârstă. Studiile susțin că poate avea efecte benefice chiar și la 75 de ani
Exerciții care pot reduce dificultățile de respirație. Ce beneficii pot aduce sistemului respirator
Exerciții care pot reduce dificultățile de respirație. Ce beneficii pot aduce sistemului respirator
PARTENERI