Multe persoane aleg să consume frecvent maioneză datorită aromei pe care o oferă preparatelor culinare. Aceasta are un conținut bogat în: sare, grăsimi și calorii. Din acest motiv, consumul excesiv poate provoca mai multe afecțiuni. Pentru a evita acest risc, îți poți diversifica alimentația. Citește despre înlocuitori pentru maioneză.
Maioneza oferă un conținut nutritiv destul de scăzut, însă aroma sa o face un ingredient prezent în rețetele mai multor bucătării din lume. Acest condiment ridică unele riscuri pentru sănătate din cauza compoziției dense în calorii.
Înlocuitori pentru maioneză
Maioneza se prepară dintr-o combinație de: ulei, gălbenuș de ou și orice lichid acid, cum ar fi suc de lămâie sau oțet. Pentru a accentua gustul, i se poate adăuga și o cantitate mică de muștar alb împreună cu: sare, piper și alte condimente. Această compoziție se amestecă până capătă o consistență densă.
Deși este foarte populară, consumul excesiv de maioneză te poate predispune la mai multe afecțiuni. Pentru a evita efectele adverse, poți încerca înlocuitori pentru maioneză și poți consuma acest condiment doar ocazional.
Muștar
Muștarul se găsește într-o varietate de sortimente și are un conținut scăzut de calorii și grăsimi, conform Huffpost. Acesta poate reduce nivelurile de zahăr din sânge și poate preveni afecțiunile dermatologice, precum psoriazisul și dermatita de contact. În același timp, este important să iei în considerare ce concentrații de sodiu sunt prezente în compoziție.
Iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsimi
Iaurtul grecesc este unul dintre acești înlocuitori pentru maioneză. Conține concentrații ridicate de micronutrienți, precum: zinc, fosfor, calciu, vitamina A, carbohidrați, grăsimi și proteine. Acesta îți poate sprijini sănătatea oaselor, poate susține sănătatea intestinală și poate grăbi procesul de vindecare.
Hummus
Hummusul are doar un sfert din numărul de calorii pe care le conține maioneza. Mai mult, asigură concentrații ridicate de fibre și proteine. Acesta poate îmbunătăți sănătatea intestinală, poate contribui la gestionarea unei greutăți optime și grăsimile sale nesaturate pot proteja organismul împotriva afecțiunilor cronice. În plus, poate avea efecte antiinflamatoare și poate avea efecte benefice asupra sănătății inimii.
Unt de migdale
Untul de migdale conține aproximativ la fel de multe calorii ca maioneza, dar are un profil nutritiv mai bogat în: fibre, proteine și vitamina E. Acesta poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, este bogat în acizi grași omega 3 și te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, fiind printre acești înlocuitori pentru maioneză.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline este bogat în acizi grași mononesaturați. Acesta are proprietăți antioxidante și conține concentrații de vitamina E și vitamina K. Antioxidanții din compoziție pot lupta împotriva stresului oxidativ, ceea ce poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cronice, potrivit Healthline.
Pesto
Pesto se prepară din busuioc și ulei de măsline. Are un conținut ridicat de: antioxidanți, vitamina A, vitamina C, fier și calciu. Pesto poate echilibra tensiunea arterială, poate preveni dezvoltarea bacteriilor și a altor microbi, iar antioxidanții săi pot reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cronice.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.